Tjele-borgere i oprør: Her vil Viborg Kommune etablere en statslig industripark

Med opbakning fra Aarhus, Randers og Favrskov kommuner samt Aarhus Universitet (AU) har Viborg Kommune ansøgt om at få en af Danmarks fem kommende statslige industriparker. Industriparken skal placeres i tilknytning AU Viborg og Agro Business Park ved Foulum. Men man har ikke inddraget de borgere, der bor i området, og de er rasende.
Af Gitte Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk
ØRUM/VELDS – Et flertal i økonomi- og erhvervsudvalget i Viborg Kommune stemte ved mødet i sidste uge ja til at søge om at få etableret en statslig industripark vest for Ørum.
Det drejer sig om et område på cirka 95 hektar mellem AU Viborg i Foulum Burrehøjvej vest for Ørum.
Her kan virksomhederne få nem adgang til forsknings- og vidensmiljøerne på AU Viborg, samtidig med at de har kort adgang til relevant infrastruktur. Støtten fra Randers, Favrskov og Aarhus kommuner sker blandt andet, fordi de også ser en fordel i en statslig industripark nær Viborg, med de udviklingsmuligheder det giver, hedder det i en pressemeddelelse fra kommunen.
– Det er helt afgørende, at vi står sammen på tværs af kommunegrænser, for det kan få stor betydning i hele regionen. Derfor er jeg glad for, at Aarhus, Randers og Favrskov kommuner bakker op om og kan se store geografiske fordele i, at en af landets kommende statslige industriparker placeres i Viborg Kommune, siger borgmester Ulrik Wilbek (V) i pressemeddelelsen.
Her findes i forvejen et af landets stærkeste knudepunkter for el, og der er blandt nem adgang til motorvej, og samtidig potentiale for at kunne sikre arbejdskraft med cirka 850.000 i den erhvervsaktive alder inden for en times kørsel, lyder det fra borgmesteren:
– Området omkring AU Viborg er allerede et kraftcenter, som har Apples store datacenter som nabo. Vi har infrastrukturen, pladsen og miljøet, hvor forskning, uddannelse, produktion og virksomhedsudvikling går hånd i hånd. En industripark her vil være en naturlig udvikling og give et markant løft til både det lokale erhvervsliv og væksten i hele Midtjylland, siger han og understreger, at en national industripark vil understøtte det samarbejde, Viborg Kommune allerede har i gang med bl.a. Aarhus Universitet, Food & Bio Cluster Denmark, Business Viborg og Asmildkloster Landbrugsskole om at udvikle Foulum-området til et internationalt hotspot for fremtidens bæredygtige landbrug, bioøkonomi og biosolutions.
Rasende borgere
Midt i det udpegede område (markeret med rødt på kortet), ligger blandt flere ejendomme kvægbruget Fuglsøgaard, og her er indehaverne Lene og Joachim Andersen rasende.
– Vi fik en besked i vores eboks torsdag den 24. april om eftermiddagen. Før da havde vi ikke hørt en lyd om den industripark, siger Joachim Andersen.
Han er anden generation på gården, hans far byggede i 1976, hvor han selv er vokset op, og som de generationsskiftede for nogle år tilbage.
– Det er jo fuldkommen galmatias, at man vil nedlægge en velfungerende og sund virksomhed, hvis det er der, det lander, for at etablere noget andet. Og så på kommunens bedste landbrugs jord, siger han og fortsætter:
– Vi har i årevis bygget op og moderneseret på gården, og jeg kan da undre mig over, at vi i sin tid til tilladelse af kommunen til at installere nye malkerobotter, hvis man vidste, at der var en industripark på vej.
Det samme gælder naboerne på Burrehøjvej.
– Det er et ungt par med et barn og et andet på vej. De har lige bygget et helt nyt hus på en grund, de har købt af os. Hvorfor i alverden har kommunen givet byggetilladelse til det, hvis man allerede havde planer om en industripark i området. Jeg synes, det er noget svineri.
Familien Andersen har sammen med naboerne taget kontakt til en advokat for at få bistand ved den dialog, man forventer at få i gang med kommunen.
– Foreløbig har vi ikke hørt en lyd, siden vi fik beskeden i vores eboks. Vi ved kun det, vi kan læse i aviserne. Det er under al kritik, siger Joachim Andersen.
Et bagholdsangreb
Nogle af hans nærmeste naboer, Lis Sidelmann og Bjarne Skydt, der har Tjele Maskinstation, er også forargede, men vi er ikke overraskede, lyder det fra Lis Sidelmann.
– Det er typisk for kommunen, de træffer beslutninger hen over hovedet på borgere, uden at tænke på, at det er familier og mennesker, relationer, de rammer. Og så bliver vi ikke engang spurgt. Det er et rent bagholdsangreb, siger hun.
Tjele Maskinstation ligger ikke inden for det markerede område, men for parret på maskinstationen får det alligevel konsekvenser.
– Vi bliver jo fuldstændig lukket inde mellem datacenter, energipark og industriområdet, hvis politikerne får magt, som de har agt, og det kunne vi måske leve med. Men hvis de nedlægger landbrugene i området, så mister vi vores indtjeningsgrundlag, og så ender vi med at lukke forretningen alligevel, siger Lis Sidelmann.
Minder om noget, der er sket før
I 2018 var en del af samme område i spil til et et såkaldt ‘perspektivområde’ i et kommende kommuneplantillæg for erhvervsområder i kommunen.
Efter store protester blev den sag taget af bordet, men det kommer ikke til at ske denne gang. Kommunen har som nævnt i starten nemlig allerede, i samarbejde med Favrskov og Aarhus Kommuner, indsendt ansøgningen til staten.
- Kvægbruget Fuglsøgaard ligger midt i det område, Viborg Kommune vil gøre til statslig industripark. Arkivfoto: Gitte Hagsholm
Kommentarer