Løvel

Påskegudstjenester under åben himmel

I december flyttede sognepræst, Niels Peter Lund Jacobsen en aften gudstjenesten uden for kirken i Rødding for at give flere mulighed for at deltage. Det blev et fint og meget stemningsfuldt arrangement, og derfor vil flere af påskens gudstjenester også ligge uden for og på forskellige tidspunkter. Privatfoto

De seneste corona-lempelser har ikke givet mulighed for at være flere i i kirken. Derfor flyttes en del af påskens gudstjenester i Rødding, Løvel og Pederstrup ud i det fri, hvor man til gengæld  må samles flere.

Påsken er en af årets helt store højtider, og derfor har der været ekstra spænding om, hvad regeringen og sundhedsmyndighederne ville melde ud i forhold til corona-situationen og hvilke restriktioner, der skulle gælde for kirkerne i påsken.

– Desværre blev der ikke plads til lettelser i påskedagene. Vi må stadig kun være ganske få i kirkerne, og der må ikke synges fællessang, lyder det fra sognepræst ved Rødding, Løvel og Pederstrup kirker, Niels Peter Lund Jacobsen. 

Han glæder sig samtidig over, at der til gengæld er åbnet for, at gudstjenester må holdes udendørs med op til 50 personer.

– Og ude i det fri må der synges, og det benytter vi os af, siger han.

Menighedsrådene i de tre sogne har derfor valgt at flytte en del af påskens gudstjenester ud under åben himmel.

Fællesskab om måltidet

Første gang er Skærtorsdag, hvor der holdes friluftsgudstjeneste i Slugten i Løvel. Slugten er området sydvest for kirken, hvor blandt andre Friluftsliv holder til.

– Her er vi læ for vinden, og der er også mulighed for at gå lidt i ly for eventuel regn, fortæller Niels Peter Lund Jacobsen.

Temaet for Skærtorsdag er fællesmåltidet og fællesskabet omkring bordet, derfor vil der også blive tændt bål og lavet suppe, som deltagerne kan nyde sammen efter gudstjenesten.

I østen stiger solen op

Påskemorgen tidligt samles man på Rødding kirkegård.

– Inspireret af juleaften, hvor vi holdt julegudstjeneste på kirkegården, og solen gik ned, mens vi sang julesalmerne. Nu er det omvendt; Vi samles, mens det endnu er dunkelt, gerne med en flagermuslygte, en fakkel eller et andet levende lys i hånden. Og mens vi synger påskesalmerne og hører om opstandelsen, går solen op.

Gudstjenesten begynder klokken 6.30.

Pilgrimsfærd

Anden påskedag foregår også i Løvel.

– Her går vi en lille vandring på cirka halvanden kilometer i den fine natur omkring Løvel. Undervejs bliver der to til tre stop, hvor vi synger, læser eller beder bøn, fortæller sognepræsten.

Indendørsgudstjenester

Menighedsrådene er opmærksomme på, at det ikke er alle, der har lyst eller kræfter til at være med udendørs. Derfor bliver der også i løbet af påsken en kort gudstjeneste i hver af de tre kirker.

Skærtorsdag er der nadvergudstjeneste i Rødding kirke. Langfredag er der gudstjeneste i Løvel kirke og påskedag i Pederstrup kirke.

De tre indendørs gudstjenester begynder alle klokken 10.30 og varer mindre end en halv time.

Kommentarer