Navnenyt

Casper er ‘Årets lærling’ trods arbejdsulykke og en sygemelding

Casper Madsen blev torsdag overrasket med prisen 'Årets Lærling'. Fra venstre formand for DI MidtVest, Claus Arberg, prisvinder Casper Madsen, adm. direktør Peter Friis samt værkfører Frank Stokholm. Foto: DI MidtVest

Man kan godt være en dygtig lærling, selvom man har et svært udgangspunkt. Det er Casper Madsen, lærling i virksomheden Kilde A/S Automation, et godt eksempel på. Torsdag eftermiddag modtog han prisen som Årets Lærling i DI MidtVest.

Casper Madsen blev introduceret til Kilde A/S Automation gennem Skive Kommune efter, han havde været ud for en arbejdsskade i foden i sit tidligere job. Trods flere operationer var arbejdsevnen kun vurderet til at være under 50 procent efter raskmeldingen. Alligevel fik han en læreplads, hvor han trivedes, og torsdag eftermiddag blev den unge mand overrasket med prisen som Årets Lærling i DI MidtVest ved et arrangement på virksomheden i Skive.

– Casper er i sandhed en god rollemodel, især med udgangspunkt i en tidligere arbejdsulykke. Jeg håber, at han kan inspirere endnu flere til at vælge en erhvervsuddannelse i Midt- og Vestjylland. Og jeg håber også, at han kan være med til at inspirere virksomhederne til at se på hvem, der har viljen og interessen, og tage flere unge ind, siger formand for DI MidtVest Claus Arberg.

Casper er nu godt i gang med læreperioden og har udviklet sig fra at være en stille og forsigtig fyr til en, der tør spørge og tage ansvar, fortæller hans arbejdsgiver.

– Casper er med sin fornemmelse for teknik og høje faglighed blevet et forbillede for andre lærlinge. Han sætter sig ind i tingene og udfordrer vores konstruktionsafdelinger med forslag til nye designs og går selv ud og tilegner sig ny viden, siger direktør i Kilde A/S Automation Peter Friis.

Det er ikke kun på virksomheden, at Caspers faglige niveau er blevet bemærket. Hos Mercantec i Viborg, hvor Casper får sin uddannelse, kommer han ud med høje karakterer i alle fag.

I begyndelsen var arbejdsprøvningen hos Kilde A/S Automation kun nogle få timer om dagen. Efter endnu en operation i foden begyndte det at gå fremad, og efterhånden var det muligt at være på fuld tid, selvom der stadig var fysiske begrænsninger. Casper havde hele vejen igennem vist stor interesse for de automatiseringsmaskiner, som blev lavet hos Kilde.

Det var tydeligt, at Casper havde flair for at tage en uddannelse som automationstekniker og viljen til at gennemføre den. Den første juni overgik Casper fra kommunen til Kilde i forbindelse med, at der blev lavet en aftale om en læreplads som automationstekniker.

På spørgsmålet om, hvad han synes bedst om ved uddannelsen, svarer Casper Madsen:

– Alting, men jeg holder især af robotter og programmering, for jeg ser et stort potentiale i det område for fremtidens produktionsmaskiner, lyder det fra den nykårede prisvinder.

En gang om året beder DI Midt Vest deres næsten 1.200 medlemmer her i Midt- og Vestjylland om at indstille deres bedste lærlinge. Målet er, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse.

– Og hvert år hylder vi i DI de bedste i hele landet. Det er de unge, som går forrest og er gode rollemodeller, understreger Claus Arberg.

Helt nye tal for de unges valg af ungdomsuddannelse i år viser, at flere i Midtvest vælger en erhvervsuddannelse end de fleste andre steder i landet. Topscorere i området er Lemvig og Ikast-Brande kommuner, hvor hele 29,4 procent af de unge i år valgte en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.

FAKTA om prisen og prismodtagere

DI Midt Vest giver prisen til en elev eller lærling, som udmærker sig fagligt og kollegialt. Det kan for eksempel være begrundet i, at eleven eller lærlingen

  • er flittig, hjælpsom, energisk, opfindsom, ”en god kammerat”
  • har ydet en særlig faglig indsats
  • har ydet en særlig social indsats
  • Gode karakterer er en fordel, men ikke et krav.

Alle DI Midt Vests 1.200 medlemmer kan indstille en eller flere lærlinge og elever.

Prismodtagere siden 2016

  • 2022: Jens Berg Nicolajsen, Tømrer, Tømrer- & Snedkerfirmaet Arne Danielsen A/S i Brande
  • 2021: Celine D. Sandholt, vejgodstransport-elev, Skive Fragt A/S, Skive
  • 2020: Tobias Rasmussen, kleinsmed lærling, BLÜCHER A/S, Vildbjerg
  • 2019: Morten Madsen, støberitekniker lærling, Niebuhr Gears A/S, Ikast
  • 2018: Krasimir D. Petrov, industritekniker lærling, B&O, Struer
  • 2017: Christina Barslund Nielsen, logistik elev, Westas Wind System, Ringkøbing
  • 2016: Rasmus Christensen, HHX-elev salg, Westpack A/S, Holstebro.

Kort om Kilde A/S Automation

KILDE A/S Automation blev grundlagt i 1970 af Stanny. F. Kilde, som i et baglokale til det daværende Andelsvaskeri startede som selvstændig med reparation af maskiner og værktøj. Han konstaterede dog hurtigt, at fremtiden ikke lå her og valgte derfor efter nogle få år at koncentrere sig om fremstillingen af specialmaskiner. Senere udviklede denne produktion sig i to hovedretninger. Dels træforarbejdningsmaskiner, som blev solgt verden over, dels automatiske håndterings- og bearbejdningsmaskiner.

KILDE A/S er i dag en moderne virksomhed med state of the art faciliteter hvad angår såvel konstruktion og produktudvikling som montagehallerne til opbygning og indkøring af komplekse automations- og robotløsninger. Firmaet beskæftiger cirka 90 medarbejdere, der har stor og vidtfavnende erfaring inden for integrerede automationsløsninger, servoteknik og robotapplikationer. Kilde A/S leverer til en række af Danmarks førende virksomheder som Novo Nordisk, Coloplast, Kamstrup, Danfoss, Færch Plast, Grundfos og Siemens.

Kommentarer