Skals

Lodsejere kæmper videre med professionel bistand

Skals og Vorning Ålaug har allieret sig med jurist ved AgriNord, Hans Ole Kristensen. Han har i Nordjyllands Amt haft gode erfaringer med gennemgang af regulativer, hvorved oprensning og grødeskæring i flere tilfælde er forbedret. Fremsendt foto

Lodsejernes retsstilling overfor myndighedernes uvilje til at løse problemerne med den stadigt stigende vandstand i  ådalen, det var hovedtemaet til Skals og Vorning Ålaugs generalforsamling onsdag i sidste uge. Nu har de allieret sig med en jurist.

Læs også: Erstatningskrav øverst på dagsordenen til ålaugets generalforsamling

Sidste onsdag 29. november var medlemmerne i Skals og Vorning Ålaug samlet til den årlige generalforsamling. Her bar stemningen og indhold præg af det forløbne års debat om den forhøjede vandstand.

I et uddrag fra generalforsamlingens referat fortæller formand Ole Vagn Nielsen blandt andet:

– Ålaugets arbejde har nærmest udelukkende været fokuseret på at få fokus på den alt for høje vandstand i åen. Siden august 2016 har vandstanden vedvarende været ved åkanten. I den forbindelse har vi haft flere tv indslag og haft lokalpolitikere blandt andet Ulrik Wilbek ude at se på forholdene, fremlægger han.

Ålauget håber desuden at få indflydelse på det nye åregulativ, som er ved at blive udarbejdet.

– Forvaltningerne i de tre kommuner (Viborg, Randers og Mariagerfjord, red.) er dog til stadighed træge og har hidtil ment at åregulativet bare skulle videreføres, men nu er de ved at tø op. Dog mener de fortsat, at øget vedligehold kun kan ske ved egenbetaling, hvilket vi ikke mener er rimeligt, flyder meldingen.

Derfor har man allieret sig med jurist ved AgriNord, Hans Ole Kristensen, som også var inviteret til  generalforsamlingen. Han har i Nordjyllands Amt haft gode erfaringer med gennemgang af regulativer, hvorved oprensning og grødeskæring i flere tilfælde er forbedret.

Mere mediefokus

Bestyrelsesmedlem Jakob Bjerrum redegjorde for strategien med at få mediefokus på vandstanden i åen og foreviste tv-indslag fra TV MidtVest. Han henviste ydermere til, at miljøminister Esben Lunde Larsen var blevet kontaktet og havde indvilget i at komme og se på forholdene i starten af 2018.

Fladeste vandløb

Efter bestyrelsens indlæg fortalte Hans Ole Kristensen om sine observationer vedrørende Skals Å.

– Det er det fladeste vandløb jeg nogensinde har set. Vandløb med fald over 3 promille er normalt selvrensende. Skals Å ligger fra 0,05-0,3 promille. Jo mere fald, desto mere kan man samle strømrenden sammen ved grødeskæring. Det vil sige, at i Skals Å, kan det ikke gøres, grundet manglende fald, sagde han og fortsatte:

– Sammenholdt med den flade profil bevirker det, at man de facto lukker vandløbet af ved at vedtage reduceret og/eller ophørt vedligeholdelse ved udløbet til Hjarbæk Fjord. Dog må projektet ikke påvirke vandstanden opstrøms. Det er således beskrevet at ulykken med forhøjet vandstand nærmest er uundgåelig.

– Hvis det nye regulativ ikke bliver ændret i forhold til projektet ved udmundingen, så får vi et badekar, der fyldes afhængig af årsnedbøren og som ikke kan forventes, at kunne klare afvanding tilstrækkeligt, sluttede Hans Ole Kristensen sin forklaring.

Juristen fører i øjeblikket en sag for et af ålaugets medlemmer overfor kommunen, og lodsejerne afventer indtil videre udfaldet af den sag.

I mellemtiden er alle blevet opfordret til at gå hjem og beregne det tab, det seneste års forhøjede vandstand har medført for den enkelte lodsejer. Dette med henblik på kommende erstatningssager, hvis kommunen fortsætter med at afvise at gå ind i sagen.

– Vi har for eksempel også fået positive tilkendegivelser fra kystdirektoratet vedrørende fjernelse af sanddynen i Hjarbæk Fjord, men anmodningen skal komme fra kommunen, så vi er helt låst indtil de begynder at komme os i møde, siger Just Bach Andersen, Nørbæk, som er lodsejer og medlem af ålauget.

Kommentarer