Prøver viser, at Viborgs drikkevand er ikke forurenet
Rester af pesticider dukker op overalt i landets drikkevand, og viser nødvendigheden af at få screenet drikkevandsområder for alle problematiske stoffer. I Viborg viser prøver, at der ikke er noget at komme efter.
Det er i øjeblikket specielt pesticidresten DMS, der bliver fundet i det danske drikkevand, og det er oftest større danske byers drikkevand, der havner på offerlisten. En liste Viborgs drikkevand endnu ikke er på, viser nye prøver.
Negative prøver
Energi Viborg vand fik før sommerferien udtaget prøver til udvidet kontrol for de pesticider, der blev fundet blandt andet hos Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR). Der er taget prøver fra de fire boringer i vores nye kildefelt, samt samlet råvand fra Nord- og Sydværket. Her blev ikke fundet indhold over detektionsgrænsen.
– Det seneste år har budt på flere ubehagelige overraskelser i form af ”nye” pesticider i grundvandet. Heldigvis er vores kildefelter placeret i områder, som ikke umiddelbart kan betegnes som risikoområder, og vi har selv gennem skovrejsning øget sikkerheden for grundvandet, siger afdelingschef i Energi Viborg Vand, Mogens Brems Knudsen.
Der kan ikke spås om fremtiden
Ukendte stoffer kan på sigt dukke op, da det grundvand, der anvendes i Viborg, i gennemsnit er 50 år om at ramme grundvandsspejlet.
– Vejen dertil kan betyde, at stoffer, som vi tester for, kun nedbrydes halvt og derfor bliver til et nyt stof, der ikke testes for. Stoffet dimethylsulfamid, DMS, kan for eksempel være et nedbrydningsprodukt fra et nu forbudt pesticid tolyflunaid, der er blevet brugt til frugt- og bæravl. Det kan dog ifølge interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber, DANVA også stamme fra dichlofluanid, som bruges blandt andet i træmaling og træimprægneringsmidler, siger Mogens Brems Knudsen og tilføjer:
– Det betyder, at vores grundvand stadig kan forurenes, og vi i den henseende fortsat vil følge udviklingen og reagere, hvis nye stoffer dukker op. Desværre er det jo sådan, at de stoffer, der dukker op i grundvandet i dag, er stoffer, som blev anvendt for mange år siden. Så er der noget på vej ned mod grundvandet, kan vi ikke stoppe det, men vi sørger for at teste løbende, lyder forklaringen.
Danva vil øge beskyttelsen.
Arbejdsgruppen bestående af branchen og myndigheder, der sidste år blev nedsat af miljø- og fødevareministeren, skal her til efteråret fremlægge en plan for drikkevandsområdet. Vandbranchen ønsker at få friholdt mange flere drikkevandsområder end i dag for brug af pesticider og biocider. Dertil kommer ønsket om en screening, der kan kortlægge forureningsomfanget, så der kan ageres fremadrettet.
Kommentarer