Navnenyt

Synshandicap ingen hindring – Stine fra Viborg skaber sit eget træningshold 

Stine Banner vil bruge legatet til indkøb af motionsredskaber til sit træningshold. Foto: Synshandicappedes Motionsfond (Se billedet i fuld størrelse under artiklen)

Synshandicappedes Motionsfond har siden 2013 hvert år uddelt midler til blinde og svagsynede motionister, så de kan leve det aktive liv. Søndag den 19. maj uddelte man legater for 123.000 kroner fordelt på 15 modtagere. Og en af dem er Stine fra Viborg.

Stine Banner fra Viborg blev blind for 16 år siden og var de første mange år ‘fanget’ i sin egen bolig. I dag er hun blevet del af et fællesskab med fokus på sund livsstil og har fået mod på at skabe sit eget træningshold for blinde og svagtseende i Viborg. Holdene, som er døbt ‘Smil på læben og sved på panden, foregår i Folkehuset på Banegården. 

– Jeg føler, at mit tiltag om træning og fællesskab kan bære langt mere med sig end blot at få sig rørt et par gange om ugen. Jeg kan med dette setup invitere blinde og svagtseende ind i dette Hus, som også afholder live musik, foredrag og andre events for synshandicappede og for seende, fortæller hun.

Legatet fra Synshandicappedes Motionsfond på 13.000 kroner skal bruges til indkøb af motionsredskaber til hendes træningshold.

Synshandicap ingen hindring

Fælles for årets 15 legatmodtagere er, at motion og bevægelse er en vigtig del af deres hverdag til trods for, at deres synshandicap medfører visse begrænsninger. Blinde og svagsynede har for eksempel svært ved at deltage i sport uden ledsagere, og det kræver ofte ekstra og kostbart udstyr.

Det var netop formålet med Synshandicappedes Motionsfond, da Sven Mogensen, der selv er blind, oprettede fonden for 13 år siden. Han mener nemlig, at alle mennesker har ret til et fysisk aktivt liv. Det gælder også mennesker med synshandicap. Derfor har Motionsfonden med sine legater været med til at synliggøre, at blinde og svagsynede kan langt mere, end mange forestiller sig – det kræver bare den rette hjælp og støtte.

Fonden er således gået forrest og vist vejen og har i over et årti givet 189 legater for en samlet værdi af 1.456.000 kroner, som har bidraget til, at mennesker med synshandicap kan dyrke lige præcis den motionsform, de brænder for. 

Det er Sven Mogensens ambition, at Synshandicappedes Motionsfond skal være med til at nedbryde barrierer, så blinde og svagsynede kan dyrke motion på lige vilkår med seende. Han kender nemlig til glæden ved at dyrke motion og har gennem årene været en stor inspiration for mange, da han viser, at synshandicap ikke er en hindring for at forfølge sine mål. Han har for eksempel selv besteget Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, stået på ski, løbet og roet havkajak i den lokale klub. Desuden har stifteren haft fuldtidsarbejde gennem det meste af sit liv og rejst verden rundt i forbindelse med sit arbejde.

– Jeg viser bare, at det kan lade sig gøre. Hvis bare jeg kan få én enkelt synshandicappet til at dyrke motion, få et aktivt liv og mærke succesen ved at klare noget, der måske virker umuligt, så er jeg meget, meget glad, siger Sven Mogensen. 

Dansk Blindesamfund støtter Synshandicappedes Motionsfond, da det er vigtigt at støtte op om initiativer, som giver blinde og svagsynede mulighed for at leve et aktivt liv, få pulsen op og skabe relationer og netværk med både seende og andre med synshandicap.

– Flere undersøgelser peger desværre på, at blinde og svagsynede har livsstilsudfordringer og halter bagefter på såvel sundhed som fysisk aktivitet. I mange tilfælde skyldes det manglende tilgængelighed til motionstilbud og fitnesscentre, hvor maskinerne kan være svære at anvende, hvis du ikke kan se indstillingerne på betjeningspanelet eller skærmen, siger Jesper Holten, forretningsudvalgsmedlem i Dansk Blindesamfund. 

Derfor bifalder han også initiativer, som det Stine Banner står bag i Viborg.

Stine Daber Banner. Foto: Synshandicappedes Motionsfond

 

Kommentarer