Forældre inddrages i arbejdet med bedre trivsel for børnene
I Viborg Kommune arbejder man med trivsel hos børn i alderen 0 – 18 år. En lang række andre kommuner ønsker at gøre brug af Viborgs gode erfaringer, og nu skal forældrene også vide noget om ”Trivsel på Tværs”.
I flere år har Viborg Kommune arbejdet systematisk med at skabe bedre trivsel for børn mellem 0 og 18 år. Metoden og redskaberne kaldes også TOPI, men forældrene skal nu lære arbejdet at kende under navnet ”Trivsel på tværs”. Det skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse.
Arbejdet med metoden betyder, at færre børn i dag kommer i mistrivsel, fordi det tidligt bliver opdaget, hvis et barn er i vanskeligheder. Det betyder samtidig, at barnet og dets familie hurtigt får hjælp, så barnet kan komme i positiv trivsel igen.
Kommunens sundhedsplejersker, dagplejere, pædagoger, lærere, psykologer og andre professionelle voksne, som børnene møder i deres dagligdag, arbejder med ”Trivsel på Tværs”, hvor hvert barns trivselsposition bliver markeret med en farve: Grøn for god trivsel, gul for begyndende mistrivsel og rød for mistrivsel.
De gode resultater
Og ”Trivsel på Tværs” skaber bedre trivsel hos børnene viser erfaringerne.
– Det sidste år er det lykkedes os at flytte 13 procent børn i mistrivsel i positiv retning. Den politiske målsætning er at flytte 2 procent om året, så vi er lykkedes ret godt, siger Cita Ammitzbøll, som er projektleder på ”Trivsel på Tværs”.
Andre undersøgelser viser også, at ”Trivsel på Tværs” giver gode resultater. Og netop de gode resultater betyder, at mange kommuner gerne vil lære af Viborg Kommunes erfaringer.
Kampagne for forældre
Et stærkt fællesskab er fundamentet for, at børn trives godt og lærer bedre. Derfor starter Viborg Kommune nu en kampagne, hvor forældrene blandt andet gennem en animationsfilm får forklaret, hvad ”Trivsel på Tværs” går ud på. Kampagnen skal også gøre forældrene til gode medspillere i kampen mod dårlig trivsel.
På www.trivselpaatvaers.viborg.dk kan forældre blive klogere på arbejdet med børns trivsel, og hvordan de selv kan være med til at styrke fællesskabet og dermed det enkelte barns trivsel. Forældrene kan også finde gode råd på sitet, der for eksempel giver gode råd, og det at være en god voksen-rollemodel sine børn, om børns søvnbehov og børns brug af elektroniske medier.
Læs flere detaljer om TOPI i dette bilag.
Kommentarer