Teknisk udvalg sagde nej til en Rema 1000 i Hammershøj – men nu skal byrådet tage stilling
Teknisk udvalg besluttede på mødet 23. oktober at afvise et projekt i Hammershøj, der indbefattede en Rema 1000 samt 16 nye lejeboliger. Med en særlig paragraf har Liberal Alliance imidlertid fået sagen på dagsordenen til det kommende byrådsmøde, hvor alle 31 politikere nu skal forholde sig til sagen.
Af Gitte Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk
HAMMERSHØJ – De seneste uger har en voldsom debat fyldt lokale, sociale medier i Hammershøj og omegn.
Sagen drejer sig om et projekt omfattende en Rema 1000 samt 16 lejeboliger i den vestlige ende af Hammershøj, som en investor har budt ind på. En sag, der ifølge avisens oplysninger har været i proces i mere end tre år. Og som deler vandene – både blandt lokale borgere, men også blandt kommunens folkevalgte politikere.
Fejet af bordet
Den 23. oktober var projektet på dagsordenen til mødet i teknisk udvalg, hvor de fem medlemmer enstemmigt afviste at gå videre med sagen. Ifølge referatet fra udvalgsmødet uden begrundelse. Ifølge udmeldinger i læserindlæg og artikler i flere medier af hensyn til bevarelse af den lokale bymidte og beskyttelse af den lokale brugs, som også var beskrevet i forvaltningens indstilling til udvalget – dog uden anbefaling.
Den beslutning var Lars Mogensen, byrådsmedlem for Liberal Alliance, med egne ord, temmeligt rystet over:
– Jeg var dybt forundret over, at et enigt teknisk udvalg kunne sige nej tak til nogle, som vil investere i en oplandsby i Viborg Kommune, i dette tilfælde Hammershøj. Projektet indebærer udover en Rema 1000 butik også 16 lejeboliger, som der er kæmpe efterspørgsel på i alle oplandsbyer, siger han.
Ifølge Lars Mogensen vil sådan et projekt kunne sætte yderligere skub på udviklingen i Hammershøj, som har gode muligheder for vækst med en god placering i forhold til både Viborg og Randers og som den by i Viborg Kommune med tættest adgang til motorvej.
Sjælden paragraf
Han benyttede sig derfor af en sjældent anvendt paragraf om Initiativretten (se beskrivelse under artiklen), der i korte træk giver et medlem af byrådet mulighed for at få en sag på dagsordenen på et byrådsmøde, hvis der er en velargumenteret begrundelse.
Det har man i sagen om projektet i Hammershøj ‘taget for gode varer’, for Lars Mogensen har fået sit punkt på dagsordenen med følgende ordlyd:
“Jeg anmoder hermed om at benytte mig af initiativretten efter § 11, stk. 1, 1. pkt., i lov om kommunernes styrelse, idet jeg indstiller til byrådet, at byrådet tager stilling, om der skal igangsættes planlægning for et projekt med en dagligvarebutik og boliger på Viborgvej 31 i Hammershøj.”
Argumentationen holder ikke
Lars Mogensen køber ikke præmissen om, at den lokale forankring udvikles ved, at man tilstræber at fastholde en lokal bymidte i Hammershøj med Brugsen som omdrejningspunkt.
– Det er da prisværdigt, at et enigt teknisk udvalg vil beskytte midtbyen i Hammershøj, men tag nu de realistiske briller på. Det kan simpelthen ikke være byrådets opgave at beskytte en eksisterende dagligvarebutik, siger han.
Lars Mogensen mener desuden, at Rema 1000 nøje har valgt placeringen ved et trafikeret knudepunkt med blandt andet mange pendlere til og fra Grundfos.
– Og de pendlere kommer ikke til at dreje af og køre ind i Hammershøj, siger han.
Initiativretten
Initiativretten, jf. § 11, stk. 1, 1. pkt., i lov om kommunernes styrelse, giver alene medlemmet ret til at få en sag optaget på udkastet til dagsordenen for et kommunalbestyrelsesmøde. Medlemmet bevarer ikke den videre rådighed over sagen. Medlemmet kan således ikke forlange, at sagen sættes på den endelige dagorden for mødet.
Det er kommunalbestyrelsen, der tager stilling til, om sagen skal på den endelige dagsorden. Beslutning herom træffes ved stemmeflertal, jf. § 11, stk. 3, i lov om kommunernes styrelse.
Kommunalbestyrelsen kan desuden inden for vide rammer beslutte, at behandlingen af sagen skal udsættes til behandling på et senere møde, ligesom kommunalbestyrelsen kan afslutte sagens behandling med en beslutning om, at kommunalbestyrelsen ikke foretager sig videre.
Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Kommentarer