Energiparker, underbetalte udenlandske arbejdere og den grønne håndvask
Debatindlæg af Tjele Venstre: Knud-Erik Navntoft, Nancy Knudsen, Ole Vagn Nielsen, Vagn Aage Kjeldsen, Christina Skovdam, Evald Skaarup, Freddy Marquart, Anders Olsen.
Tjele Venstre har en holdning om et – Nej til Energipark Tjele, som er udviklet af firmaet BioCirc. Energiparken vil med udtagning af 700 ha god landbrugsjord blive erstattet af store solcelleanlæg, vindmøller og industri.
Det vil skade den enestående natur og smukke landskab. Det fællesskab og sammenhold, der er i de mange små landsbyer og lidt større byer, som tilsammen repræsenterer 4000 Tjele borgere, vil blive ødelagt. Industriområdet vil være i alles nærområder både med lastbiler til og fra biogasanlægget, vindmøller, solceller og industri, som placeres på god landbrugsjord – der produceres en meget stor andel af økologiske rodfrugter på arealerne- og drikkevandsområder. Lokalbefolkningen i hele Tjele området har tilknytning til og en identitet med Tjele Gods, som har en lang kulturel og historisk fortælling med kendte personligheder som Marie Grubbe, der er beskrevet af flere kendte forfattere – H.C Andersen, Steen Steensen Blicher og IP Jacobsen.
Det er en misforståelse, at energiparken kun vil påvirke 26 landejendomme (udtalelse fra Bertil Maigaard, direktør for BioCirc). Det er meget store industrianlæg, som berører hele Tjeles lokalbefolkning, folkesjælen, naturen og kulturen i Tjele-området.
Disse store anlægsbyggerier vil energiudviklerne have bygget hurtigt og billigt. Energibranchen har afstemt alt med staten og med hinanden, sådan at nationale love tilpasses energiselskaberne. Vi ser også sammenhængen i lobbybranchen med høringssvar. Det drejer sig senest om beskyttelse af international natur, udtaget af EU. Der var en nærmest hysterisk stemning i VE-lobbykredsene, da den seneste håndbog med en beskrivelse af beskyttelse af særlig sjældne arter – flagermus og odder – som også findes i Tjele området. Mange enslydende protester fra lobbyister blev sendt til Miljøstyrelsen om Håndbogens indhold.
EU beskytter stadig det store 630 ha område ved Tjele Gods. Dette Natura 2000-område er ikke udtaget af EU på trods af livlig planlægning for området af Viborg Kommune. Hvor er den misforståelse opstået?
Værdien af naturbeskyttelse er en viden om, at naturen kræver omsorg og bevarelse af de sjældne arter for at modvirke klimaforandringer. EU’s Natura 2000-områder skal ikke anvendes til energi.
Men alt står til diskussion i VE-branchen, og nu er yderligere kommet en meget alvorlig sag frem.
I Jyllands Posten (JP) søndag 8. december 2024 beskrives underbetaling af solcellearbejdere for millioner, i alt 7.89 mio. kr. Energiselskabet fra Hobro, Eurowind Energy anvender et bulgarsk firma, til at bygge solcelleparker, og det er sket på Greenlab i Skive og en solcellepark i Silkeborg Kommune. Det bulgarske firma havde tiltrådt Bygge- og Anlægsoverenskomsten, og derfor var 3F i sin gode ret til at se dokumentationen på de ugentlige arbejdstimer og mindstelønnen, da der var sket en indberetning om lange arbejdsdage. Det var dog særdeles vanskeligt at få den rette dokumentation, og samtidig var det svært at få de bulgarske arbejdere i tale på arbejdspladsen. Sagen endte med at 3F førte en sag i voldgiftsretten og vandt den, men det bulgarske firma mødte dog ikke op i retten. De bulgarske arbejdere fik derfor ikke deres manglende løn på i alt anslået en underbetaling på over 100.000 kr. pr. person.
BioCirc og Eurowind Energy er sammen om et energiprojekt ved Hejring, og det medinddrager både Viborg og Mariagerfjord Kommune. Derudover forventes det at Energipark Vesterkær fremført af Eurowind Energy lige nord for Hammershøj bliver godkendt som statslig energipark. Karup solcellepark bygges af Eurowind Energy.
Der må være mindst én politiker i byrådet, som kan hjælpe med at få svar på JP’s spørgsmål i artiklen. Partimedlemmet i Viborg Byråd fra Liberal Alliance, Lars Mogensen og samtidig medlem af Klima- og Miljøudvalget (KMU) kan vel være behjælpelig med give svar på de spørgsmål JP stillede til soludvikleren – Eurowind Energy: Arbejder man stadig sammen med det bulgarske firma – og det næste spørgsmål: hvad det synes om, at der er sket underbetaling under etablering af en af firmaets solcelleparker – og det sidste; hvad, Eurowind Energy gør for at sikre sig, at det bulgarske firma eller dets underleverandører overholder overenskomsten.
Civilt er Lars Mogens souschef på Asmildkloster Landbrugsskole. Formanden for bestyrelsen på Asmildkloster Landbrugsskole er én af Eurowind Energys ejere, Søren Rasmussen. I sidste ende har både formanden for KMU, Eva Pinnerup samt hele byrådet et ansvar for ordentlighed med de overenskomstmæssige vilkår for udenlandske arbejdere. Lars fra Bigum er bosat i Tjele området og har et særdeles stort ansvar for, at Eurowind Energy har orden i overenskomstaftaler med underleverandører. Det må være et krav, hvis firmaet skal have byggetilladelser af Viborg Kommune.
De grønne jobs i landdistrikterne er kun flygtige i forbindelse med etableringen af energiparkerne, og energiudviklerne har selv fortalt til JP, at de hyrer udenlandske firmaer til jobbet. Så ingen danske jobs.
Køen ved håndvasken er allerede lang i Skive Kommune lige fra Greenlab til Eurowind Energy, men der er ingen i den grønne energisektor, som har stillet krav om arbejds- og lønforhold efter de danske overenskomster.
Det er også velkendt, at Eurowind Energy hellere ser en forretningsmodel, hvor indtægterne kommer fra jordarealer med energianlæg end det traditionelle landbrug.
KMU har en bunden opgave, men vi tvivler på at nogen af medlemmerne i udvalget eller byrådet er i stand til at håndtere de store energiudviklere.
Kommentarer