Debat og politik

Energipark Tjele: Hvordan er du stillet ved en aftale med BioCirc?

Ole Vagn Nielsen og Nancy Knudsen. Foto: Gitte Hagsholm og privat

Debatindlæg af Nancy Knudsen og Ole Vagn Nielsen, Tjele.

Vi har før beskrevet om mangel på ordentlighed ved storkapitalens planer om energiparker i Viborg Kommune. Efter en lang proces er beskrivelsen fra Tjele området, at der nu er indsat en dannet person, der forhandler med ejere inden for VE-lovens foreskrevne erstatninger ved anlæggelse af Energipark Tjele.

Samtidig kan berettes om nærmeste naboer til et andet VE-projekt på tværs af de to kommuner, Viborg og Mariagerfjord. Her er der i forvejen aftale med et energifirma, Eurowind Energy hvor der er opstillet vindmøller ved Hejring.

Da disse vindmøller er planlagt til at blive nedtaget og erstattet med større vindmøller, solcelleanlæg og Power-to-X, skal naboerne igen igennem en ny forhandling nu med to energiudviklere, BioCirc og Eurowind Energy.

Som det ligger i ’konceptet med storkapitalen’ – flere penge skal blive til endnu flere – vil BioCirc med stor sandsynlighed ikke selv drifte Energipark Tjele men sælge det videre (dag 1?), når og hvis en tilladelse fra Viborg Kommune samt Plan- og Landdistriktsstyrelsen foreligger.

Med lidt tilbageblik i historien fra de første ejere af Grønhøj Biogas, var der en aftale med Frederiks Varmeværk om levering af biogas til opvarmning. Der var indkøbt to nye biogaskedler med kommunegaranti på 7 mio. kr. Da Grønhøj Biogas gik konkurs, stod varmeværket med to ubrugelige kedler, som dog senere blev solgt, og en tabt kommunegaranti.

Det gav anledning til en leder fra daværende chefredaktør på Viborg Stifts Folkeblad, Lars Norup, fordi varmeværket ikke havde en sikker juridisk aftale om levering af biogas. Det nye selskab kendte intet til, at der var en aftale om en gasledning fra Grønhøj til Frederiks, som skulle være blevet betalt af de oprindelige ejere af Grønhøj Biogas. Grønhøj Biogas ejes nu af BioCirc, men det var ikke BioCirc som overtog konkursboet.

Vi tænker meget på de nærmeste naboer til Energipark Tjele, som for første gang skal håndtere en storkapital med mange erfarne advokater i ryggen.

En bankgaranti vil være sælgeres sikkerhed for at få udbetalingen og erstatningen for ejendommen. Det er dog en forudsætning, at både BioCircs bank og BioCirc eksisterer, den dag der skal udbetales erstatning. Men det er i sig selv også kompliceret, fordi banken skal have stor økonomi, og den skal bogføre en værdi på x-antal ejendomme i dets regnskab ved etablering af en energipark.

En bankgaranti til sælgeren vil være sikret på den måde, at pengene bliver overført på overtagelsesdatoen, idet bankgarantien fungerer som en uigenkaldelig sikkerhed. Når både bank og køber har stillet garantien, kan handlen ikke annulleres.

Alle de nugældende VE-aftaler er kun bundet til BioCirc! Men sælges BioCirc, og der er en ny ejer af energiparken, uden at der er en bankgaranti, kan det have lange udsigter med udbetalinger af erstatninger fra en ny ejer.

Kommentarer