Tange

Landdistriktskonference gav lokale ildsjæle inspiration at tiltrække nye borgere

Vinderen af Ildsjæleprisen Jeppe Hartz omgivet af formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen og formand for VibLand, Lone Kastberg. Foto: Viborg Kommune

Tirsdag aften var godt 100 ildsjæle samlet til landdistriktskonference på Energimuseet i Tange. Temaet i år var “Bosætning – nye muligheder nye naboer”, og formålet var at inspirere og dele viden til beboere i landdistrikterne, som gerne vil tiltrække potentielle tilflyttere til kommunens mindre byer.

Inspirationen kom fra oplæg af formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard og sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal. Formand for VibLand, Lone Kastberg, fortalte om projekt “Turist i egen kommune”, som handler om at få øje på alle oplevelserne i landdistrikterne.

Efter en omgang lokal street-food præsenterede Susanne Bang Nielsen fra Idom-Råsted Borgerforening konferencens deltagere for bosætningsinitiativer, som de to nabobyer ved Holstebro har gennemført over en årrække. En vedvarende indsats, som både i 2009 og 2019 blev belønnet med Region Midtjyllands landsbypris.

Debat og tankeskub

Herefter lagde Landdistriktsudvalgets medlemmer op til debat om emner, der kan påvirke, hvor attraktiv en by er for potentielle tilflyttere. Deltagerne drøftede bl.a. fordele ved at landsbyer arbejder sammen i klynger, hvordan det kan blive nemmere at låne penge til boligkøb i landdistrikter, og hvordan man kan arbejde med branding af sin by.

Formand for Landdistriktsudvalget, Mette Nielsen glæder sig over den store opbakning til landdistriktskonferencen og synes helt klart, at dagens input er god gødning for det videre arbejde med bosætning:

– Vi fik mange spændende input, og så er det jo op til konferencedeltagerne at tage inspirationen med hjem, hvor de sammen med deres naboer kan vælge, vinkle og udvikle de idéer, der passer bedst til de enkelte lokalområder.

Også Lone Kastberg, formand for VibLand, er begejstret:

– Når jeg for eksempel hører om arbejdet med bosætning i Idom-Råsted, sætter det helt automatisk tankerne i gang: Hvordan kan vi gøre det hos os? Og det er præcis sådan nogle tankeskub, vi frivillige har brug for en gang i mellem for at komme videre.

Ildsjæleprisen

Til årets landdistriktskonference var der også premiere på ‘Ildsjæleprisen’ – en anderkendelse, som titlen antyder, der uddeles til lokale ildsjæle, som har gjort en særlig forskel for deres lokalsamfund.

49 emner var indstillet, hvoraf dommerkomiteen havde nomineret tre.

Vinderen blev Jeppe Hartz fra Vejrumbro, som dommerkomiteen valgte blandt andet for hans indsats som frivillig primus motor ved Vejrumbro Open Air.

Læs også: Jeppe Hartz fra Vejrumbro vinder den første indsjælepris

Også de to øvrige finalister, Møldrup Borgerlaug samt Else Marie og Jørgen Koefoed fra Finderup, var til stede salen og modtog store klapsalver for deres flotte, frivillige indsats.

Alle tre finalister modtog diplom og kunsthåndværk. Jeppe Hartz modtog desuden en pengepræmie på 5.000 kroner fra Viborg Kommunes Landdistriktsudvalg og VibLand, som har indstiftet prisen.

Den glade vinder takkede for kåringen og sagde umiddelbart efter kåringen:

– Uden de andre frivillige i Vejrumbro og omegn var prisen ikke gået til mig. Så det er lige så meget en anerkendelse af deres indsats. De 5000 kroner, der følger med prisen, går til købmanden i Vejrumbro, så de første 100 kunder på lørdag får 50 kroner i rabat. Jeg vil gerne være med til fortsat at holde fokus på vækst og fællesskab.

Læs mere om landdistriktskonferencen og Landdistrikternes Ildsjæle på viborger.dk.

Kommentarer