Samfund

Trods politisk afslag: Der arbejdes fortsat for en Rema 1000 og nye boliger i Hammershøj

Det er grunden på hjørnet af Viborgvej og Tindbækvej i den vestlige ende af Hammershøj, der er i spil til en Rema 1000 og muligvis 16 nye lejeboliger. Foto: Gitte Hagsholm

Udvalget sagde nej, og byrådet sagde nej. Alligevel er projektet om en Rema 1000 og 16 nye lejeboliger i Hammershøj ikke lagt død. Nu inviterer projektmageren sammen med butikskæden til dialogmøde i Hammershøj forsamlingshus.

Af Gitte Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk

HAMMERSHØJ – Udsigten til opførelse af en Rema 1000 og medfølgende 16 lejeboliger i udkanten af Hammershøj skabte stor lokal furore i efteråret 2024.

13. november blev projektet enstemmigt afvist i teknisk udvalg i Viborg Kommune. Senere kom sagen på foranledning af Lars Mogensen fra Liberal Alliance op i byrådet, hvor et flertal på 20 stemte imod; men det var ikke nødvendigvis en afspejling af stemningen blandt borgerne i Hammershøj og omegn.

På lokale facebook-sider havde rigtigt mange nemlig tilkendegivet, at man gerne så en dagligvarebutik mere i byen, ligesom udsigten til flere nye lejeboliger i byen også blev hilst velkommen.

Derfor er der i kulissen arbejdet videre med projektet, og mandag 20. januar er der indkaldt til et såkaldt dialogmøde i Hammershøj Hallen, hvor udviklingsdirektør i Rema 1000, Stephan Sørensen, vil fortælle om Rema 1000-konceptet, og Karsten Andreasen, indehaver af KAN Ejendomme, som ønsker at bygge lejeboliger på  grunden i Hammershøj, vil fortælle om det projekt.

Sidstnævnte forstår slet ikke den politiske modvilje i Viborg.

– Vi står helt uforstående over for den politiske afvisning af vores projekt, som vi har brugt meget tid og mange kræfter på. Vi har haft en god dialog med forvaltningen i Viborg Kommune siden 2017, hvor vi indledte forhandlingerne om vores planer i Hammershøj, fortæller Karsten Andreasen, der lige så længe har haft købsoption på grunden, der ligger i krydset Viborgvej og Tindbækvej.

– Vi har i alle årene haft et tæt samarbejde med en sagsbehandler i forvaltningen, og vi har leveret alle ønskede data omkring jordprøver, vandafledning, støjrapporter med mere. Desuden har vi fra starten fået at vide, at vores projekt lå helt i tråd med kommunens planer for området, og derfor synes jeg, det er meget mærkeligt, at man fra politisk hold spænder ben for et projekt, der netop kan tilføre udvikling til Hammershøj, siger Karsten Andreasen.

Ikke enten eller

Mens alle er enige om, at nye boliger er godt for lokalområdet, så er der både blandt politikere og borgere uenighed om, hvorvidt der er plads til en dagligvarebutik mere i byen.

Det mener Stephan Sørensen, som ærgrer sig over, at kædens ønske om at bygge en Rema 1000 i Hammershøj for mange er blevet et valg mellem Brugsen eller Rema 1000. Han mener, at der fint er plads til begge butikker.

– Det er ikke et enten eller. Brugsen har for eksempel både pakkeshop og en delikatesse, ligesom der er et tankanlæg ved butikken. Det er ikke noget vi kommer til at røre ved, siger Stephan Sørensen.

– Hammershøj har allerede, byens størrelse taget i betragtning, et aktivt handelsliv, og vi håber, at vores planer om at bygge en ny butik kan være en katalysator for mere udvikling i området. Vi ved af erfaring fra mange andre lignende lokalsamfund, at vores tilstedeværelse tiltrækker mere aktivitet end før, vi var til stede, fortæller han.

Det argument understøttes desuden af en rapport, man har fået udarbejdet af konsulentfirmaet Cowi. Her fremgår det blandt andet, at en dagligvarebutik mere i byen generelt vil tiltrække flere handlende, idet forbrugerne i Hammershøj og det lokale opland i højere grad vil købe deres dagligvarer lokalt samtidig med, at forbrugerne fra et større opland i højere grad vil handle i Hammershøj.

Derfor er opførelsen af en Rema 100 også en forudsætning for de nye lejeboliger, fortæller Karsten Andreasen:

– Det giver ingen mening kun at bygge nye boliger. En ny dagligvarebutik vil være et trækplaster for tilflyttere og på den måde bidrage til en positiv udvikling i området, siger han.

Derfor har han heller ikke opgivet planerne endnu, og i første omgang inviterer han sammen med Stephan Sørensen og i samarbejde med Lars Mogensen til et dialogmøde i forsamlingshuset.

– Vi vil gerne præsentere det samlede projekt og give folk mulighed for at stille spørgsmål og kommentere på det. Og det gælder både dem, der synes, det er en god idé, men i høj grad, måske endda især, også de, som er skeptiske eller helt imod vores planer, siger Karsten Andreasen, som håber, at mange vil møde op.

Det gør Lars Mogensen også, selvom han hellere havde set, at kommunen var gået forrest.

– Jeg havde da klart foretrukket, at teknisk udvalg sidste år havde sagt ja til igangsætning af en planlægning for projektet. Så ville der komme en høringsperiode, hvor borgere og erhvervsliv kunne give deres mening til kende. Men det fik man ikke mulighed for hverken af udvalget eller senere i byrådet, påpeger han.

Han håber derfor, at mange vil gribe muligheden, for at høre mere og selv blive hørt på mødet den 20. januar.

– Og så håber jeg også, at mødet kan bane vejen for, at der bliver udarbejdet et plangrundlag for området på hjørnet af Viborgvej og Tindbækvej, så både borgere og forretningsdrivende kan indgive høringssvar.

Lars Mogensen opfordrer til, at man tilmelder sig mødet, og det kan man gøre på facebook, hvor det er oprettet som begivenhed. Alternativt kan man sende en mail til Karsten Andreasen på andreasen.karsten@gmail.com.

Har man ikke mulighed for at deltage i mødet opfordres man også til at skrive sin holdning vedrørende projektet.

Skitse over det samlede projekt med 16 lejeboliger og en Rema 1000 på hjørnet af Viborgvej og Tindbækvej. Illustration: KAN Ejendomme

 

Kommentarer