Erhverv

Kaotiske tilstande i Biocircs ledelse skaber usikkerhed om energipark-projekter

Direktør Bertel Maigaard har været i centrum af de interne stridigheder, der har udspillet sig i biogaskoncernen BioCirc. (Arkivfoto). - Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

En åben krig på bestyrelsesgangen i energiselskabet BioCirc har skabt usikkerhed om flere store energiparker i det midt- og vestjyske. I Viborg Kommune har BioCirc planer om opførelse af flere energianlæg, hvor det største er planlagt i området ved Tjele Gods.

Af Jan Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk

VIBORG/TJELE – Kort før nytår meddelte et flertal i bestyrelsen i BioCirc, at virksomhedens direktør, Bertel Maigaard, var fyret. Men allerede dagen efter kom der en kontramelding på BioCircs hjemmeside. Her fremgik det tværtimod, at fem af de i alt syv bestyrelsesmedlemmer ville blive væltet af aktionærerne på en kommende ekstraordinær generalforsamling, som afholdes den 24. januar.

DLG trækker sig

Seneste udvikling i den åbne magtkamp har medført, at DLG koncernen, som i 2023 investerede 377 millioner kroner i BioCirc, nu trækker sine to medlemmer fra bestyrelsen.

I en udtalelse fra DLG lyder det blandt andet:

– De seneste ugers forløb har gjort det klart for os, at DLG og BioCircs forvalter, Maigaard & Molbech II, har forskellige syn på værdier og governance, siger Mette Sehested, som er kommunikationsdirektør i DLG.

– Derfor har vi under de nuværende forhold ikke længere den nødvendige tillid til dem som forvaltere, og det har ført til, at vi har trukket vores medlemmer fra bestyrelsen.

Mette Sehested understreger dog, at DLG fortsat tror på visionen og forretningsmodellen i at binde bæredygtig energiproduktion og landbruget tættere sammen. Det var baggrunden for den oprindelige investering, og DLG ser fortsat, at der er et markedspotentiale, hedder det.

Uenighed blandt byrådspolitikerne

Også blandt politikerne i Viborg byråd er der opstået usikkerhed om samarbejdet med BioCirc. Her har flere udtalt sig til TV Midt-Vest.

– BioCirc er så stor en spiller, at vi er nødt til at vide mere om, hvad der foregår. Energiparken skal som minimum sættes på pause, indtil vi ved, hvad der er op og ned, siger gruppeformand hos Velfærdsdemokraterne, Mette Nielsen.

Torsten Nielsen, som for nyligt skiftede parti fra Konservative til Danmarksdemokraterne, er på bølgelængde med sin byrådskollega.

– Det lyder som en rodebutik. BioCirc må finde ud af, hvad de vil, før vi fra kommunen skal bruge flere kræfter på dem, siger han til TV Midtvest.

Næstformand i kommunens klima- og miljøudvalg, Kurt Mosgaard fra Venstre, er omvendt af den opfattelse, at samarbejdet med BioCirc skal fortsætte.

– Firmaet står bag de to største energiparker Viborg Kommune. Dem vil vi forfærdelig gerne have gennemført for at nå vores klimamål. De meldinger vi har fra BioCerc går på, at projekterne kører videre uden ændringer, siger Kurt Mosgaard til TV-kanalen.

I en pressemeddelelse udsendt af BioCirc i går mandag den 6. januar udtaler Bertel Maigaard, der altså er forblevet direktør, at han kender til frustrationer hos nogle af sine ansatte.

– Jeg må jo erkende, at mine ambitioner og passion har bidraget til frustration hos nogle medarbejdere i BioCirc. Det skal vi selvfølgelig have løst, så det ikke kun er fagligt interessant at gå på arbejde i BioCirc, men også er noget du ser frem til mandag morgen, lyder det fra direktøren.

Af pressemeddelelsen fremgår det desuden, at man vil indsætte en ledelsescoach for at afhjælpe “de ledelsesmæssige udfordringer”.

BioCirc, der beskriver sig selv som en af verdens største producenter af biogas, blev stiftet i 2021 og er blandt andet blevet kaldt en vækstkomet på området.

I foråret sikrede koncernen sig støtte på knapt 900 millioner kroner fra Energistyrelsen. Pengene skal efter planen udbetales løbende mellem 2026 og 2032.

 

Kommentarer