Jyllands bedste mekanikerlærlinge går på skole i Viborg
Et helt nyt taltenthold af de mest lovende mekanikerlærlinge i Jylland skal gå på skole i Viborg. Lærlingene blev i går fejret på Mercantec.
Selvom fremtiden med stor sandsynlighed bringer selvkørende biler, skal der stadig være mekanikere til at reparere dem. For at være bedst muligt rustet til denne fremtid, annoncerede Quickpot i efteråret, at værkstedskæden ville samle de dygtigste og mest ambitiøse mekanikerlærlinge fra Jylland på ét talenthold. I går mandag d. 27. marts blev det markeret, at holdet nu er samlet.
Erhvervsskolereformen fra 2015 har givet erhvervsvirksomheder og -skoler mulighed for at tilbyde særlige talentspor, hvor det efterfølgende fremgår af lærlingens svendebrev, at uddannelsen er gennemført på ekspertniveau – med vanskeligere opgaver og få hjælpemidler. Det er denne mulighed Quickpot har udnyttet for at sikre sig de dygtigste lærlinge i landet på to regionale talenthold. QuickPots Talenthold Vest er oprettet i samarbejde med Mercantec i Viborg, hvor lærlingene går i skole, når de ikke er på værksted.
Et ambitiøst fag
Sidste efterår samlede Quickpot et tilsvarende hold på Sjælland, og værkstedskædens direktør, Steen Haugaard Fransen, er begejstret for, at talentholdet for Jylland nu også er klar:
– Det er vigtigt for os at have dygtige lærlinge. Men det handler også om at vise de unge, at uddannelsen som mekaniker er attraktiv og relevant. I dag har en god mekaniker stadig hænderne skruet fornuftigt på, men også sans for moderne elektronik og teknologi. Det er et fag, hvor man kan udmærke sig og have ambitiøse målsætninger, understreger direktøren.
DI hilser Talenthold Vest velkommen
Hos Dansk Industri er man positivt stemt over for QuickPots regionale talenthold.
– DI’s fremskrivninger af den faglærte arbejdskraft viser, at vi særligt inden for de tekniske erhvervsuddannelser ikke får uddannet nok i forhold til for eksempel, hvor mange mekanikere, der forlader arbejdsmarkedet. Derfor er det rigtig godt, når virksomhederne selv tager initiativ til at vise erhvervsuddannelserne som en attraktiv vej til job og videre uddannelse, siger Lone Folmer Berthelsen, erhvervsuddannelseschef hos Dansk Industri.
9000 mekanikere for lidt
Mens tilslutningen til gymnasierne fortsat er stor, så vælger de unge erhvervsskolerne fra. Denne tendens betyder ifølge LO, at Danmark i 2030 vil mangle 85.000 faglærte, og Dansk Arbejdsgiverforening vurderer, at tallet for mekanikere alene er 9.000 allerede i 2025. Dette skal erhvervsskolereformen, der trådte i kraft i 2015, gøre noget ved. Et af redskaberne er muligheden for at tage en erhvervsfaglig uddannelse på talentspor.
Talentholdet på Mercantec i Viborg repræsenterer 11 jyske byer, hvor lærlingene er tilknyttet hver deres autoværksted.
Byerne er: Frederikshavn – Hjørring – Nørresundby – Aalborg – Randers – Skive
Holstebro – Herning – Tilst – Fredericia – Esbjerg
Kommentarer