Samfund

Over halvdelen af kommunens borgere bor på landet – og det er de faktisk ret vilde med

Tilvlalget af og glæden ved at bo i landdistriktet på landet kommer blandt til udtryk i de lokale sammenhold om at skabe gode rammer – som for eksempel etablering af en god legeplads til børnene. Her fra indvielsen af legepladsen i Kvorning i august 2021. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

95 procent af de borgere, der bor i en landsby i Viborg Kommune, er tilfredse med at bo, hvor de bor. Det viser en resultatet af en spørgeskemaundersøgelse.

28.000 indbyggere i Viborg Kommune bor i en by med mellem 200 og 3.000 mennesker.

De var i fokus, da Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune i slutningen af 2023 og begyndelsen af 2024 gennemførte både en spørgeskemaundersøgelse og opfordrede alle interesserede til at komme med input på Viborg Kommunes hjemmeside.

Den mulighed gjorde mere end 1.700 borgere brug af, og generelt er de glade for deres by, viser besvarelserne.

Hele 63 procent er således meget tilfredse med at bo i den by, hvor de bor, mens 32 procent er nogenlunde tilfredse.

Blot 5 procent er i mindre grad tilfredse, og det glæder formand for landdistriktsudvalget, Kim Dongsgaard.

– Jeg er ikke overrasket, for der er rigtig mange dejlige lokalsamfund i Viborg Kommune, hvor der er et stærkt fællesskab. Alligevel er det godt at få bekræftet, at folk generelt er glade for at bo i de lidt mindre byer, for der er en tendens til, at de nogle gange bliver talt ned i de nationale medier. Det viser undersøgelsen tydeligt, at der ikke er grund til, siger han.

Tæt på naturen

Deltagerne i undersøgelsen blev blandt andet bedt om at fremhæve, de vigtigste kvaliteter i den by, hvor de bor.

Her er topscoreren natur og grønne områder, som bliver fremhævet i hele 72 procent af besvarelserne, mens fællesskabet i byen bliver fremhævet i 57 procent af besvarelserne.

Herefter følger tryghed (51 procent), idræts- og fritidsfaciliteter (50 procent) og dagligvarehandel (50 procent.

Heller ikke det overrasker Kim Dongsgaard, men han understreger samtidig, at det alligevel er noget, der giver grundlag for nogle politiske overvejelser.

– De fleste har jo valgt at bosætte sig i en mindre by for blandt andet at være tæt på naturen og for at være en del af et fællesskab. Derfor er det vigtigt, at vi fra politisk side fortsat gør, hvad vi kan, for at understøtte og udvikle vores landdistrikter. Derudover er der også en vigtig kommunikationsopgave i at få talt vores mindre byer op, når nu borgerne er glade for at bo der, siger Kim Dongsgaard.

Fremtidig udvikling af landdistrikterne

Opsamlingen og behandlingen af svarerne har været en stor opgave, men det har været indsatsen værd, da den har givet en stor indsigt, lyder meldingen.

– Vi er meget taknemmelige for de mange svar, vi har modtaget. Det varmer at læse alle de positive historier, og vi har fået en masse input og inspiration, som vi kan bruge i vores fremtidige arbejde med at gøre det endnu mere attraktivt at bo i vores landdistrikter, siger Kim Dongsgaard.

 

Kommentarer