Ørum

Opråb til politikerne: Vikar-kaos går ud over undervisningen

Sofia Voetmand, Ørum. Foto: Thorkild Jensen, DR.dk 2017

I et læserbrev på Viborg Netavis rejser 15-årige Sofia Voetmand kritik af, hvad hun kalder ‘vikarkaos’ på Ørum skole, hvor hun går i 8. klasse.

15-årige Sofia Voetmand er bekymret over undervisningssituationen på Ørum Skole, hvor hun går i  8. klasse. Bekymringen bunder i, hvad hun og flere klassekammerater opfatter som kaos med alt for mange og skiftende vikarer.

Derfor greb hun i sidste uge til pennen og indrykkede et læserbrev i flere lokale medier. Heri sætter hun ord på sin frustration, og Viborg Netavis har talt med hende for at få hende til at uddybe sin anke.

Går ud over undervisningen

– Vi har dagligt vikarer, stort set. Og der er mange fag, hvor vi har faste vikarer. I starten af skoleåret var det specielt slemt, fordi der kunne de ikke holde fast i vikarerne, fordi de ikke fungerede sammen med eleverne. Vi havde på det tidspunkt to lærere, der var sygemeldt i længere tid, og der var så meget skiften rundt mellem vikarerne, at vi ikke formåede at færdiggøre et eneste forløb i de sproglige fag som dansk engelsk og tysk, fortæller Sofia Voetmand og tilføjer:

– Der er uger, hvor vi ikke aner, hvem vi møder ind til. Der er så mange vikarer, at vi nærmest har opgivet at lære deres navne, lyder det lakonisk fra den unge læserbrevsskribent.

Sofia Voetmand kritiserer også, at klassen ind imellem får meget unge vikarer, som kun har en gymnasial uddannelse eller helt nyuddannede lærere, og oplevelsen er, at de ikke har styr på hverken elever eller undervisning.

Glad for skolen

Sofia Voetmand understreger, at hendes anklage ikke er rettet mod skolen, som hun ellers er meget glad for. Og faktisk er det ligeså meget lærernes tarv, der ligger hende på sinde.

– Jeg ved ikke, hvor problemerne stammer fra, men der har været problemer siden skolereformen. Lærerne har for lidt forberedelsestid – nogle gange sidder de og forbereder sig til deres næste fag under vores undervisning, og så bliver de bliver stressede, lyder vurderingen.

Er det noget, I har bragt for ledelsen på skolen?

– Vi har talt med vores lærere om det helt tilbage i slutningen af sidste skoleår, hvor det vist blev nævnt for ledelsen, men der er ikke rigtigt sket noget. Jeg synes, vi har gjort opmærksom på problemerne, men jeg ved ikke, om vi har gjort det nok. Og derfor tænkte jeg bare: Nu må jeg gøre noget, siger Sofia Voetmand om læserbrevet, som hun håber, at  kommunalpolitikerne også læser.

– Jeg tror ikke, skolen kan gøre mere med de midler, de har. Politikerne må på banen med nogle flere ressourcer, for det her er uholdbart, fastslår hun.

Hun fortæller, at klassekammeraterne har bakket hende op i kritikken.

– Vores klasse har et meget stærkt sammenhold, og vi taler meget om problemet, siger Sofia Voetmand.

Skoleleder vil se på sagen

Landsbyerne har ønsket at forholde Sofia Voetmands kritik overfor skoleleder Maria Frimand Andersen, men det har ikke været muligt at træffe hende.

Til TV MidtVest, som også blev opmærksom på Sofia Voetmands læserbrev, siger hun imidlertid følgende:

– Jeg er rigtig ked af, at Sofia har den opfattelse af Ørum Skole og vikarsituationen her. Men det må jeg som skoleleder tage på mig.

Men skolen er nødt til at benytte sig af vikarer, forklarer skolelederen.

– Vi har været ramt af sygdom, og vi har brug for vikarer – blandt andet på grund af kompetenceudvikling af personale – så vi vil aldrig kunne undgå at have vikarer i huset.

Til Viborg Stifts Folkeblad, som også bragte læserbrevet, udtaler Maria Maria Frimand Andersen:

– Hvis man oplever det som vikar-kaos, så er jeg nødt til at være nysgerrig og undersøge, hvad der er hendes og andres opfattelse og arbejde ud fra det. Vi har haft perioder med sygdom og har været ramt på nogle årgange, men vi arbejder benhårdt på læring og trivsel, også når der er vikar på, siger hun.

Kommentarer