Kultur

Bruunshåb fylder 200 år og debuterer på det store lærred

Lærredet for animationsforestillingen om 200 års historie i Bruunshåb bliver Bruunshaab Gl. Papfabrik. Visualisering: Tumblehead

Borgerne i Bruunshåb sætter alle sejl til for at fejre jubilæet og lancerer – som en del af jubilæumsprogrammet – en helt ny animationsforestilling, som kan ses af publikum den 30. og september og 1. oktober. Forestillingen er blevet til i samarbejde med The Animation Workshop og Viborg Kommune. 

Ikke mange 200-årige er så friske og fyrige som landsbyen Bruunshåb ved Viborg, hvor beboerne er dygtige til at skaber aktiviteter, der styrker fællesskabet.

Animeret historiefortælling

Bruunshåb Borgerforening er sammen med byens øvrige foreninger gået helhjertet ind i at fejre byens 200 års fødselsdag, og de er ikke bange for at tænke stort, fortæller Line Berg, som er en del af den arbejdsgruppe, der arrangerer jubilæet:

– Vi har set de flotte, animerede projektioner på Viborg Domkirke med byens og kirkens historie og syntes, det kunne være rigtig fedt, hvis vi kunne få lavet en flot animation af Bruunshåbs lange historie, som kunne projiceres op på vores vartegn, Bruunshåb Gl. Papfabrik, der også er udgangspunktet for byens historie. Uden papfabrikken – intet Bruunshåb!

Bruunshåb blev sammen med Finderup i 2021 kåret som Årets Lokalområde i Viborg Kommune, og borgene har investeret hele præmien på 50.000 kr. i jubilæumsprojektet. Da borgerforeningens bestyrelse fik idéen om animationsforestillingen, rakte de også ud til Viborg Kommune og Viborg UNESCO Creative City-organisationen samt The Animation Workshop. Alle steder har de opnået økonomisk og/eller praktisk støtte til deres projekt, og det er lykkedes at stable en fortælling og en animationsforestilling på benene.

– Nu glæder vi os meget til at se det færdige resultat og til at dele det med alle, der har lyst til at se med, siger Line Berg.

UNESCO-partnere besøger Bruunshåb

Animationen, som er produceret af det lokale animationsfirma Tumblehead, vil også blive brugt som et godt eksempel – en showcase – på Viborgs visuelle styrkeposition, fortæller medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune, Peter Juhl, og uddyber:

– Vi er rigtig glade for, at borgerne i Bruunshåb har grebet muligheden for at bruge animation i deres fejring. Deres initiativ er mundet ud i et rigtigt godt eksempel på det, fagfolkene kalder stedbundne fortællinger. Derfor er det oplagt, at vi i år har inviteret alle vores danske UNESCO-partnere til Bruunshåb Gl. Papfabrik. Her holder Viborg UNESCO Creative City nemlig konferencen “Animated Destination” – en konference, der bl.a. har fokus på, hvordan man kan bruge animation som et stærkt redskab til at fortælle historier, der er bundet til et geografisk sted.

De danske UNESCO-partnere, som er inviteret til historiefortælling og videndeling i forbindelse med Viborg Animations Festival, kommer fra institutioner med bevaringsværdig verdensarv som f.eks. Kronborg, Kongernes Jelling og Roskilde Domkirke.

Byrådsmedlem Peter Juhl er selv til stede i Bruunshåb fredag den 30. september for at lykønske Bruunshåb-borgerne med jubilæet, når animationen første gang vises for borgerne i Bruunshåb ved jubilæumsfesten. 

Bruunshåb-børns billeder af det gode liv

I forlængelse animationsforestillingen kan tilskuerne opleve tegninger af ‘Det gode liv i Bruunshåb’ tegnet af byens børn. Tegningerne bliver lyst op på papfabrikken og akkompagneres af et lydtæppe af børnestemmer, der fortæller om det bedste ved at bo i Bruunshåb.

– Vi synes, det er fantastisk at kunne give børn i Bruunshåb den store oplevelse at se deres egne tegninger i stort format. Samtidig er det jo en måde at bringe Bruunshåbs unge stemmer frem i lyset. At det så samtidig stemmer overens med, at Viborg Kommune gerne bruger den visuelle kreativitet til at skabe store oplevelser, er jo bare en ekstra gevinst, siger Line Berg afsluttende.

Alle er velkomne til forestillingerne

Animationsforestillingen tager sit udgangspunkt i Bruunshåb for 200 siden. På det tidspunkt startede købmand Bertel Bruuns søn, Johannes Bruun, en klædefabrik i området, og den 4. oktober 1822 fik han kongens underskrift på, at han kunne kalde stedet for Bruunshåb.

Forestillingen vises fredag den 30. september og lørdag den 1. oktober kl. 20.00 og kl. 21.30, hvor alle interesserede borgere fra hele kommunen har mulighed for at komme og nyde det flotte syn. Efter jubilæumsfestlighederne overdrages animationsfilmen til Bruunshåb Gl. Papfabrik, hvor man – i et mindre format – vil vise den som en del af historiefortællingen i det arbejdende museum.

Se hele programmet for Bruunshåbs 200 års jubilæum på bruunshaab.dk

  

  

Kommentarer