Tjele

Lokal dyrlæge: Set fra gummistøvleniveau, så synes vi, det er en god idé

Dyrlæge Lars Birch, Hammershøj Dyrlæger, mener at det er er helt rigtigt set, at der skal placeres en dyrlægeuddannelse ved forskningscenteret i Foulum, hvor der både er høj vidensmæssig og fagrelevant kapacitet samt dyr for de studerende at ’øve sig på’. Foto: Gitte Hagsholm

Regeringen vil fra 2025 placere 25 nye uddannelser rundt om i landet fordelt på alle fem regioner. Blandt andet en dyrlægeuddannelse på Aarhus Universitets forskningscenter Foulum. Det kom frem torsdag i sidste uge på et pressemøde, der netop blev holdt i Foulum. Og det er en rigtig god idé, mener lokale dyrlæger.

Mens både Landbrug & Fødevarer og Den Danske Dyrlægeforening lufter bekymring for regeringens planer om at oprette en dyrlægeuddannelse i Foulum, så synes de lokale dyrlæger på Tjele-egnen, at det er en fremragende idé.

– I 2007 blev Landbohøjskolen nedlagt som selvstændigt universitet og lagt ind under Københavns Universitet. Det var vi mange i branchen, der var kede af, for der var noget specielt ved det specialiserede landbrugsuniversitetet med blandt andet dyrlægeudddannelse og agronomuddannelse. Der var et helt særligt miljø, og dengang håbede vi, at man kunne samle alle de fagområder, der havde med landbruget at gøre, under ét universitet, så vi er meget glade for udsigten til, at uddannelsen kommer til Foulum, som har noget at det samme, fortæller dyrlæge Lars Birch.

Sammen kollegerne Svend Otte og Ann Rosenørn Engel driver han Hammershøj Dyrlæger, som igen sammen med Vammen Ørum Dyrlæger dækker både Tjele- og Bjerringbro-egnen med deres praksis.

– Der er en rigtig god idé at placere uddannelsen i Foulum, for de har et kanongodt forskningsmiljø derude i forvejen. Og de har husdyrbrugsuddannelsen og husdyrvidenskab, så det vil give rigtig god mening at placere uddannelsen her, siger Lars Birch og uddyber:

– Det er jo herude dyrene er, og selvom dyrlægeuddannelsen teoretisk er rigtig god, så mangler man jo noget praktik. Ved forsøgscenteret står 300 køer, som kan bruges i undervisningen, og vi får noget mere kontakt med de studerende, når de skal ud i praktik, så jeg synes, det er det helt rigtige at gøre.

Modstand fra København

Kritikken fra blandt andre Dyrlægeforeningen går på, at mange dyrlæger får arbejde inden for medicinalindustrien, eller også arbejder de med

smådyr som hunde, katte, kaniner med mere. Samtidig har regeringen et mål om, at danskerne skal spise mindre kød, hvilket vil betyde en reduktion af den samlede bestand af landbrugsdyr, lyder pointen.

Men den kritik, mener Lars Birch, er skudt ved siden af.

– Der er cirka 3500 dyrlæger i Danmark og heraf beskæftiger omkring 1000 dyrlæger sig med store dyr, og med vores enorme eksport inden for landbrugssektoren løser vi jo en vigtig opgave, påpeger han.

Han medgiver, at smådyrslægerne ikke har så meget at gøre på Foulum, men peger samtidig på, at det netop kunne være hensigtsmæssigt at fokusere en uddannelse på store dyr i Foulum.

– Nu er der jo ikke fremlagt noget konkret, og vi har endnu til gode at se, hvordan regeringen  overhovedet har tænkt sig, det skal udmøntes. Men det ville jo give mening, at det er dem, der beskæftiger sig med store dyr, der skal til Foulum, og vi må formode, at de har snakket med blandt andre Foulum om mulighederne for den mulighed, siger Lars Birch,.

Bekymringerne omkring, at de unge hellere vil til København tager han også med et gran salt.

– Da man lavede lægeuddannelsen i Aalborg, blev det en vældig succes, og jeg er så naiv, at jeg tror, de unge vælger efter uddannelse og ikke efter by, siger han.

Fra by til land

Hvis man, som nærværende journalist, undrer sig over, at man i sin tid overhovedet har placeret dyrlægeuddannelsen på Frederiksberg, midt i storbyen, så har det en historisk forklaring, fortæller Lars Birch

– I 1700-tallet lå Landbohøjskolen på Christianshavn. Med årene blev pladsen for trang, og i 1850’erne flyttede man den længere ud på landet; til Frederiksberg. Her er byen så at sige igen vokset hen over hovedet på institutionen, og i dag er en stor del rykket ud til Høje Tåstrup, forklarer han.

Han mener, at det er et helt naturligt og oplagt valg at pege på Foulum til at huse en del af uddannelsen.

Forskningscenteret var oprindeligt nemlig placeret i Hillerød, hvor man i 70’erne fik pladsproblemer. Så kiggede man mod Jylland, hvor den tidligere Tjele Kommune ‘rakte hånden op’, og i 1984 blev forskningscenteret ved Foulum indviet.

– Mange forskere og deres familier flyttede dengang med og slog sig ned på egnen. De er en stor del af lokalsamfundet i dag, så det kan jo godt lade sig gøre. Og måske det er det samme, man er ved at gøre en gang til. Så set fra gummistøvleniveau, så synes vi det er en god idé at placere uddannelsen i Foulum, fastslår han.

I forbindelse med pressemødet i AU Foulum torsdag i sidste uge blev politikerne mødt med protester mod nedskæringer, der er en konsekvens af det såkaldte omprioriteringsbidrag. Og sikkert med henvisning til, at man nu ønsker at oprette en dyrlægeuddannelse på stedet. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer