Rødding

Nedfaldstiden fejres med frugtfestival på Blomstergården

Lørdag og søndag inviterer Blomstergården inden for til den traditionsrige Frugtfestival med mange spændende aktiviteter på programmet. Ligesom sidste år vil Karsten Hansen, bedre kendt som NaturKarsten eller Karsten Kortbuks, vise rundt i pometet og fortælle om de mange gamle æblesorter, der dyrkes her. Arkivfoto

Det er æbletid og nedfaldstid, og på Blomstergården ved Viborg fejres det i weekenden med den traditionsrige Frugtfestival, som i år, som optakt, har været en del af Viborg Kommunes kampagne ‘Grønne Sammen’.

I den kommende weekend 18. og 19. september  inviterer Blomstergården til Frugtfestival med blandt andet udstilling af æbler, smagsprøver på flere æblesorter samt most og cider fra Pometet på Blomstergården.

– Årets frugthøst er mange steder præget af maj måneds kulde, der kom på det tidspunkt, hvor frugttræerne stod klar til at blomstre. Det betyder stor forskel på, hvor meget frugt, der er på de enkelte sorter i de enkelte landsdele. Den lange tørkeperiode i foråret 2018 har også virkning på enkelte sorter endnu, forklarer Villy Mougaard, daglig leder af Blomstergården.

I Blomstergårdens pomet er der samlet over 400 forskellige æbler og over 100 forskellige pærer samt andre forskellige frugtsorter. Blomstergårdens Pomet er Danmarks største på antallet af frugtarter og mere end 800 forskellige frugt- og bærbærende buske og træer.

– Cirka halvdelen af samlingen er sikkerhedskopier for træerne i NordGen’s samling på KU (Københavns Universitet) i Tåstrup og dermed en del af vores fælles levende kulturarv, fortæller Villy Mougaard, og tilføjer, at det er nødvendigt at bevare de gamle sorter, fordi de blandt andet kan indeholde resistens overfor sygdomme, smag, holdbarhed eller andet, som vi kan få brug for i forsøget på at finde nye sorter, der er tilpasset fremtidens behov og miljøvenlig produktion

For at få et indblik i, hvordan forskellige sorter vil klare sig i en have, undlader man at sprøjte træerne på Blomstergården bliver ikke sprøjtet mod svampesygdomme og skadedyr Der anvendes nye og i en vis udstrækning glemte dyrkningsformer for at holde træerne fri for sygdomme, og det er noget af det, man kan høre om til frugtfestivalen.

Begge dage viser NaturKarsten rundt i pometet og fortæller historier om de gamle æblesorter.

Der vil være udstilling af og smagsprøver på nogle af de mange æblesorter, der dyrkes uden brug af sprøjtemidler. Publikum kan også tage egne æbler med, hvis man er i tvivl om sorten. Arkivfoto

Grønne sammen

Som optakt til årets frugtfestival har Blomstergården deltaget i Viborg Kommunes kampagne, ’Grønne Sammen’, for skoleelever i udskolingen.

– Vi har haft besøg af syv skoleklasser, som har fået en introduktion i samspil mellem naturen og træerne for at undgå sprøjtning mod svampesygdomme og skadedyr, siger Villy Mougaard.

– Eleverne fik også et indblik i, hvor forskelligt æbler kan smage, tilføjer han..

I denb 25.000 kvadratmeter store park er der også udplantet mange forskellige bærbuske. Både lørdag og søndag viser Villy Mougaard rundt og fortæller om abrikos, fersken, hjertenød, morbær, saskatoonbær og andre spændende frugter, der også kan dyrkes i haverne.

Besøgende kan tage æbler med hjemmefra til bestemmelse, helst en 5-6 forskellige sorter, lyder opfordringen. Æblerne afleveres til bestemmelse sammen med et skema som skal udfyldes og lægges ved hver sort. Villy Mougaard vil så i pauser i løbet af dagen bestemme de forskellige sorter i det omfang, det er muligt.

På Frugtfestivalen kan man desuden få opformeret et frugttræ, man gerne vil bevare, og så kan man stadig nå at nyde synet af de blomstrende georginer.

Blomstergården sælger most og cider, som er fremstillet af egen avl. Arkivfoto

Kommentarer