Ørum

Ørum Børneskov blev indviet med en glædelig nyhed

Se billedserie Henrik Ladefoged overraskede med en god nyhed i sin tale ved indvielsen af Ørum Børneskov i Futdalen i torsdags. Foto: Gitte Hagsholm

Det myldrede med begejstrede børn i Futdalen, da Ørum Børneskov blev officielt indviet torsdag i sidste uge. Og der var også begejstring blandt de voksne, for Stifindergruppen havde nemlig en overraskelse med i ærmet.

Efteråret viste sig fra sin bedste side, da Ørum Børneskov blev indviet torsdag i sidste uge, og begejstringen over at tumle i naturen var tydelig hos de mange børn, der deltog.

Børneskoven i Futdalen er den femte af i alt seks børneskove, Viborg Kommune har etableret forskellige steder med det formål at motivere borgere i alle aldre til at komme mere ud i naturen ud fra et både mentalt og fysisk sundhedsperspektiv.

– Børn i dag er halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn, pointerede Birthe Harritz (S), i sin tale ved indvielsen.

Hun repræsenterede Viborg  byråd, som gennem den såkaldte sammenhængsmodel har sat en række ambitiøse mål for at højne sundhed og trivsel blandt borgerne. Og her er de nye børneskove en vigtig brik.

– Vi håber, at forældre og bedsteforældre vil genopdage naturen som en værdifuld arena for leg, bevægelse og fordybelse, som de vil understøtte deres børn og børnebørn i at udforske endnu mere i hverdagen og med familieudflugter, sagde Birthe Harritz, som glæder sig over at iagttage, hvordan skoven allerede bliver brugt som legeplads.

Børneskoven i Futdalen er et Eldorado for børnene, der især var vilde med at kravle op ved rebet og kurre ned på numsen på en af skrænterne. Foto: Gitte Hagsholm

Fra lokalt initiativ til kommunalt koncept

Det, der nu er blevet til Ørum Børneskov, tog oprindeligt udgangspunkt i et lokalt ønske om at skabe noget mere liv i Futdalen. Det fortalte Henrik Ladefoged fra Stifindergruppen ved indvielsen.

Foreningen har siden eta-bleringen  i 2005 arrangeret mange ture gennem det naturskønne område syd for Ørum. Stifindergruppen allierede sig med Beboerforeningen og indledte en dialog med Viborg Kommune, der i 2016 købte området, som herefter blev et offentligt og frit tilgængeligt område.

Herefter blev der afholdt  borgermøder, og der blev nedsat arbejdsgrupper med repræsentanter for alle byens foreninger, som arbejdede med forskellige temaer, der også har været integreret i den omfattende byfornyelse, man indviede 1. september.

Konkrete ønsker om tiltag i Futdalen lød blandt andet på mtb-spor og vandrestier, madpakkehus og en shelterplads.

‘Breaking news’

Med støtte fra blandt andre Friluftsrådet og Viborg Kommune har Futdalen og Ørum Børneskov fået et stort madpakkehus med tilhørende bålsted, en flot skovtrold, lavet af Susanne Ahrenkiel i samarbejde med Ørum Børnehus, et lykkehjul med inspiration til aktiviteter  og en Børneskovsbænk med mere. Altsammen blev det indviet sammen med børneskoven torsdag.

Et af de store ønsker for området har imidlertid også  været shelterpladsen, og her kunne Henrik Ladefoged i slutningen af sin tale afsløre, at man netop havde fået tilsagn om støtte på 132.000 kroner fra Lokale og Anlægsfonden.

– Det er de sidste penge, vi manglede for at kunne gå i gang. Det er vi rigtigt glade for at kunne meddele – og så lige i dag, lød det fra en begejstret stifinder.

Viborg Kommune bidrager til projektet med 100.000 kroner, der går til køb af jord fra en lodsejer, så der kan etablere en vej fra Søndermarksvej til shelterpladsen.

Med finansieringen på plads kan arbejdet gå i gang, og forventningen er at shelterpladsen med fire shelters, brændeskur og muldtoilet står færdigt i foråret 2022.

Den nye shelterplads kommer til at ligge oven over skrænten bagved madpakkehuset. Der bliver adgang via en vej, der etableres på langs skoven. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer