God mad gør meget mere end bare at mætte små maver
Børn skal lære at kende glæden ved at tilberede et godt måltid og nyde det i fællesskab med andre fra de er helt små. Med det landsdækkende event ‘Maddag’ sættes fokus på værdien af en madordning i daginstitutionerne.
Skræl, smag, sæt ord på og nyd maden –sammen. Det er essensen i Maddag onsdag 13. september, hvor næsten 24.000 vuggestue- og børnehavebørn sætter sig til frokostbordet og fejrer det fælles måltid. Eventen markerer værdien af madordninger, som et sundt, sjovt og velsmagende tilbud, der kan mere end at mætte.
Det er Kost & Ernæringsforbundet og FOA, der for fjerde gang arrangerer Maddag. I år står menuen på pitabrød med falafel, ærtecreme og grøntsager, som børnene har været med til at tilberede.
Mad kan mere end at mætte
En af grundstenene i madordninger er at bruge måltidet som et pædagogisk værktøj i hverdagen, hvor børnene inddrages i de små ting, de kan håndtere.
– Gode vaner begynder i barndommen. Så lad os starte med at tilbyde et sundt, appetitligt og fælles måltid her. Måltidet er en oplagt ramme for indlæring, hvor selv de mindste kan være med i forberedelserne. De lærer at håndtere en kniv, at sætte ord på mad og de mærker værdien af et fælles måltid. Jo mere man ved om mad, jo større er sandsynligheden for at træffe bevidste og sunde valg senere i livet. Jeg håber, at Maddag motiverer flere institutioner til at tilbyde madordning med dygtige fagprofessionelle i køkkenet, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.
Mad til de mindste i daginstitutioner er et oplagt sted at sætte ind, hvis man vil sikre, at flere får adgang til sund mad. Undersøgelser viser nemlig, at børn får dækket op til 70 procent af deres daglige behov for måltider i daginstitutionen.
– Der er godt 310.000 børn i de danske daginstitutioner. Det er her, de får en stor del af deres daglige mad. Derfor har det stor betydning, hvad der bliver serveret. Maddag er en oplevelse ud over det sædvanlige for de børn, der deltager. Samtidig er det en måde at sætte fokus på vigtigheden af at servere sund og spændende mad i landets børnehaver og vuggestuer, så vi får sunde og glade børn, siger Gina Liisborg, formand for Kost- og servicesektoren i FOA.
Fra Viborg Kommune deltager i Maddag 2017: Bøgeskovens Børnehus og Børnehuset Pilekvisten i Bjerringbro, Sødal børnehus i Rødding og Løvel, Mønsted Børnehus, Overlund Børnecenter samt daginstitutionen Unoden på Skaldehøjvej i Viborg.
Fakta
- Hver 5. barn i 0. klasse får en bemærkning i deres journal fra sundhedsplejersken om problematiske mad- og måltidsvaner. (Kilde: Bemærkninger til mad og måltider Temarapport og årsrapport Børn indskolingsundersøgt i skoleåret 2015-2016).
- Børn får dækket op til 70 procent af deres daglige madindtag i daginstitutionen. (Kilde: Iversen og Sabinsky, Maddannelse, madmod og madglæde, 2011).
- Kun hver femte børnehave har en madordning: 21 procent af børnehaverne og 94 procent af vuggestuerne (Kilde: Bureau 2000, jan. 2015).
Kommentarer