Skals

Millioner til omlægning af jordlodder i ådale

Simested Å. Foto: Viborg Kommune

EU-Kommissionen har godkendt en ansøgning om et projekt til 130,5 millioner kroner, som skal gøre det rentabelt for lodsejere at sikre værdifuld natur i ådale i blandt andet Viborg Kommune.

Viborg Kommune har samarbejdet med syv andre kommuner – Randers, Mariagerfjord, Jammerbugt, Rebild, Skive, Vesthimmerland og Aalborg) – samt landbruget og Naturstyrelsen om at skrive en ansøgning til EU-Kommissionens LIFE-program om et integreret naturprojekt i en række ådale i Himmerland og Midtjylland. Projektet, der har undertitlen “Landmanden som naturforvalter”, fokuserer på at gøre naturpleje til en rentabel driftsgren for landbruget.

Ansøgningen er nu godkendt af EU-Kommissionen. Det samlede beløb er på 130,5 millioner kroner, som skal anvendes over en periode på otte år. EU betaler 77,7 millioner kroner, og Miljøministeriets medfinansiering er på 33 millioner kroner. Kommunerne lægger samlet set otte millioner kroner i projektet, og resten finansieres af Aage V. Jensens Fonde og 15. Juni Fonden.

Stor betydning for ådale i Viborg Kommune

Viborg Kommunes borgmester Torsten Nielsen er glad for, at kommunen er med i projektet.

– Ådalene og deres natur er en markant del af Viborg Kommunes landskab, samtidig med at der er mange udfordringer for de landmænd, der har arealer i ådalene. At være med i projektet giver os derfor en rigtig god mulighed for at være med til at udvikle nye løsninger og få naturpleje og udvikling i landdistrikterne til at spille bedre sammen, siger Torsten Nielsen.

I projektet indgår arealer i fem af de otte Natura 2000-områder, som findes i Viborg Kommune. Det drejer sig samlet set om over 10.000 hektar, hvoraf en meget stor del ligger i Nørreå-dalen, Skals Å-dalen, Simested Å-dalen og ved Tjele Langsø. Cirka 33 procent af projektområderne ligger i Viborg Kommune.

Projektet begynder officielt den 1. januar 2018 og strækker sig over godt otte år. Viborg Kommune huser en del af projektets sekretariat og sidder med i både den nationale og den regionale styregruppe.

Erfaringer skal bredes ud

Projektet er målrettet sjælden og sårbar natur i 11 NATURA 2000-områder, men erfaringerne og de værktøjer, der udvikles, skal også kunne bruges i andre naturområder. Der skal derfor også arbejdes med en samling af driften af små jordlodder, vækst og udvikling i landdistrikterne, vandrammemål og klimamål.

Virkemidlerne omfatter jordfordeling, bedre muligheder for græsning i ådalene, udvikling af biomassehøst, og uddannelse i naturpleje som driftsgren. Der skal endvidere også arbejdes med afsætning af kød fra dyr, der afgræsser naturarealer og samtænkning af forskellige støtteordninger.

Se mere om de otte Natura 2000-områder i Viborg Kommune på www.viborg.dk/n2000

Kommentarer