Foulum

“Jeg havde egentligt tænkt mig at arbejde, til jeg bliver 100”

Bjarne Skydt havde 40 års jubilæum som indehaver af Tjele Maskinstaion 1. juli i år. På grund af coronaen blev det først fejret i fredags 19. november, hvor jubelaren til gengæld kunne glæde sig over over et stort opbud af kolleger, kunder, familie og venner, der troppede op for at fejre den store dag. Foto: Gitte Hagsholm

Den 1. juli i år kunne Tjele Maskinstation fejre 40 års jubilæum. Her, efter knapt et halvt års coronaudsættelse, kunne indehaver Bjarne Skydt og hustruen, Lis Sidelmann, endelig markere dagen, og det skete ved et åbent hus arrangement fredag 19. november.

Bjarne Skydt er tredje generation på gården med adresse på Overlundvej 14 mellem Foulum og Ørum.

I sin tid var det et lille husmandssted med 24 tønder land, hvor Bjarne Skydts bedsteforældre var selvforsynende med 6 til 7 køer, et par grise og en masse høns. Tilstødende marker leverede foder til dyrene, og så var der en stor køkkenhave og frugttræer. Ikke desto mindre havde man to karle og en tjenestepige ansat til at varetage de daglige opgaver.

– Selvom det var en lille bedrift var der jo meget manuelt arbejde med at passe dyrene og markerne, og min bedstefar kærede sig meget om sin lille frugtplantage, husker Bjarne Skydt.

I 1955 overtager Bjarne Skydts forældre, Anna og Oskar Skydt, gården, som herefter udvides med lade og en ungdyrsstald, og der kommer flere dyr på gården. På det tidspunkt er Bjarne Skydt et år gammel.

Tjente sine egne penge

Bjarne Skydt fulgte i haserne på sin far på det lille landbrug, hvor indkomsten ad åre blev suppleret med arbejde for andre landmænd. Og Bjarne Skydt, som var vild med landbrugsmaskiner, satte sig i en ung alder bag rattet for at hjælpe til.

– Allerede i konfirmationsalderen kørte jeg ud og lavede ‘Morten-Korch-baller´, og jeg har tjent mine egne penge siden, fortæller han.

Nej tak til mere skolegang

Bjarne Skydt havde derfor allerede tidligt besluttet sig for, at han ville have sin egen maskinstation. Og det klarede han på sin helt egen måde.

– I syvende klasse fik vi en studievejleder på besøg, der skulle hjælpe os med at vælge en videre uddannelse. Jeg skrev, at jeg ville have en maskinstation, og så blev jeg præsenteret for en hel række af forskellige uddannelser og kurser, der skulle til for at nå det mål. Men jeg var træt af skolen, så jeg fik job på en gård i lokalområdet, hvor jeg fortsatte med at lave det arbejde, jeg voksede op med, fortæller han.

Samtidig fortsatte han også med at arbejde sammen med sin far om at løse opgaver for andre landmænd i lokalområdet.

En tur i trøjen

Arbejdet på gården og i markerne fortsatte ufortrødent efter Bjarne Skydt i 1974 måtte ind og aftjene otte måneders værnepligt på Viborg Kaserne.

– Jeg boede jo stadigvæk på gården i Foulum, og jeg bibeholdt mit job på den anden gård, så mange af hegnsvagterne ‘solgte’ jeg til mine soldaterkolleger, der godt kunne bruge pengene. Jeg fik mere ud at at tage hjem og arbejde, griner Bjarne Skydt.

Selvstændig som 27-årig

På et tidspunkt gik gården, Bjarne Skydt arbejdede på, konkurs, og så tog han arbejde ved Viborg Amts Vejvæsen. Det holdt i to år, og så fik den arbejdsomme unge mand nok af det offentlige og tog i stedet job ved Ørum Mejeri, hvor han hentede mælk fra lokale bønder. Her arbejdede han til mejeriet lukkede den 24. november 1985.

Men allerede i 1981 besluttede Bjarne Skydt at realisere drømmen om at få sin egen maskinstation. Han havde i forvejen opbygget et netværk af kunder gennem det supplerende arbejde fra sin fars gård, og kørslen med mælk til mejeriet gav endnu flere kunder i ‘butikken’.

– Det battede noget med mit faste arbejde gennem årene, så jeg havde fået sparet en del op, fortæller Bjarne Skydt, som 1. juli 1981 blev momsregistreret og brugte sin opsparing til at købe sin første traktor, en finsnitter og en vogn. Og drengedrømmen gik i opfyldelse; Bjarne Skydt kunne nu kalde sig selv indehaver af Tjele Maskinstation, som blev navnet på den nye virksomhed.

Overtager gården

I 1990 overtager Bjarne Skydt den fædrene gård fra sine forældre.

I mellemtiden er han blevet kæreste med naboens datter,  17 år yngre Lis Sidelmann. Parret bygger et nyt stuehus, mens Bjarne Skydts forældre bliver boende i det gamle, indtil de i 1991 flytter til en ejendom i Mollerup.

Herefter gik det stærkt på Tjele Maskinstation, hvor Bjarne Skydt, der siden barnsben har haft en stor interesse for maskiner og teknik, hurtigt fik opbygget en stor og velfungerende maskinpark, som nok var stor i forhold til til virksomhedens størrelse, men den sikrede samtidig, at stort set alle opgaver kunne løses.

Upensioneret pensionist

Selv om Bjarne Skydt med sine nu 67 år sagtens kunne hæve folkepension og læne sig lidt tilbage, så er han stadig i fuldt vigør.

– Jeg havde egentligt tænkt mig at arbejde, til jeg bliver 100, siger han og medgiver, at han trods alt har skåret ned på timerne. I stedet prioriterer han pauserne med hustruen, der arbejder på forskningscenteret ikke langt fra bopælen.

Parret har ikke fået børn, så hvad der skal ske med TjeleMaskinstation ligger endnu hen i det uvisse.

– Jeg har som sagt planer om at blive ved med at arbejde så længe som muligt, men vi håber, at virksomheden kan generationsskiftes til en af vores faste medarbejdere, siger Bjarne Skydt.

Pensionen har han foreløbigt sikret i sin store maskinpark.

Den hvide længe på billedet er den sidste oprindelige del af gården, Bjarne Skydts bedsteforældre i sin tid overtog. De to andre længer (i røde sten) blev renoveret/genopført, mens forældrene, Anna og Oskar Skydt, havde gården. De boede i det oprindelige stuehus indtil 1991, hvor huset blevet revet ned for at give plads til en ny maskinhal. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer