Stoholm, Sparkær og Skals er kandidater til Årets Lokalområde
Stoholm, Sparkær og Skals blev Landdistriktudvalgets møde den 14. august nomineret til fortsat deltagelse i konkurrencen om at blive Årets Lokalområde 2018 i Viborg Kommune. De tre områder er hermed alle på forhånd sikret en pengepræmie.
Seks lokalområder havde i år valgt at indstille sig selv til konkurrencen, som afvikles for 11. gang. Foruden de tre finalister var også Løvskal, Bruunshåb og Vinkel indstillet til at modtage prisen.
Alle ansøgninger bærer præg af stort engagement og lokale særpræg. Det har derfor ikke været en let opgave for udvalget at udpege de tre områder, som nu går videre.
Sådan lyder det fra landdistriktsudvalget, som for første gang står i spidsen for kåringen af Årets Lokalområde.
– Indstillingerne viser tydeligt, at der i flere af kommunens både større og mindre byer er igangsat og gennemført nogle rigtigt flotte og meget forskellige initiativer, som alle er til stor glæde for lokalområdets borgere og udviklingen af kommunen som helhed.
Mette Nielsen peger i øvrigt på en vigtig sidegevinst ved de mange anstrengelser, som beboerne i lokalområderne gør sig.
– Jeg synes, det er ret tydeligt, at det sammenhold, der bliver skabt, når lokalområderne sætter initiativer i gang, styrker både sammenholdet og sammenhængskraften i de enkelte byer. Samtidig er det også med til at binde hele kommunen sammen.
Inspiration fra ‘Årets Landsby’
Det er 11. gang, kommunen kårer Årets Lokalområde, og det var faktisk Mette Nielsen, der som formand for det daværende demokratiudvalg i Viborg Kommune i sin tid tog initiativ til Årets Lokalområde. Inspirationen kom fra den landsdækkende pendent ‘Årets Landsby‘, som Landsforeningen Landsbyerne i Danmark står bag.
Mette Nielsen var i 2004 med til at indstille Klejtrup til denne pris, som byen vandt over et felt af i alt 69 andre landsbyer i Danmark. Hun husker, hvor stolte man var over at vinde prisen, men også hvordan hele processen forud havde skabt sammenhold og stor begejstring i byen.
– Jeg tænkte, at det måtte kunne overføres til den nye Viborg Kommune. Dengang var der jo endnu mere end i dag sådan en land-by diskussion og stor frustration i mange landsbysamfund over pludseligt at blive en del af en storkommune. Årets Lokalområde skulle være med til at skabe selvtillid i landdistrikterne og gøre folk glade for at bo, hvor de bor, og det synes jeg, vi er lykkedes med, siger hun.
Derfor er hun også glad for som formand for det nye landdistriktsudvalg igen at være med til at skulle udpege Årets Lokalområde i Vib0rg Kommune.
– Det har været spændende igen at være med til at vurdere de indstillede lokalområder, og jeg glæder mig til at komme ud og besøge de tre nominerede områder.
Tre gange åbent hus
De tre områder, som er gået videre i konkurrencen, skal nu i arbejdstøjet. Beboerne i Stoholm, Sparkær og Skals skal nemlig i gang med at planlægge et åbent-hus-arrangement på halvanden time, hvor de skal vise alt det bedste i deres respektive områder frem for landdistriktsudvalget.
– I udvalget glæder vi os rigtig meget til at besøge de tre nominerede lokalområder og med egne ører og øjne opleve og få indblik i de mange forskellige initiativer og projekter, som de har sat i gang, siger Mette Nielsen.
Åbent-hus-arrangementerne foregår søndag den 9. september klokken 9.30 til 15.30, og alle interesserede er velkomne til at deltage.
Afsløring og overrækkelse
Efter rundturen til åbent hus-arrangementerne bedømmer Landdistriktsudvalget de tre nominerede lokalområder, og dagen efter, mandag den 10. september, offentliggøres vinderen i en direkte udsendelse på Radio Viborg.
Lørdag den 15. september klokken 10.30-11.30 overrækker udvalget alle præmierne i det lokalområde, der vinder titlen og førstepræmien på 50.000 kroner samt andenpræmien på 25.000 kroner til de to andre nominerede områder.
Tidligere vindere
- 2017 Vammen
- 2016 Løvel
- 2015 Vejrumbro
- 2014 Låstrup
- 2013 Mønsted
- 2012 Hvam
- 2011 Rødding
- 2010 Tange
- 2009 Havredal
- 2008 Sundstrup.
Kommentarer