Ørum

Lodsejere føler sig “kørt over” af kommunen. Nu kalder de til protest

Det er udsnittet skitseret på kortet, kommunen har overvejelser om at lade indgå som ’perspektivområde’ i et kommende kommuneplantillæg. Kommunen vil gerne tiltrække andre datacentre, og vurderingen er, at dette område tæt på Apple datacenter ville være meget egnet. Kortskitse: Viborg Kommune

En gruppe lodsejere vest for Ørum føler sig “kørt over” af Viborg Kommune, som har planer om at udlægge et område syd for Overlundvej til et såkaldt ‘perspektivområde’ i et kommende kommuneplantillæg for erhvervsområder i kommunen. Lodsejerne har dannet en protestgruppe og kalder nu kolleger og naboer i området til møde om sagen.

Tirsdag 26. juni var en række lodsejere med jordbesiddelser syd for Overlundvej mellem Velds Husevej i øst og og Over Viskum i vest inviteret til et møde med kommunen.

I invitationen til lodsejerne, som Viborg Netavis har læst, står der blandt andet: “Viborg Kommune er i god vækst med erhvervsvirksomheder, og det forventes at der kan tiltrækkes flere virksomheder, der relaterer sig til Apple og den energiforsyning, der er i området. På den baggrund ønsker Kommunen at undersøge, om der på sigt kan gives mulighed for nye erhvervsvirksomheder i jeres område – og på jeres ejendom”.

Til Viborg Netavis har flere af lodsejerne udtrykt bekymring for, om kommunen var i gang med “et nyt Apple-projekt”.

Viborg Netavis kontaktede derfor forud for mødet planchef Karl Johan Legaard Jensen, som er underskriver af invitationen, for at høre, om intentionerne med mødet netop var at undersøge, hvorvidt lodsejerne kunne være interesserede i at sælge deres jord til sådan et formål.

Til dette svarede planchefen, at det var der ikke tale om.

– Det vi vil nu, det er alene at orientere lodsejerne. Vi vil meget nødig, at lodsejerne finder ud af ad omveje, at kommunen går og laver et eller andet. Vi vil fra starten fortælle lodsejerne, at vi har kig på dette her område og at vi undersøger det. Om vi går videre, det ved vi overhovedet ikke, lød svaret.

“Kørt over”

Dette er imidlertid ikke den oplevelse en gruppe lodsejerne, som Viborg Netavis efterfølgende har talt med, havde under mødet. Her er man “chokerede over kommunens fremlægning” og føler sig “kørt over” af forvaltningens folk, som blandt andre talte planchef Karl Johan Legaard Jensen.

Derfor samlede man kort tid efter mødet en protestgruppe for at arbejde imod kommunens planer, og der blev hyret en professionel rådgiver til at hjælpe i sagen.

Et af medlemmerne i gruppen, Joachim Andersen, fortæller til Viborg Netavis, at de på mødet nærmest følte sig truet til at skulle acceptere kommunens planer, ellers kunne først en udlægning til byzone og senere ekspropriation komme på tale, forklarer han.

Joachim Andersen er anden generation på kvægbruget Fuglsøgaard, der ligger nord for Overlundvej og ejer 55 hektar af den jord, kommunen ifølge de fremlagte planer peger på som perspektivområde.

Han er ikke i tvivl om, at kommunen allerede har udset sig området mellem Velds Husevej og Over Viskumvej til et kommende erhvervsområde.

– I dagene efter mødet (26. juni, red.) var der en voldsom trafik af flyvemaskiner over området, og de har helt sikkert været ude for at afsondre og fotografere området, fortæller han.

Ødelægger eksisterende erhverv

Ifølge Joachim Andersen og faren, Anders Andersen, er de dystre udsigter for dem, at deres igangværende generationsskifte i familiebruget går i vasken.

– Hvis kommunen omlægger vores jord til byzone, så er vi dødsdømte, siger Joachim Andersen, og hans far supplerer:

– Jeg har bygget Fuglsøgaard op igennem 42 år. Jeg startede med 16 køer; i dag har vi 600 dyr, og vi har omkring 160 hektar jord, hvoraf de 55 hektar ligger syd for Overlundvej. Det er planen, at min søn skal overtage bedriften helt efter fem år; og hans søn engang efter ham. Jeg synes, det er en hån mod os som landmænd, at man er villig til at nedlægge vores gode erhverv for at give plads til andre. Vi har passet godt på jorden i 42 år, og nu vil de ødelægge det. Det giver ingen mening, og det gør ondt, siger Anders Andersen, tydeligt berørt over perspektiverne.

For de berørte lodsejere handler det om, at man i tilfælde af enten salg til kommunen – eller ved eventuel ekspropriation skal finde erstatningsjord andet steds – dels for at kunne overholde deres forpligtelser i forhold til dyretætheden, som ifølge Anders Andersen er høj i området, dels for at kunne opretholde en fornuftig forretning. Hvis de skal ud at finde erstatningsjord vil det betyde en væsentlig omkostningsstigning i driften, dels på grund af logistiske årsager, dels på grund af ringere jord, lyder forklaringen.

Lis Sidelmann og Bjarne Skydt, som driver Tjele Maskinstation, der ligger nord for Overlundvej, og som er naboer til Apple Datacenter, vil ikke selv blive berørte som lodsejere, men de vil miste deres kundeunderlag, hvis kommunens ønske om at gøre plads til andre typer erhverv i området realiseres.

– Det er jo helt tosset, at man overhovedet overvejer at bygge her; vi har kommunens bedste muld i området. Og hvorfor i alverden vil man nedlægge gode, velfungerende erhverv for at give plads til andre, siger Lis Sidelmann.

Anders Andersen gør opmærksom på, at andre følgeerhverv vil blive påvirket.

– Mammen Mejeri, for eksempel. Dem leverer vi og andre kvægbrug i området tonsvis af mælk til hvert år, pointerer han.

Gruppen anslår, at landbrugserhvervet i området samt følgeerhverv samlet genererer et sted mellem 60 og 100 arbejdspladser i kommunen.

Artiklen fortsætter under billedet….

Joachim Andersen, 38 er flyttet ind på fødegården Fuglsøgaard (billedet) sammen med sin hustru og fire børn. Han er ved at overtage gården i generationsskifte efter sin far, Anders Andersen, som etablerede den for 42 år siden. Gården har i dag en bestand på 600 dyr, og en del af de cirka 160 hektar jord, der er knyttet til gården, ligger syd på Overlundvej, hvor kommunen har udpeget et område som muligt kommende erhvervsområde. Far og søn mener, at det bliver gårdens endeligt, hvis kommunen får magt, som de angiveligt har agt. Foto: Viborg Netavis

Beskyttet natur

En anden af de anker, protestgruppen fremfører, er, at der er flere fredede arealer på det skitserede område.

– Alene på det område, kommunen her har angivet, ligger fredede diger, vi som landmænd trofast kører udenom. Og der er 3 gravhøje her, her og her, forklarer Joachim Andersen og markerer stederne på kommunens opstregning.

– Der er også højmosen, som er fredet, og overdrevet ved Veldsbækken, supplerer Joachims mor, Sonja Andersen, og angiver ligeledes stederne på kortet.

Hun påpeger desuden, at at en stor del af området er registreret som kulturarvsareal, ligesom området ligger lige på kanten af Ø Bakker og Nørreådalen, der er udpegede som Natura2000-områder.

– Jeg påpegede til mødet, at dette område er indgangsportalen til noget af Danmarks smukkeste natur, og til det blev jeg mødt med en bemærkning om, at det jo er min holdning. Det er simpelthen så arrogant, siger Sonja Andersen indigneret.

– Endelig er der problemet med overfladevand, hvis man bygger her. Selvom der er tørke lige nu, så er nørreådalen i forvejen udfordret af store vandmængder, og det bliver endnu værre, hvis man tilbygger så mange kvadratmeter lige på kanten af ådalen, anfører Anders Andersen.

Alternative placeringer

På mødet 26. juni blev der ifølge protestgruppen også diskuteret alternative placeringer til området syd for Overlundvej, og gruppen fortæller, at mødedeltagerne havde flere forslag til embedsmændene.

Det blev blandt andet foreslået, at kommunen placerer eventuelle nye datacentre på jord i forbindelse med AU Foulum, eller ude i den anden ende af kommunen på det nu nedlagte Finderup øvelsesterræn, øst for Ravnstrup.

– Jeg foreslog også, at man henlagde grunde til eventuelt nye datacentre i forlængelse af erhvervsområdet i Viborg Vest. Kommunen kan bare investere i at flytte strøm fra Kraftcenter Tjele, hvis de synes, det er sådan en god idé, men til det fik vi at vide, at det ville blive for dyrt, fortæller Joachim Andersen og tilføjer:

– Men de tager ikke med i ligningen, hvad det vil koste os i driftstab, hvis vi skal ud og finde erstatningsjord for at bevare vores egen forretning, hvis de tager, det vi har nu; og direkte adspurgt om kommunen vil dække et sådant driftstab, var svaret nej, tilføjer han.

Måske, måske ikke

Gruppen fortæller, at det generelle indtryk af mødet var, at der ikke var lydhørhed for lodsejernes indsigelser.

– Jeg tror, de helt havde håbet, at vi bare var blevet væk, siger Bjarne Skydt lakonisk.

Der blev ikke taget referat af mødet, men embedsmændene lovede på opfordring af deltagerne at nedfælde et notat med deres indsigelser.

I en mail 5. juli, som Viborg Netavis også har fået indsigt i, sender Bente Egebæk Andersen, arkitekt MAA ved Teknik & Miljø, det pågældende notat.

I mailen skriver hun blandt andet:

“Området ved Overlundvej foreslås udlagt som et ‘perspektivområde – det vil sige, at det måske skal anvendes til erhverv i fremtiden. Der er ingen aktuelle ansøgninger”.

Hun slutter mailen således:

“Byrådet forventes at tage stilling til Forslag til kommuneplantillæg i august måned, herunder om området skal udlægges som perspektivområde”.

Møde med naboerne

Protestgruppen havde møde med deres rådgiver 17. juli, og det var ifølge Lis Sidelmann ikke særligt opløftende.

Hun fortæller, at rådgiveren har forklaret, at kommunen, hvis man holder fast i planerne om, at udlægge området til ‘perspektivområde’, i yderste konsekvens har hjemmel til med henvisning til kommuneplanlægningen at ekspropriere i området.

Gruppen har derfor indkaldt samtlige berørte lodsejere samt en række andre borgere i nærhed af området til et møde næste tirsdag den 31. juli for at oplyse om kommunens planer for området og for at diskutere og tale om, hvordan man skal forholde sig.

– Vi synes ikke, at kommunen spiller med åbne kort. De taler til os, som om der er tale om en bagatel, der kan have lange – eller slet ingen – udsigter. Så går de på sommerferie, og om et par uger kan vi risikere, at det bliver politisk behandlet, og så fanger bordet. Det vil vi meget gerne undgå, så derfor indkalder vi nu alle, der har en interesse i området til møde, hvor vi kan få klarlagt, hvordan folk stiller sig, og få lagt en slagplan, slutter Lis Sidelmann.

Avisen har kontaktet borgmester Ulrik Wilbek, formand for Teknisk Udvalg, Johannes Vesterby, formand for Klima- og Miljø, Stine Damborg Hust, samt formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen for at få en kommentar til kritikpunkterne. Vi følger op, når vi får svar på vores henvendelse.

Kommentarer