Stort europæisk projekt skal forbedre livskvaliteten for borgere med Alzheimers
Viborg Kommune og Viborg Museum er en del af det europæiske projekt Alzheimers patients Interaction through Digital and Arts (AIDA), som har til formål at finde nye aktiviteter, der kan forbedre livskvaliteten for borgere med Alzheimers og deres pårørende.
Velkendte billeder, møbler eller en sang fra ungdommen. De kan alle være med til at vække minder og dermed aktivere hjernen. Og netop dét arbejder man med i det tværfaglige forskningsprojekt AIDA.
I projektet, som dækker over det sundhedsfaglige, kulturelle og digitale område, arbejder de to kommunale dagtilbud Aktivitet og Udvikling, Æblegården og Rådgivnings- og aktivitetscenter, Demensenheden Viborg, Viborg Museum og Test- og Udviklingscenter for Velfærdsteknologi (TUCV) sammen om at udvikle aktiviteter, der kan øge den mentale trivsel blandt borgere med Alzheimers.
Tidligere forskning peger på, at det har en positiv effekt på borgere med Alzheimers at indgå i rehabiliteringsforløb med kunst- og kulturoplevelser. På den baggrund har projektgruppen udviklet to forløb, Minder du kan røre ved og Bevægelse gennem tid og rum, hvor deltagerne kommer helt tæt på historien. Samtidig får de kognitiv træning, der vil bidrage til at styrke deres historiske bevidsthed og vedligeholde evnen til at kommunikere.
– Vi ser en kæmpe styrke i det tværfaglige samarbejde mellem os som kulturinstitution, det sundhedsfaglige felt og TUCV, hvor vi hver især kan bidrage med noget til målgruppen. Museet kan byde ind med faglighed og erfaringer i forhold til den kollektive erindring og de kognitive processer, der finder sted, når man vækker minder gennem genstande og historier fra ens egen tid, fortæller Rikke Smidt, museumsinspektør på Viborg Museum.
Stor stigning i antallet af borgere med Alzheimers
Man forventer, at antallet af borgere med Alzheimers vil blive tredoblet i løbet af de næste 30 år, svarende til 130 millioner mennesker.
– I Viborg kommune har vi i flere år haft fokus på udvikling af metoder og tilgange på demensområdet, og vi har fundet det helt naturligt at deltage i et projekt, hvor vi kan være med til at finde nye løsninger, der har betydning for og forbedrer borgerens livskvalitet, kommunikationsevne og relation til sine pårørende, fortæller omsorgschef Maila Tandrup.
Første forløb begynder den 2. marts, hvor seks borgere med Alzheimers og deres pårørende deltager. Andet forløb begynder den 2. maj, hvor det er nye borgere, der deltager. Det er stadig muligt at blive en del af forløbet. Se mere på forsiden af viborgmuseum.dk
Fakta om AIDA-projektet
AIDA-projektet er et europæisk forskningsprojekt støttet af EU’s støtteprogram Erasmus+. Projektet har seks deltagerlande (Italien, Bulgarien, Irland, Grækenland, Slovenien og Danmark), der hver især, med fagfolk inden for det sundhedsfaglige, kulturelle og teknologiske område, udvikler to aktivitetsforløb. Det overordnede mål er at udvikle en konkret praksis for kunst- og kulturoplevelser, der har en sundhedsfremmende effekt, for borgere med Alzheimers sygdom.
I Viborg er de to aktivitetsforløb: Minder du kan røre ved og Bevægelse gennem tid og rum. Hvert forløb består af fire gange, samt et opsamlende interview. Før og efter hver session vil deltagerne blive bedt om at tage stilling til fem udsagn om deres velbefindende.
Under aktiviteterne vil deltagerne få et indblik i Viborgs historie, indgå i gruppedialoger og arbejde med forskellige opgaver.
Kommentarer