Vejrumbro

Optimismen er i top: På lørdag åbner Min Købmand i Vejrumbro

Vejrumbrobrogerne stiftede første gang bekendtskab med Gitte Thomsen til byfesten 28. juli, hvor hun blev introduceret som byens nye købmand med store klapsalver og spøjse kommentarer til følge. På lørdag er det alvor – der åbner butikken. Og alle glæder sig som små børn til juleaften. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Trods stigende priser på både el og dagligvarer, så er optimismen høj i Vejrumbro, som på lørdag  slår dørene op til en gennemrenoveret og topmoderniseret købmandsbutik. Samtidig fejres indvielsen af byens nye torve.

Torsdag 28. juli i forbindelse med byfesten i Vejrumbro blev byens kommende købmand, Gitte Thomsen, præsenteret under store applauser.

Dengang var man allerede godt i gang med det store renoveringsarbejde med butikken, og hele tiden har der med stor lokal opbakning om at genetablere en ny købmandsbutik i byen.

På lørdag går det så løs i Vejrumbro, som endelig efter hårdt slid og mange udfordringer endelig kan slå dørene op til en gennemrenoveret og topmoderniseret købmandsbutik, og den nye købmand, Gitte Thomsen, er klar til at tage imod kunderne.

– Jeg glæder mig helt vildt. Det har været en skør tid, hvor jeg har skulle sætte mig ind i driften af en købmandsforretning, hyre folk og samtidig forholde mig til de udfordringer, vi står over for med stigende udgifter på både el og dagligvarer, men jeg er superoptimist, og jeg synes, vi er kommet i mål med og på trods af det hele. Så jeg er klar, siger hun.

Praktik i Øster Bjerregrav

39-årige Gitte Thomsen er uddannet inden for økonomi, som ejendomsmægler, har en bestyrelsesuddannelse og er desuden uddannet eventmanager. Altsammen kvalifikationer hun kan få brug for i sit nye hverv. Men for at få købmandsgerningen helt under huden var hun i nogle ugers praktik hos Brian Mossalski, Min Købmand i Øster Bjerregrav.

– Det har været meget lærerigt. Jeg har lært meget om den daglige drift og rutiner i en købmandsbutik. Brian har også lært mig meget omkring markedsføring på blandt andet facebook, og så har jeg bare fået en en rigtig god sparringspartner, jeg kan ringe til, hvis jeg har spørgsmål eller udfordringer, jeg har brug for at vende, fortæller hun.

Optimist

Konjunkturerne er ikke ligefrem gået i den rigtige retning hen over sommeren, men det skræmmer ikke den nybagte købmand.

– Jeg er født optimist, og jeg tror så meget på det her projekt. Det har været nogle hårde måneder med meget arbejde og megen læring, men vi har fået enormt stor opbakning undervejs – både rent fysisk med ombygning af butikken og store og små tjanser undervejs, men også mentalt med opmuntring og begejstring. Folk vil virkeligt gerne det her, og det er også en drivkraft for mig, fortæller Gitte Thomsen.

Spritny butik

Hendes optimisme deles med initiativtagerne bag den ‘nye’ købmandsbutik, og selvom mange små købmænd lige nu kæmper med store udgifter især på el, så giver det ikke bekymringer i Vejrumbro.

– Vi har bygget en helt ny og topmoderne butik, der er energi- og klimaoptimeret, så vi starter et godt sted, fotæller Jeppe Hartz, som er en af forgangsmændene i det lokale projekt, der har stået på i godt et år siden den gamle ‘Let-Køb’ lukkede.

– Vi har desuden, og som en del af områdefornyelsen i Vejrumbro, fået  etableret et flot, rekreativt område omkring butikken og ned mod åen, så butikken i helt nye omgivelser både indenfor og udenfor kan blive et nyt center i byen, siger Jeppe Hartz og tilføjer:

– Vi har virkeligt lagt os i selen for at skabe en lækker butik i nogle gode omgivelser. Og vi sætter fra med fuldt blus; hvis vi får udfordringer med udgifterne, så må vi sælge os ud af det, lyder det meldingen fra Jeppe Hartz, som samtidig opfordrer lokale borgere til at handle i butikken fra dag ét.

Lille og vågen

På grund af butikkens relativt lille størrelse – i forhold andre Min Købmand-butikker – er varesortimentet tilsvarende begrænset; ikke i sortiment, men i varianter.

– Vi har gjort en dyd ud af at have alle varer på hylderne, men det betyder også, at vi må begrænse os på varianterne. Vi har for eksempel ikke plads til fem forskellige slags ketchup, hvis vi også skal have både hundefoder og hårspænder på hylderne, forklarer GitteThomsen.

Hun er til gengæld meget åben for en dialog omkring varesortiment og andre forhold i butikken.

– Jeg har fra starten meldt ud, at man kan komme til mig med hvad som helst, og netop dialogen er vigtig, så jeg hele tiden har en føler på, om vi har de rigtige varer i butikken – og at kunderne generalt er glade og tilfredse, siger Gitte Thomsen.

Derfor forudser hun også at en stor del af hendes arbejde – ud over at være til stede i butikken – i starten vil handle om af overvåge salg og omsætningshastighed på de enkelte varer.

– Det er vigtigt at holde øje med, hvad der sælger og hvad, der ikke gør, så vi hele tiden har næsen i sporet, siger hun.

Tillidspant

Selvom den nye købmand nok får nogle lange arbejdsdage det første stykke tid, så er hun ikke alene om opgaven med at drive butikken.

Siden sommerfesten i juli har hun rekrutteret 12 medarbejdere – et par voksne samt en flok unge helt ned til 13-årsalderen, og de yngste medarbejdere får især ansvaret for  en helt speciel opgave.

I butikken har man nemlig indført en helt ny service: Tillidspant. Det går i sin enkelthed ud på, at man afleverer en pose eller sæk med diverse pantflasker med et estimat på værdien, som så udbetales eller modregnes i køb. Alternativt kan en flaskdreng eller -pige tage imod flaskerne, tælle op, og så modtager kunden sine pantpenge næste gang, han eller hun kommer i butikken.

– Det lyder måske lidt fjollet, men et pantflaskeanlæg er faktisk en ret stor investring., som vi godt lige vil vente med, siger Gitte Thomsen og tilføjer:

– Og så har det jo den sidegevinst, at vi får en ekstra mulighed for komme i snak med kunderne.

Festlig indvielse lørdag

På lørdag 1. oktober bliver butiken endelig – og som lovet – åbnet for offentligheden.

Det sker med tale af blandt andre borgmester Ulrik Wilbek, god musik, gode tilbud, lidt godt til ganen og – ikke mindst – god selskab.

Kommentarer