Nu kommer der bedre affaldssortering i Domkirkekvarteret
Snart kan borgerne i Viborgs Domkirkekvarter sortere deres affald på lige fod med kommunens øvrige borgere, når Viborg Kommune i anden halvdel af 2025 etablerer syv nye affaldsstationer med nedgravede affaldsbeholdere i området. Det besluttede byrådet på deres møde den 18. december 2024.
I Viborg Kommune har vi siden foråret 2024 sorteret vores affald i 10 forskellige affaldstyper. Bare ikke i den gamle bydel i Viborg, Domkirkekvarteret. Her bliver der nemlig stadig kun indsamlet restaffald, og som forsøgsordning har beboerne kunnet bestille afhentning af ødelagte tekstiler og farligt affald. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Det skyldes blandt andet, at det charmerende gamle kvarter i Viborg midtby er belagt med brosten og har krogede gader og snævre adgangsveje ved opgangene.
De udfordrende adgangsveje og de gammeldags sække, som stadig anvendes nogle steder i den gamle bydel, giver dårlige arbejdsvilkår for renovationsarbejderne. Arbejdstilsynet har tidligere givet et påbud, der pegede på behovet for en bedre affaldsindsamling i området for at sikre renovationsarbejdernes arbejdsmiljø. Der er mange steder ikke plads til almindelige beholdere i gårdene, og adgangsforholdene gør det flere steder nærmest umuligt at trække beholdere hen over brostenene.
Det bliver der nu lavet om på, og det er godt, mener Gert Schandorff, der er afdelingsleder for Revas, Viborg Kommune:
– De nye affaldsstationer sikrer, at Viborg Kommune nu også kan indsamle alle de lovpligtige 10 affaldstyper ved husstandene i midtbyen, ligesom de samtidig forbedrer arbejdsmiljøet for renovationsarbejderne. Det er rigtig godt, siger han.
Borgerne er blevet inddraget
Der har været nedsat en borgergruppe og en bedømmelseskomité, som har spillet centrale roller i at vælge affaldsbeholdere, og hvor de skal placeres. Bedømmelseskomitéen har også taget hensyn til, at de valgte løsninger lever op til både praktiske og æstetiske krav.
– Vi har værdsat borgernes engagement undervejs i planlægningen, og vi har så vidt muligt taget hensyn til deres ønsker og behov. I byrådet er vi overbeviste om, at de nye affaldsstationer vil gøre en positiv forskel for både miljøet og vores lokalsamfund. Der er i videst muligt omfang taget hensyn til områdets særlige historiske forhold, hvilket har været en vigtig faktor i planlægningen, siger Eva Pinnerup (S), formand for Klima- og Miljøudvalget.
Projektet er i forbindelse med den endelige byrådsgodkendelse blevet justeret og reduceret fra ni til syv placeringer for blandt andet at sikre overholdelse af færdselsloven.
– For nogle borgere betyder de færre affaldsstationer en lidt længere gåtur, når de skal af med deres affald, og jeg kan godt forstå, hvis de synes, at det er lidt træls. Men løsningen med de syv affaldsstationer var den bedste, vi kunne opnå under de givne omstændigheder, slutter Eva Pinnerup.
Efter indførelsen af de nedgravede affaldsbeholdere i Viborg Midtby vil alle husstande i Viborg Kommune være omfattet af en affaldsløsning med sortering i de lovpligtige affaldstyper. Med den nye affaldsløsning vil de sidste husstande, der stadig bruger sækkeløsning, få en tidssvarende affaldsløsning, som lever op til nutidens standarder for affaldshåndtering.
Fakta
- De nye affaldsstationer sikrer, at Viborg Kommune kan overholde affaldslovgivningen, som kræver husstandsindsamling af affald i ti forskellige fraktioner.
- Alle beboere i området modtager nærmere information om den nye affaldsløsning via digital post. Der vil desuden blive gennemført en partshøring lige efter nytår for de beboere, der bor tættest på de planlagte placeringer. Det beror på en byggefaglig vurdering, hvem der inddrages i partshøringen.
Kommentarer