Ekstra varmeregning til Viborg-borgerne
Tolv års tovtrækkeri om erstatningsansvar i geotermisagen i Kvols er nu slut. Onsdag tabte Energi Viborg erstatningssagen mod Ross Engineering i Voldgiftsretten.
Det oplyser Energi Viborg i en pressemeddelelse.
– Vi er overraskede over resultatet, siger formand for Energi Viborg, Niels Dueholm, der i hele processen har støttet sig til tekniske rapport og sine advokaters rådgivning, hvorfor man i første omgang lagde sag an mod Ross Engineering.
– Vi kunne næsten ikke gøre andet, lyder forklaringen
Overraskelsen over voldgiftsagens udfald skyldes især, at Energi Viborg fik lavet en uvildig rapport af hydro-geologen, Fridtjov Ruden, der klart viste, at Ross havde fejlvurderet opgaven i Kvols.
Energi Viborg har indledt sagen mod Ross Engineering, fordi man holder selskabet ansvarlig for den fejlslåede boring på grund af manglende fremskaffelse og brug af data fra tidligere boringer i området, og for hele den strategi, hvormed boringen blev tilrettelagt og igangsat.
– På baggrund af dommen må vi konstatere, at vi overtog et meget komplekst projekt fra Viborg Fjernvarme, hvor der i forvejen var indgået kontrakter og udokumenterede aftaler. Vi blev først bekendt med, at der forelå udokumenterede aftaler mellem Viborg Fjernvarme og Ross Engineering, under selve voldgiftsbehandlingen i juni måned i år.
Ingen erstatning
Afgørelsen betyder, at Energi Viborg ikke får den erstatning på 10 millioner kroner, som man ellers havde forventet. Det betyder, at selskabet ved årets udgang mangler at opkræve 13 millioner kroner før gælden i projektet er betalt tilbage.
Hertil skal lægges de omkostninger Energi Viborg er blevet pålagt at betale i forbindelse med sagen, herunder 1,5 millioner kroner til dækning af Ross Engineerings omkostninger samt virksomhedes andel af voldgiftsinstituttets honorar beløbende til ca. 420.000 kroner.
– Vi forventer dog stadig at sænke fjernvarmeprisen i 2018, siger Niels Dueholm.
Tidslinje
- 9. maj 2008: Dansk Geotermi ApS får Energistyrelsens tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi i Kvols ved Viborg
- Maj 2009: Viborg Fjernvarme kontakter Energi Viborg Kraftvarme, Skals Kraftvarmeværk, Stoholm Fjernvarme, Løgstrup Varmeværk, Overlund Fjernvarme, Boligselskabet Viborg og Boligselskabet Sct. Jørgen Viborg-Kjellerup om deltagelse i projektet.
- 16. juni 2009: Dansk Geotermi ApS og Viborg Fjernvarme ansøger Energistyrelsen om tilladelse til efterforskning og indvinding.
- 2009: Styregruppe og teknikergruppe med deltagelse af projektdeltagerne og af eksterne rådgivere nedsættes. Projektleder er Viborg Fjernvarme.
- 30. november 2010: Projektdeltagerne og Dansk Geotermis sender ansøgning om efterforskning- og indvindingstilladelse til Energistyrelsen som erstatning for den tidligere.
- November 2011: Projektdeltagerne indgår samarbejdsaftale – herunder omkostningsfordeling vedr. forundersøgelserne.
- Januar 2012: Boringerne opstartes i Kvols.
- Primo 2012: Viborg Fjernvarme kan ikke længere finansiere projektet. Derfor er det nødvendigt at Viborg Kommune stiller en kommunegaranti.
- Marts 2012: Borehovedet sætter sig fast i hullet. Tab af udstyr samt ekstra omkostninger for 15,4 mio. kr.
- 28. marts 2012: Viborg Kommune beslutter at stille garanti på 150 mio. kr. til de med projektet forbundne udgifter, hvis geotermiprojektet overdrages til Energi Viborg Kraftvamre A/S.
- Maj 2012: Borehovedet sætter sig fast igen. Der tabes endnu engang udstyr.
- Juni 2012: Igen konstateres der tabt udstyr under boringen.
- Juni 2012: Overdragelsesaftalen vedr. projektet indgås mellem Energi Viborg Kraftvarme og Viborg Fjernvarme
- 20. juni 2012: Viborg Byråd beslutter at stoppe projektet på grund af tekniske problemer med boringen.
- December 2013: Løgstrup, Stoholm og Skals Varmeværker stævnes for at sikre deres betaling af omkostningerne frem til den 28. marts 2012.
- Januar 2015: Voldgiftssag mod Ross Engineering.
- September 2016: Dom i sag mod Løgstrup, Stoholm og Skals Varmeværker til fordel for Energi Viborg.
- September 2017: Dom i voldgiftssag mod Ross Engineering til fordel for Energi Viborg.
Kilde: energi Viborg
Kommentarer