Hammershøj

Ny flot brugs på vej i Hammershøj

Se billedserie Den nye brugs kommer til at ligge på den gamle støberigrund med facaden vendt mod øst. Illustration: Arkitektfirmaet Constructa

Grunden er købt, arkitekttegningerne ligger klar og processen med at ændre lokalplanen er i fuld gang. Dagli´brugsen i Hammershøj glæder sig til nye flotte rammer både ude og inde.

Bo-Kyndi-og-Peter-Seeberg
Uddeler Bo Kyndi Petersen og bestyrelsesformand Peter Seeberg glæder sig over, at tingene nu ser ud til at falde på plads. Foto: Viborg Netavis

Om små to år får brugsen i Hammershøj meget bedre plads. Lige siden det nedlagte cementstøberi på den anden side af Randersvej blev købt for fem år siden, har der været løse planer om at flytte butikken herover og udvide. Men nu er man så langt, at arkitekttegningerne har fået de første tilretninger og lokalplanerne ligger på kommunens bord.

– Vi har i lang tid manglet gode p-pladser, og forholdene omkring vareindlevering fungerer heller ikke godt. På et strategimøde i starten af 2014 lagde vi os derfor fast på, at nu skulle det være – vi ville bygge en ny butik på støberigrunden, som vi overtog allerede i 2012. Banken gjorde opmærksom på, at det springende punkt i finansieringen var afhændelsen af de gamle bygninger. Men nu ser den del ud til at falde på plads med Boligselskabet Sct. Jørgen som køber, fortæller uddeler Bo Kyndi Petersen.

Bedre plads til varer og biler

Sammen med bestyrelsen og i tæt samarbejde med Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening, Coop, samt et arkitektfirma har han de senere år arbejdet intenst på at udvikle de bedst mulige rammer for dagligvarehandlen i Hammershøj.

Den nye butik bliver med sine 860 kvadratmeter cirka 200 kvadratmeter større end den gamle og kommer til at byde på en bemandet blomsterafdeling og en delikatesse. Pladsproblemerne på p-pladsen bliver løst, når de nuværende 33 små båse bliver til 60 store, og tanken er, at vareindleveringen kommer til at få sin egen indkørsel fra Viborgvej, så den del af aktiviteten ikke kommer til at forstyrre kunderne.

– Vi ønsker at løfte overliggeren med en stor og moderne butik, gode parkeringspladser og en vareindlevering, der glider uden problemer. Med en østvendt facade og bygningen trukket et stykke væk fra vejen, kommer brugs og p-plads desuden til at signalere imødekommenhed og masser af liv i byen, forklarer Bo Kyndi Petersen.

Den rummelige parkeringsplads får 60 store båse. De to bygninger med lejligheder bag brugsen er endnu på idéplanet. Tegning: Arkitektfirmaet Constructa
Den rummelige parkeringsplads får 60 store båse. De to bygninger med lejligheder bag brugsen er endnu på idéplanet. Tegning: Arkitektfirmaet Constructa

Nye lejligheder til Hammershøj

Tanken er også, at brugsens flytning og udvidelse bliver anledning til en mindre byfornyelse i Hammershøj. De gamle butikslokaler skal nemlig indrettes til lejligheder, og ovenpå den nye brugs er det også planen at bygge 12 nye lejligheder. Derudover leger brugsens bestyrelse med tanken om at teame op med en investor, der ser muligheden i at bygge endnu flere lejligheder bag den nye brugs på den i alt 13000 kvadratmeter store grund. Det ligger dog et stykke ude i fremtiden.

– Lejligheder tæt på en dagligvarehandel fungerer godt. Det ved vi fra de syv lejligheder, der ligger ovenpå brugsen i dag. Folk vil gerne bo tæt på indkøbsmuligheder, og Hammershøj kan godt bruge flere tilflyttere. Derfor håber vi at finde byggefirmaer, der ser muligheden i at bygge nye boliger – først ovenpå den nye brugs og derefter forhåbentligt bag den, fortæller Peter Seeberg.

Ovenpå brugsen er det planen at bygge 12 nye lejligheder. Illustration: Arkitektfirmaet Constructa
Ovenpå brugsen er det planen at bygge 12 nye lejligheder. Illustration: Arkitektfirmaet Constructa

Også for de gennemkørende

I modsætning til coop-ejede butikker, hvor bestyrelsen ikke er inde over økonomien, har han som bestyrelsesformand for en selvstændig brugs givet det endelige go til den nye investering på 20 millioner.

– Vi har allerede nu en utrolig god lokal opbakning og håber med nye rammer at give vores kunder en endnu bedre oplevelse. Vi vil også gerne have flere gennemkørende indenfor. Det bliver meget lettere nu med gode adgangsforhold og tilstrækkeligt med p-pladser, understreger Peter Seeberg.

Som en fremtidssikring er der i tegningerne til den nye brugs gjort plads til en udvidelse på 300 kvadratmeter mod nord, hvis der på et tidspunkt skulle blive behov for det. Forventningen er, at den nye brugs kan åbne sidste i 2018.

Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Viborg Netavis her

Kommentarer