Flere stier og ruter kan få os ud i naturen
Stier og ruter i naturen inspirerer os til at tage ud for at opdage vores land. Men Danmark kan lære meget af andre lande, der har kort, ruter og formidling af stier, der gør det langt nemmere at være turist og opleve Danmarks natur til fods, fra cykelsadlen eller fra vandsiden i kajak. Det fremgår af en rapport,’ Fremtidens stier og ruter’, som blev offentliggjort i maj måned på Naturmødet i Hirtshals.
Camønoen, Hærvejen, Gudernes Stræde, Øhavsstien, Fjordstien og Kyst til Kyst-stien. Navnene er velkendte for mange danskere, for afmærkede stier og ruter i naturen er populære for friluftsudøvere fra ind- og udland. Mange har fået øjnene op for vandreruter og stier som en bæredygtig ferieform eller en weekendudflugt med masser af natur og nærvær.
– Stier er en alletiders vej ud i naturen. Der er fred og ro for trafik og mange ruter har et tema eller særlig formidling af det område, man bevæger sig igennem. Det inspirerer os til at tage ud og opdage naturen i vores eget land til fods, på cykel eller til hest, og på vandet, for eksempel i kano eller kajak, lyder det fra formand for Friluftsrådet, Niels- Christian Levin Hansen.
Læs også: Nyt detaljeret cykelkort skal guide cyklister rundt på Viborg-egnen
Friluftsrådet ser et stort potentiale i at udbygge netværket af stier og binde de eksisterende stier sammen på kryds og tværs af landet, for eksempel på tværs af kommunegrænser, så der bliver endnu bedre muligheder for at opleve Danmarks natur.
– Det skal være nemt at planlægge sin tur og se hvilke muligheder der er, både for lokale og for turister. Hvis vi skal have flere til at tage ud i naturen, så skal det være let og ligetil for alle, siger formanden.
Han peger på, at vi kan lære noget af lande som Schweiz og Norge, hvor der findes en samlet platform, der formidler ruter til vandring, kanosejlads, cykling og overnatning. Her kan brugerne finde mere standardiseret kortmateriale og formidling af naturen og de oplevelser, der er undervejs. Det gør det nemmere at komme i gang eller få endnu mere ud af oplevelserne.
Danmark mangler nationale stier og ruter
Sammenlignet med andre lande kan Danmark således gøre meget mere for at udvikle, samle og koordinere de eksisterende stier og ruter. Hvis Danmark fik en samlet formidlingsplatform over mulighederne, vil det gøre det meget nemmere for vandrere, cyklister, ryttere og andre friluftsbrugere at skabe overblik over mulighederne. På sigt vil det også kunne være med til at trække nye ud i naturen.
Det bliver også fastslået i rapporten ‘Fremtidens stier og ruter’ fra maj måned, der bygger på en række undersøgelser og på både danske og internationale erfaringer med stier og ruter som udgangspunkt for friluftsliv og naturturisme. Fællesnævneren for rapportens i alt 10 anbefalinger er, at en national koordinering og organisering af stier og ruter vil styrke området markant.
– Der er rigtigt mange, både i kommuner, organisationer og brugergrupper, der gerne vil udvikle dette område, men der mangler koordinering. Det kunne klæde staten at påtage sig det ansvar at få samlet aktørerne, så de kan gå i samme retning, siger Rie Søgaard Jensen fra BARK Rådgivning, der har lavet rapporten sammen med Københavns Universitet.
Konkret peger Rie Søgaard Jensen på, at der er behov for flere ridestier, udvikling af blå ruter til for eksempel kano og kajak og flere sløjfer på de eksisterende stier, så brugerne i højere grad kan tilpasse deres rute.
Stort behov for samlet formidling af stier og ruter
Ifølge tal fra Idrættens Analyseinstitut bruger 64 procent af danskerne afmærkede stier og ruter, og 41 procent gør det mindst et par gange om måneden.
Flere af friluftslivets organisationer ser behov for en national rekreativ infrastruktur og bakker op om rapportens anbefalinger. Det gælder både Det Danske Spejderkorps, Dansk Kano- og Kajak forbund, Ridespor Danmark og Dansk Vandrelaug.
– Flertallet af de voksne, der motionerer, gør det ude i naturen på veje, stier og havet. Kommunerne skal få øjnene op for, at idrætsfaciliteter ikke bare er en idrætshal inde i byen og afsætte de nødvendige midler til stier og ruter i naturen. National formidling og standarder er også vigtig, for som idrætsudøver har man behov for at vide noget om underlaget, distancen og sværhedsgraden, så man ved, hvad man begiver sig ud på, lød det fra Danmarks Idrætsforbunds repræsentant, Dorthe O. Andersen, der var med, da rapporten blev lanceret i maj på Naturmødet i Hirtshals.
Og hun bakkes op af Friluftsrådet formand:
– Når organisationer, der repræsenterer bred en skare af friluftslivets brugere, alle peger på, at der er et stort behov for at styrke fremtidens stier og ruter, så bekræfter det for os, at det er et vigtigt emne, som vi vil blive ved med at kæmpe for, siger Niels-Christian Levin Hansen.
Friluftsrådet vil den kommende periode arbejde aktivt for flere rekreative stier og ruter i naturen, der samtidig koordineres og formidles på nationalt plan.
Se mere på www.friluftsraadet.dk/stier
Kommentarer