Samfund

Jobpatruljen på besøg: Ungarbejder til skade efter arbejde med damper

Jobpatruljen på besøg på værksted. Pressefoto (ikke relateret til overskriften): HK

De unge og deres arbejdsgivere i Viborg-området fik fredag 14. juli 2023 besøg af Jobpatruljen, og patruljen mødte blandt andet en ung, der var kommet til skade efter arbejde med en tøj-damper i en butik. 

Det er HK og 3F, der med opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger, står bag Jobpatruljen, der ser de unges arbejdsvilkår efter i sømmene.

Jobpatruljen besøgte fredag Viborg-området, og det blev til 92 virksomhedsbesøg og 36 interviews med ungarbejdere.

Anne Vangkilde, der er ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske, fortæller, at patruljen blandt andet mødte en ungarbejder i en butik, der var kommet til skade med en tøjdamper.

Arbejdsskaden var aldrig blevet anmeldt, selv om ungarbejderen havde et ar på fem gange fem centimeter.

– Når en ungarbejder kommer til skade på jobbet, er det arbejdsgiverens pligt at anmelde det via EASY senest ni dage efter ulykken, fortæller Anne Vangkilde.

Ungarbejderen vidste ikke, om hun havde en ansættelseskontrakt. Hun havde vagter på op til otte timer, skulle selv finde afløser under sygdom og var ikke instrueret i tunge løft. Endelig var hun op til tre timer alene på arbejdet.

– Når du er under 18 år, skal du som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet. Du må ikke være alene på arbejdet, lyder det fra Anne Vangkilde.

Ingen kontrakt og betalt via MobilePay

I en anden butik mødte Jobpatruljen en ungarbejder, der blev betalt for sit arbejde via mobilepay.

Ungarbejderen havde ingen ansættelseskontrakt, fik ingen lønseddel, kendte ikke timeløn eller tillæg og vidste ikke, om han fik feriepenge.

Ungarbejderen skulle også selv finde afløser ved sygdom. Han havde også for tunge løft.

– Rigtigt mange unge ved ikke, at de rent faktisk er omfattet af funktionærloven, hvis de arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit i eksempelvis butik, på lager med kundekontakt eller kontor. Med loven følger en lang række rettigheder blandt andet fuld løn under sygdom, fortæller Anne Vangkilde og fortsætter:

– Også, hvis en fritidsjobber ikke er omfattet af funktionærloven, kan han/hun have ret til løn under sygdom, hvis vedkommende har været ansat uafbrudt i mindst otte uger og har arbejdet mindst 74 timer i alt inden for de seneste otte uger.

– Mange ungarbejdere tror desværre, at de selv skal finde afløsere, hvis de er syge, men det er altid chefens ansvar at finde en afløser. Og selvfølgelig skal de have løn, selv om de er syge, siger Anne Vangkilde.

Unge under 18 år må kun løfte op til 12 kilo og trække eller skubbe op til 250 kilo. Det svarer til, at du må løfte en ølkasse med tomme flasker.

Anne Vangkilde. Foto: HK

Ansættelseskontrakt er vigtig

  • Der kommer en ny ansættelsesbevislov fra den 1. juli 2023, hvor du får ret til en ansættelseskontrakt, når du arbejder mere end 3 timer om ugen. En ansættelseskontrakt er en vigtig forudsætning for at undgå usikkerhed om, hvad der er ret og pligt mellem ansættelsesforholdets parter, altså den unge og den unges arbejdsgiver.
  • Det er særligt vigtigt for unge, som er nye på arbejdsmarkedet, og som derfor ikke kender deres rettigheder og pligter endnu. En ansættelseskontrakt er desuden et vigtigt bevis for ansættelsesforholdet, hvis du mangler løn, kommer ud for en arbejdsskade, virksomheden går konkurs eller andet. Så husk at få en kopi. Og når du er under 18 år, er det vigtigt, at dine forældre også ser kontrakten og skriver under, siger Anne Vangkilde.

Flere og bedre fritidsjobs

Jobpatruljen i det midt- og vestjyske har kørt hele uge 28 med budskabet om, at det skal være bedre for de unge at gå på arbejde.

Mere end 100.000 unge mellem 13 og 17 år har et fritidsjob. Men andelen af dem er faldet – fra godt 38 procent i 2008 til godt 32 procent i 2020.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil gennemføre en større satsning på fritidsjob og mindske barrierer, så unge får bedre mulighed for at tage et fritidsjob – og derigennem opleve at være på en arbejdsplads med alle de erfaringer, det giver. Men hvis flere unge skal have et fritidsjob, skal det være bedre for de unge at gå på arbejde.

Læs mere om Jobpatruljen på www.jobpatruljen.dk

Kommentarer