Myndighederne holder øje med sommertrafikken på Gudenåen
Sejladssæsonen er i fuld gang i GudenåSystemet – og det betyder højsæson for sejladskontrol.
De sejlende på alle strækninger af Gudenåen vil kunne opleve at blive kontrolleret af politiet og kommunerne – også uden for normal arbejdstid. Fokus for kontrollerne er bådregistrering og sikkerhed til søs.
Kontrollerne på GudenåSystemet har fokus på at få farten ned. Vand kan indbyde til kåd sejlads, men leg kan pludselig blive til alvor. Det viser den tragiske fartulykke i Københavns havn i år, hvor 2 turister måtte lade livet netop på grund af for høj fart til vands.
Fartbegrænsning
GudenåSystemet har heldigvis været forskånet for alvorlige fartulykker som den i København, og sådan skulle det gerne forblive. Så Alle motorbådssejlende – også folk, der kortvarigt gæster Gudenåsystemet – opfordres til at sætte sig ind i reglerne for området og udvise almindelig omtanke, når de sejler. Sejladsreglerne kan findes på www.sejladspaagudenaaen.dk.
Politiet har i år foretaget forsøgsmålinger med lasermålinger til at registrere fartovertrædelser til vands – samme metode som anvendes til at måle på biler til lands – og metoden har vist sig at være brugbar flere steder i GudenåSystemet.
Husk redningsvesten
Fart er ikke den eneste ting, der kontrollereres for rent sikkerhedsmæssigt – rednings- og svømmeveste og spiritussejlads er fortsat i fokus. Selv om det lovpligtigt at medbringe det antal rednings- eller svømmeveste, som der er personer i fartøjet, er det ikke lovpligtigt at bære vestene.
Det er dog en rigtig god idé at have dem på. Alle kan være uheldige og falde overbords – også selv om det ikke er hårdt vejr. Bødetaksten for manglende rednings- eller svømmevest er 600 kroner.
Spiritussejlads
Der vil også blive holdt øje med spiritussejlads, som kan udløse store bøder eller i grove tilfælde frakendelse af for eksempel speedbådscertifikat. Promillens størrelse afgør, om frakendelsen er betinget, ubetinget eller for bestandig. Promiller over 2.00 straffes med fængsel.
Obligatorisk motorbådsregistrering
Alle motorbåde i Gudenåsystemet skal føre et gyldigt bådregistreringsnummer – det gælder også turister.
Viser en kontrol manglende eller ugyldig registrering, er bødetaksten 1.000 kroner. Det er nemt at få et registreringsnummer via Gudenåens online registreringssystem på www.sejladspaagudenaaen.dk.
Har man fast tilknytning til en Gudenåkommune, kan man få tildelt et permanent registreringsnummer. Bådejeren skal selv sætte registreringsnummeret på båden inden søsætning, og sørge for at holde registreringen gyldig, ved at betale det årlige registreringsgebyr på 200 kr. Er man derimod gæst i Gudenåsystemet, skal båden registreres med et gæsteregistreringsnummer inden søsætning. Det koster 30 kroner og er gyldigt i 14 dage.
Fakta:
- Alle motorbåde, også både med elmotor og hjælpemotor, skal registreres og have et gyldigt registreringsnummer på båden, før man må isætte sit fartøj i Gudenåsystemet. Man registrerer og betaler for sin motorbådsregistrering på www.sejladspaagudenaaen.dk
- Har man tilknytning til Gudenåsystemet (dvs. bor eller har fast liggeplads eller sommerhus i en Gudenåkommune), kan man tildeles et fast bådnummer – pris: 200 kroner pr. år. Der kan være sagsbehandlingstid ifm. tildelingen.
- Er man gæst/turist på Gudenåsystemet, kan et tidsbegrænset gæstenummer fås for 30 kroner (14 dages gyldighed) på www.sejladspaagudenaaen.dk. Der er ingen sagsbehandlingstid, og man kan sejle så snart, der er betalt.
- Har båden ikke et registreringsnummer ved søsætning, eller er registreringsnummeret ugyldigt, er bødetaksten 1000 kroner.
Kommentarer