Debat og politik

Debat: Tjele Energipark – Viborg Kommune mangler ordentlighed over for borgerne

Nancy Knudsen. Privatfoto

Debatindlæg af Nancy Knudsen, Vammen, Tjele.

Er borgerne i Tjele blevet bedre informeret og ordentligt behandlet af politikerne med offentlige borgermøder omkring Kvorning solcelleanlæg og Sjørring solcelleanlæg og vindmøller? 

Svaret er nej!

En borgergruppe i Tjele, ’Naboer til energiprojekter Øst for Viborg’ har arrangeret to lokale borgermøder. Der har været orientering omkring økonomisk kompensation til naboer ved energiparkerne.

Politikerne og Biocirc lover borgerne i Tjele en grøn omstilling med en energipark på 900 ha, som bevirker, at borgerne får frataget natur, biodiversitet, kultur, fødevarer og naboer. Derudover får borgerne meget stor trafikbelastning på alle veje med store tunge lastbiler til biogasanlægget medførende nedsat trafiksikkerhed for gående og cyklende, fabriksstøj- og larm samt affolkning.

Hvad får borgerne tilbageført af værdier som kompensation for det såkaldte grønne projekt? Ja, der loves grønne fonde.

Politikerne har endnu ikke præsenteret en økonomisk plan for, hvad borgerne derudover får tilbage ved at afgive alle disse tab af værdier! Det er bekosteligt med ny natur, forbedret biodiversitet, nye kulturmiljøer, nye og flere naboer, trafiksikre veje for de svage trafikanter og nyt stort vejnet, der kan håndtere de utrolig mange lastbiler til og fra biogasanlægget pr. dag. 

Der er ingen økonomiske beregninger, som vurderer om kommunen vil kompensere borgerne for de store værditab. 

Viborg Byråd fik et tilbud fra to lodsejere og Biocirc stod klar som investor. Det var let med kun to jordejere med store arealer. Det fremgår efterhånden, som processen skrider frem, at politikere og Biocirc kun ser på matrikler og ikke de mennesker, som bor i store lokalområder omkring energiparken.

4000 borgere bor p.t. i nærheden af dette store jordareal såvel syd og nord for Tjele Langsø. Omregnet ca. 3500 stemmer til et kommunalvalg?

Vi har kun set få politikere til borgermøderne. Resten må vel have den opfattelse, at det går fint. Man kan have den tanke, når flertallet af politikerne ikke er synlige – er det fordi de er gået i tænkeboks? – eller er de gået i skjul?

Men hvad må politikerne og forvaltningen hjælpe borgerne med? I en anden del af landet, Esbjerg Kommune, stilles der andre ordentlige proceskrav fra kommunen, når et energifirma skal mødes med lokalbefolkningen. Kommunen kan ikke deltage i forhandlinger med lokale naboer til energiparker, men i Esbjerg Kommune bliver borgerne henvist til to uvildige rådgivere, som kan hjælpe borgerne.

Hvad oplever borgerne i Tjele? Det kan beskrives på de to afholdte møder arrangeret af gruppen ’’Naboer til energiprojekter Øst for Viborg’, hvor der fortælles om rystende oplevelser. Først var der beretninger fra Kvorning, men der er ikke blevet bedre behandling af borgerne i Sjørring og Lindum-området ud fra borgernes oplevelser.

Biocirc kommer med forskellige købstilbud til borgerne. Der kan også være forskellige forudsætninger og årelange indsigelseskrav fra Biocirc, hvor sælgerne skal dække udgifter på fejl og mangler. Det gælder særligt landbrug, hvor der ikke kan laves en tilstandsrapport. Købstilbuddet kan være over vurderingen, men dækker det så udgifterne til skader og mangler de næste mange år fremover? 

Nogle borgere har også meget lange ventetider på respons fra Biocirc, og andre har ikke fået tilbud endnu. Enkelte har oplevet et udspil med ’sælg din ejendom her og nu, ellers vil vi ikke give en pris over vurderingen’.

For det første opfører storkapitalen sig småligt! For det andet opfører den sig hovent over for de mennesker, som skal finde sig i energiparken i mange år fremover. Det ligger vel lige til højrebenet med en fortolkning, at Biocirc ikke selv vil drifte anlægget, men sælge det videre inden for en årrække. 

Borgerne har også haft anledning til at komme med flere kommentarer på de to selvarrangerede borgermøder?

På begge møder deltog ca. 80-90 borgere hovedsagelig fra Kvorning, Sjørring, Lindum og Nørre Vinge. Det kan sammenfattes i følgende udsagn: ” Jeg føler mig svigtet, ulykkelig, forrådt og bedraget”, ”jeg er bekymret, fordi jeg skal skrive under elektronisk på en aftale med Biocirc, men jeg er fritaget fra elektronisk post, så det er nærmest en umulighed”, ”jeg føler mig magtesløs, mismodig og påvirket af den tunge trafik som i forvejen kører igennem Lindum på disse småveje og mit hus vibrerer, men det bliver endnu værre”. 

Der må i et retssamfund ikke finde forskelsbehandling sted, og hvordan har politikerne tænk sig at håndtere dette problem? Og lige om lidt kommer borgere i Ørum og Mollerup samt borgerne nord for Tjele Langsø med i næste høringsfase. 

Hvornår kan borgerne forventes at blive behandlet ordentligt af politikere og Biocirc? Det ser ud til, at Byrådet har mistet styringen. Det ømme punkt har fra start november 2022 på første Klima- og Miljøudvalgsmøde været lokalt medejerskab = det at have ejendomsretten til noget i fællesskab med andre.

På det offentligt indkaldte borgermøde 21. august i Tjele Hallen blev Biocirc spurgt om formen for ’medejerskab’. Udspurgt oplyste Biocirc, at der ikke var nogen form for medejerskab, men man ville gerne ’tale enkeltvis med de fremmødte om opkøb af deres ejendomme’. 

Altså en direkte usand programerklæring. Det må være kommunens ømme punkt! 

Biocirc vil ikke have nogen medejere, som kan blokere for et salg. På dette møde deltog medlemmer fra Klima- og Miljøudvalget med Eva Pinnerup, Stine Isaksen, Steffen Dreyer, Lars Mogensen og Johannes Vesterby, Teknik og Miljø.

Processen stikker mildest talt af i alle retninger og er helt uden for kommunens styring, selvvalgt eller ej. Borgerne er smidt ind i storkapitalens favn og skal selv håndtere Biocirc.

Det er en meget uhensigtsmæssig proces, hvor der nu er et stigende antal borgere, som er i vildrede, bekymrede og frygter fremtiden.

Vi ønsker svar fra politikere, som tør stå frem og møde borgerne!

Kommentarer