Viborg By

Landbrugsskolen får de unge elever tilbage – de må bare ikke bo der. “Det giver ingen mening”

Asmildkloster Landbrugsskole får svært ved at åbne op for de unge elever på mandag, hvis ikke man også må åbne kostskoledelen for eleverne. Pressefoto

Mandag kan de unge elever på grundforløbet vende tilbage til landets syv landbrugsskoler. Men skolerne må ikke samtidig åbne for deres skolehjem, og det har skabt frustration hos blandt andre Asmildkloster Landbrugsskole i Viborg, hvor mange af eleverne kommer langvejs fra.

Som led i genåbningens fase 2 kan landbrugsskolerne i Danmark igen modtage elever på 2. grundforløb fra på mandag 18. maj; men kostskoledelen for de unge må ikke genåbne.

– Det giver ingen mening, lyder det fra Lars Mogensen, som er souschef på Asmildkloster Landbrugsskole, der er landets største af slagsen.

– Vores ældste elever, de der bliver landmænd her til sommer, dem tog vi ind igen for cirka 14 dage siden. Og så blev vi jo rigtigt glade, da vi forrige fredag fik melding om, at nu må vi også åbne for de yngste, som har haft fjernundervisning siden 12. marts, fortæller han.

Mail sent onsdag aften

Så man gik i gang med at få skolen og værelserne gjort klar til eleverne.

– Vi begyndte straks at indrette klasselokaler og spisesal med de nye afstandskrav og gøre værelserne rene og klar til at modtage eleverne på mandag, men så fik vi en mail onsdag aften klokken 22.03 om, at vi ikke kunne åbne kostskolen, grundet øget smittefare. Og det giver simpelthen ikke nogen mening. Jeg er så træt af og irriteret over det; det er simpelthen bare ikke i orden, siger en frustreret Lars Mogensen.

– Vi er Danmarks største landbrugsskole, og vores elever kommer fra hele Jylland; mange har over 100 kilometer til skolen, siger han og uddyber:

– De fleste af de unge elever er under 18 år, de har ikke kørekort. De skal med offentlige transportmidler eller køres af deres forældre, og de elever kan vi jo ikke bede om at møde ind til undervisning klokken 8 om morgenen, hvis de skal transportere sig 100 kilometer eller mere, forklarer han.

De store må godt

Lars Mogensen undrer sig også over, at de ældste elever gerne må bo på kostskolen, mens de færdiggør deres uddannelse.

– De ældste elever, som allerede er tilbage på skolen, må gerne bo på kostskolen, og det er det, der så mærkeligt. De ældste elever, som har bil og kørekort – det giver jo slet ingen mening.

– Og i virkeligheden ville vi gerne bytte, så det var de yngste elever, som kunne bo på skolen, mens de  ældre trods alt har mulighed for at transportere sig, lyder det fra Lars Mogensen, som heller ikke forstår, at skolens unge elever ikke kan bo på skolen, når efterskoleelever kan vende tilbage fra mandag.

Erhvervs- eller gymnasieuddannelse?

Lars Mogensen peger på en anden problemstilling i regeringens prioritering:

Cirka en tredjedel af landbrugsskolens elever går nemlig på EUX, hvor de tager en gymnasial uddannelse samtidig med landbrugsskolen.

– Vi kan ikke få svar på, om de kan komme tilbage, fordi ministeriet ikke kan finde ud af, om de er erhvervsskoleelever eller gymnasieelever. Hvis det er det sidste, så er de ramt af samme restriktioner, som 1. og 2. G’er, der heller ikke kan få lov at vende tilbage til undervisning på skolerne, forklarer han.

Praktikpladser på spil

Lars Mogensen vurderer, at situationen lige nu kan komme til at påvirke et sted mellem 60 og 100 af skolens unge elever. Og det er problematisk for deres videre forløb, hvor blandt andet en kommende praktikplads kan være i fare, lyder det fra souschefen.

– De elever, som enten ikke har praktisk mulighed for at komme på skolen på grund af afstand, eller fordi de kategoriseres som gymnasieelever, de kommer til at mangle en masse praktisk undervisning. De fleste mangler helt basalt at tage deres traktorkørekort, og uden det bliver det meget svært for dem at få en praktikplads, siger han.

Lars Mogensen understreger, at skolens bekymring ikke handler om økonomi.

– Skolen er dækket ind af Undervisningsministeriets Taxametertilskud, så vi har ikke noget i klemme. Det er simpelthen af hensyn til de her unge mennesker, at vi farer i flint, fordi vi synes, de bliver så uretfærdigt ramt, siger han og fortsætter:

– De trænger simpelthen til at komme i skole. Det er gået godt med fjernundervisning. De har fået en masse teori ind i hovedet, men nu trænger de til at komme ind på skolen og få nogle praktiske færdigheder, inden de skal ud i praktik.

Kommentarer