Viborg By

I Hans Tausens fodspor

Viborg er naturligvis med i forreste række, når 500-året for Reformationen næste år fejres i Danmark og i flere andre lande i Europa. Netop nu lægges sidste hånd på det righoldige program, der spænder fra koncerter over dans til pilgrimsvandring. Der er således god grund til at tage til Viborg i 2017, og VisitViborg har udarbejdet fire tilbud, der henvender sig til større grupper, som kunne tænke sig at aflægge ”Danmarks reformationsby” et besøg.

Under en studierejse i Tyskland havde den danske munk Hans Tausen stiftet bekendtskab med Luther og hans teser, og han var blevet grebet af Luthers tanker om en ny og anderledes religion. Da Tausen vendte tilbage til sit kloster i Antvorskov ved Slagelse, begyndte han naturligvis at fortælle om, hvad han havde set og hørt i Tyskland. Klostrets prior var alt andet end begejstret for Tausens kætterske tanker, og han sendte til Viborg, hvor meningen var, at han skulle ”genopdrages” i den rette katolske tro. Knap var Tausen imidlertid kommet til Viborg, før han begyndte at prædike den protestantiske tro, og i februar 1529 var Reformationen en kendsgerning i Viborg, da kongen gav byens borgere lov til at nedrive byens katolske kirker.

Det er derfor naturligt, at Viborg har en hovedrolle, når 500-året for Reformationen næste år vil blive fejret over hele landet og i store dele af Europa. Reformationsjubilæet vil blive festligholdt med en lang række arrangementer i Viborg i 2017, og samtidig har VisitViborg udarbejdet fire specielle tilbud til grupper, som aflægger byen et besøg i anledning af jubilæet.

Syv år før resten af Danmark

Det første tilbud går ud på at følge i Hans Tausens fodspor og består i en byvandring med Viborg Museum, hvor der sættes fokus på Reformationen og på den dramatiske historie om, hvordan Viborg ændrede sig fra at være en af den katolske kirkes højborge i Danmark til at blive en protestantisk by. Man følger Hans Tausen fra ankomsten til Viborg i 1525 til gennemførelsen af Reformationen i 1529 – syv år før det skete i resten af kongeriget.

Det andet tilbud står Viborg Guiderne for. Under overskriften ”Viborg og reformationen” kommer man rundt til de kirker, steder og rester af gamle klosterbygninger, som relaterer sig til Reformationen i Viborg.

Det tredje tilbud er en historisk vandring på 3 km i bisp Gunners fodspor, hvor man kan høre fortællingen om Gunner, hans bispegård og Asmild Kloster. Turen går også til Borgvold, Domkirken og Sct. Kjelds Kapel, hvor Gunner blev gravlagt, inden man kommer til Gråbrødre Kloster og Kongens Kammer, hvor der venter en forfriskning. Derefter fortsættes i Bisp Gunners fodspor til Nytorv, Sct. Hans Kirke og Sortebrødre Kloster og Kirke. Turen slutter med en ”munkeplatte” på Restaurant LatinerLy.

Øl og Reformation

Den sidste tur, som grupper kan bestille i Viborg i forbindelse med Reformationsjubilæet, handler både om Reformationen og om det gode øl fra Viborg. På en vandretur i Reformationens fodspor gennem Viborgs gader hører man bl.a. om Dorothea, Luther og Tausen, og derefter besøger man Viborg Bryghus. Bryghuset har i samarbejde med Viborg Stift lanceret tre reformationsøl, der netop er opkaldt efter disse tre personer. Turen slutter med, at deltagerne får mulighed for at smage de tre reformationsøl samt tre andre øl fra Viborg Bryghus.

De fire gruppetilbud bestilles hos VisitViborg.

Kommentarer