Hald Ege

Efterårsferie: Red Hald Hovedgård fra at styrte i grus

Hald Hovedgård er i fare for at styrte i grus. I gådejagten ”Niels Bugges Forbandelse” skal deltagerne samle Bugges riddere for at hæve forbandelsen over Hald. Foto: Viborg Museum

I en ny gådejagt med en overraskende afslutning kan familier nu opleve De fem Halder på en helt ny måde. Det hele handler om at redde Hald Hovedgård fra at styrte i grus, for Niels Bugges forbandelse hviler nemlig stadig over stedet. 

Navnet Niels Bugge har altid været tæt forbundet med borg-området ved Hald Sø. Myterne om den mægtige ridder er mange. Faktum er dog, at han byggede en borg ved Hald Sø i midten af 1300-tallet. Men det var ikke mange år, han nåede at nyde synet af sin nye borg. For i 1358 blev han snigmyrdet af nogle fiskere i færgebyen Middelfart. Bagmanden mentes at være selveste kongen, Valdemar Atterdag, for et oprør ledt af jyske stormænd var i gang, og Bugge stod ikke på kongens side. Men kongen nægtede at have med mordet på Bugge at gøre, og Bugges død blev aldrig hævnet.

Gåder løser forbandelsen

Den grumme historie trækker spor helt op til 2022. Derfor inviterer Viborg Museum nu familier til at hjælpe med at hæve forbandelsen over Hald Hovedgård. Middelalderens borge på De fem Halder er allerede ruiner, og herregården fra 1700-tallet er også forsvundet. Nu står kun den sidste tilbage, og hvis ikke Bugges medsammensvorne riddere bliver samlet på Hald, ender også denne som en ruin.

Sådan lyder oplægget til gådejagten ”Niels Bugges Forbandelse”, som Viborg Museum lancerer i skolernes efterårsferie. Og netop formatet med gådejagt er ikke en tilfældighed, for det tilfører museets formidling nogle helt andre dimensioner end normalt.

Museumschef Brian Wiborg udtaler: ”Gådejagter er en virkelig god aktivitet for familier. Det at skulle løse nogle sjove problemstillinger i fællesskab sætter sig som gode minder i familiealbummet. Og så er det en interessant måde at formidle historie på. Vi kunne godt skrive nogle lange tekster om Niels Bugge og sætte dem op på nogle skilte. Men vi kan også involvere børnene og deres forældre eller bedsteforældre i en formidling, hvor man leger og samarbejder sig til viden om fortiden. Det flugter med vores strategi om at ville formidle historien levende og underholdende.”

Slutningen er overraskende

Viborg Museum har før haft stor succes med gådejagter i sit formidlingsprogram, men denne gang er ambitionsniveauet hævet. Når starten går fra Haldladen, bliver familierne sendt ud på hele området ved De fem Halder. For hver gåde man løser, indsamler man et våbenskjold fra en af Niels Bugges sammensvorne riddere. Undervejs kommer man rundt til alle voldanlæg og ruiner. Til slut returnerer man så til Haldladen, hvor de indsamlede våbenskjolde skal afgøre, om man kan redde Hald Hovedgård.

Herom tilføjer Brian Wiborg: ”Vi kan ikke på forhånd løfte sløret for meget for selve afslutningen af gådejagten, men vi tør godt sige, at den er en nyskabelse. Vi bruger spændende digitale virkemidler til at skabe en helt særlig afslutning, når familien samles ved det lange bord i Haldladen. Her vil Bugges riddere dukke op en for en, når våbenskjoldene placeres på den rigtige måde. Og gør man det rigtigt, kan freden sænke sig over Hald.”

”Niels Bugges Forbandelse” kan opleves fra den 15. – 23. oktober 2022 og vil blive programsat igen i 2023. Der bliver også udviklet en skoleudgave til klasser på mellemtrinnet.

Gådejagten er udviklet i et samarbejde med gådefirmaet HV?M. Billetter kan købes på forhånd på Viborg Museums hjemmeside.

Kommentarer