Foulum

Borgermøde og bustur vedrørende biogasanlæg

Det er ved denne svineproduktion på Sønderupvej syd for Vammen, at Viborg Bioenergi ønsker at opføre et nyt, stort industri-biogasanlæg. Fremsendt foto

Den kommende tid giver gode muligheder for at orientere sig i sagen om et måske kommende biogasanlæg ved Vammen. Onsdag 28. februar er der borgermøde i Foulum, og mandag 5. marts inviterer Viborg Bioenergi lokale borgere på bustur til biogasanlægget ved Grønhøj.

De forløbne uger har der verseret en intens debat omkring planerne om et biogasanlæg, som virksomheden Viborg Bioenergi ønsker at opføre på Sønderupvej knapt en kilometer syd for Vammen.

Bekymringerne fra modstanderne går blandt andet på lugtgener, placering tæt ved et Natura2000-område samt infrastrukturelle udfordringer.

For så vidt angår det sidste, så har klima- og miljøudvalget i sin indstilling til byrådet lagt særlig vægt på, at netop de trafikale forhold skal have skærpet opmærksomhed.

Modstanderne er dog ikke alene om at ytre sig. Blandt andet på de sociale medier diskuteres der ivrigt, og fortalere har været ude at argumentere for fordele, blandt andet nye arbejdspladser, ved et biogasanlæg i området.

I morgen onsdag 28. februar kan alle argumenter blive luftet ved et borgermøde, kommunen har inviteret til. Det afholdes i Auditoriet på Aarhus Universitet, Blichers Allé 20 i Foulum, hvor der vil være forskellige indlæg til at belyse projektet samt efterfølgende debat.

En del af de lokale bekymringer handler om forøgelsen af tung trafik på de små veje. Dels på grund af belastning af både veje og miljø, men i særdeleshed fordi mange af køretøjerne skal krydse cykelstien langs Tinghøjvej. Foto: Viborg Netavis

Bustur til Grønhøj

Foruden borgermødet onsdag, så har Viborg Bioenergi inviteret beboerne i Vammen og omegn til at besøge biogasanlægget Grønhøj Bioenergi. Det sker mandag den 5. marts fra klokken 16 til cirka 18.30.

Med arrangementet ønsker vi at fortælle om biogasproduktion og hvordan et biogasanlæg opbygges og fungerer i den daglige drift, lyder det i invitationen.

– Vi vil gerne vise, hvordan et topmoderne biogas-anlæg fungerer i dag og mane nogle af fordommene til jorden – blandt andet om lugtgenerne fra anlægget. Et biogasanlæg i dag er noget helt andet end det var for 20 år siden, fortæller Per Kristiansen, salgs- og udviklingskonsulent ved Viborg Bioenergi.

Han håber, at mange borgere – både skeptikerne og fortalerne – vil tage med på turen til biogasanlægget i Grønhøj, som Viborg Bioenergi også driver.

Der er arrangeret bustransport fra parkeringspladsen ved Vammen Kultur- og Forsamlingshus klokken 16.00, og og man forventer at være tilbage omkring klokken 18.30. Det er ikke muligt at køre ind til anlægget i egen bil.

Tilmelding til arrangementet skal ske til Per Kristiansen på mail pk@lundsbybiogas.dk, senest 1. marts.

Per Kristiansen vil også være til stede ved borgermødet onsdag.

FAKTA om Viborg Bioenergi

Anlægstype

Biogasanlæg med termofil proces på 50-520C. Anlægget håndterer primært husdyrgødning, samt energiafgrøder og organiske affaldsprodukter.

Kapacitet

245.000 ton biomasse om året.

Tre reaktorlinjer, hvoraf den ene skal håndtere alle økologiske biomasser.

20 % af flydende biomasse pumpes til anlægget, og 30 % af alle faste biomasser hentes på de omkringliggende marker.

Anvendelse af biogas

Opgraderes til naturgaskvalitet og sendes til naturgasnettet.

Årlig produktion

~12 millioner m³ metan, svarende til CO2 besparelse sammenlignet med naturgas på 25.000 ton/år.

Viborg Bioenergi vil bidrage med 15 % af Viborg Kommunes samlede CO2 reduktion.

Forventede arbejdspladser

Biogasanlægget forventes at bidrage med tyve arbejdspladser, heraf seks fastansatte på selve anlægget. Der vil primært være tale om internt driftspersonale og eksterne leverandører til vedligeholdelse og transport af biomasse.

Kommentarer