Kultur

Dahliafestival afløst af Temadage om georginer på Blomstergården

Dahlia-Hy-Scent. Foto: Blomstergården

Dahliafestival på Blomstergården er i år afløst af to temadage. I weekenden lørdag den 26. og søndag den 27. august inviterer Blomstergårdens Venner til temadag om georginer, også kaldet Dahlia, på Blomstergården, der ligger nord for Rødding ved Viborg. 

Efter mere end 25 år med Dahliafestival er arrangementet i år ændret til temadage omkring georginer.

– Vi  har fundet, at tiden er inde til at nytænke arrangementet, fortæller Villy Mougaard, der sammen med hustruen Margit bor på og drifter Blomstergården ved Viborg.

Der er plantet cirka 2500 georginer fordelt på over 600 sorter i parken. På temadagene er der mulighed for at bestille knolde til levering næste år. Nogle sorter kan kun bestilles i forbindelse med temadagene; området med georginer ændrer sig hastigt fra år til år, da nye planter er på vej ind på georginernes plads, fortæller Villy Mougaard, der også er forfatter til  bogen ’Georginer – sensommerens farveflor’. 

Begge dage bliver der rundvisning klokken 11 og 14. Her viser Villy Mougaard rundt og fortæller blandt andet om georginerne og nogle af de mest spændende træer turen går forbi. Der bliver også tid til gode råd om pasning og pleje af sine georginer og om, hvordan man undgår skadedyr i georginerne. 

Dahlia Rasa. Foto: Blomstergården

En hård sommer

2023 har ikke været det bedste år for georginer.

– De tre uger vi havde med tørke i juni betød, at georginerne havde svært ved at komme i gang. Georginer vil gerne have meget vand under opvæksten, og samtidig er den optimale temperatur på 20 til 22 grader, mens væksten nærmest går i stå, når vi kommer op på de 25 grader, fortæller Villy Mougaard.

Efter tørken kom regn i rigelige mængder. På Blomstergården blev det til 179 millimeter i juli; næsten det tredobbelte af en normal juli. På rundvisningerne fortæller Villy Mougaard derfor også om de problemer, der kan opstå med for lidt og for meget regn.

I Parken er georginerne udplantet forskellige steder mellem de mange spændende træer og buske. Der er georginer i næsten alle farver med blomster fra små pomponer og dekorative på 3 til 4 centimeter i diameter til de store giganter, der måler over 25 centimeter. 

Dahlia Enigma. Foto: Blomstergården

Bæredygtig drift

Gennem 35 år har Blomstergården drevet parken med hjælp fra naturen, når det gælder bekæmpelse  af svampesygdomme og skadedyr. Ved at holde en passende balance holdes angreb af diverse skadedyr og svampesygdomme på et meget lavt niveau.

Nogle steder er der brændestakke eller kvashegn til insekter, dyr og fugle. Andre steder bruges stammer til kant langs bede, som gemmested og føde til insekter. Der bruges planter, som tiltrækker rovinsekter, som led i bekæmpelse af skadevoldende insekter. Balance i naturen er således et vigtigt led til at få sunde og frodige planter. 

Bekæmpelse af skadedyr foregår stort set kun med naturens hjælp. Kun den invasive røde snegl bliver fodret med sneglegift, når solsorte og pindsvin ikke kan følge med. Alt dette kommer Villy  Mougaard kort ind på, når han viser rundt.

Hvis vejret er med, bliver der sikkert også mulighed for  at se en del af de sommerfugle, som har fundet sig til rette i parkens omgivelser.

 

 

Kommentarer