Rødding

Blomstergården ved Viborg inviterer til forårsfest

Netop nu blomstrer de mere end 400 forskellige æbletræer og 200 forskellige paradisæbler. En ny paradisæblesort vil blive navngivet til forårsfesten på søndag. Fremsendt foto

Søndag den 15. maj tager Blomstergården ved Viborg hul på en ny sæson med en forårsfest, der byder på blandt andet plantebytte, rundvisning, navngivning og mange gode tilbud på blomster, knolde og planter – og med en park klædt festligt på med blomster i røde og hvide nuancer i mange af de 1500 æble- og paradisæbletræer. 

Dørene slås op klokken 10, og frem til klokken 14 inviterer Blomstergårdens Venner alle private til at komme og bytte og sælge af deres overskydende planter og andre ting til haven.

– På nuværende ved vi, at der kommer sælgere med stauder og stenbedsplanter. Alle private kan få en gratis bytte- eller salgsstand ved henvendelse til Blomstergården, oplyser Villy Mougaard, daglig leder af Blomstergården, der også sælger ud af den righoldige samling af georginer (Dahlia). 

Klokken 11.15 er der planteauktion, hvor man kan byde på spændende planter til have, blandt andet  et par frugttræer, der stammer fra opformeringen af nye træer til Gråsten  Slot lavet af podekviste fra slotshaven. Det ene træ er en podning fra det ældste Gråsten æble. 

Navngivning og rundvisning

Klokken 14.00 er der rundvisning i pometet og parken ved Villy Mougaard. 

Der er netop offentliggjort en rapport, som viser, at tusinder af dyrearter og insekter er i fare for at uddø. På Blomstergården har man i mange år arbejdet med samspillet mellem naturen og bekæmpelsen af skadedyr og svampesygdomme, og på rundvisningen vil Villy Mougaard netop komme ind på dette og fortælle om, hvordan haveejere selv kan praktisere det i haverne. Han vil også forklare, hvorfor biodiversiteten er så vigtig for menneskets overlevelse. 

Arbejdet med æbler og paradisæbler omfatter også afprøvning og til dels forædling. Resultatet er  blandt andet en ny paradisæblesort, der er meget blomsterrig og holder længe på frugterne. Til søndagens forårsfest vil der der være navngivning af den nye sort. Det sker klokken 14.00 forud for rundvisningen.

Trædrejearbejde og langbuer

Hvert år beskæres en række af mange træarter i parken. En gruppe af trædrejere har hentet noget af træet og forarbejdet det til alt fra kuglepenne og andre småting til træskåle i forskellige størrelser.

Til forårsfesten er der mulighed for at købe de flotte træarbejder. Buelauget ved Fyrkat fortæller og viser fremstilling af langbuer lavet af taks, der ligeledes kommer fra i parken på Blomstergården.

Om Blomstergården 

I tilknytning til parken ligger Blomstergårdens Pomet, der med over 800 forskellige sorter af  frugttræer og frugtbuske er Danmarks mest artsrige pomet. Her afprøves de forskellige sorter under  forhold, der kan minde meget om de forhold, som træerne bydes i en privat have. Træerne bliver således ikke sprøjtet mod insekter eller svampesygdomme. 

Netop nu blomstrer de mere end 400  forskellige æbletræer og 200 forskellige paradisæbler. Paradisæblernes blomster findes i alle nuancer  fra ren hvid til mørkerødt. Frugttræer som pærer, kirsebær og blommer er ved at have overstået deres  blomstring.

– På nuværende tidspunkt kan vi så småt se om bierne har sørget for en ordentlig  befrugtning, fortæller Villy Mougaard.

I plantesalget finder man Danmarks største udvalg i georginer. Der er cirka 700 forskellige georginer  eller dahlia, som mange kalder dem, udplantet i parken. Her i forårstiden er det muligt at købe knolde af de mange forskellige georginer og i forbindelse med forårsfesten er der ekstra gode tilbud. 

På Blomstergården opformeres hvert år flere hundrede forskellige sorter af æbler, pærer, blommer og mange forskellige andre mere eller mindre kendte bærbuske og frugttræer. Blomstergårdens  plantesalg er i dag koncentreret om frugttræer og bærbuske, og her findes Danmarks måske nok  største udvalg i træer og buske med frugt og bær. Plantesalget har også overskydende træer fra de  forskellige afprøvninger, der laves på Blomstergården. 

Netop nu er der et stort udvalg i søjleæbler og  kvæder, mispel og morbær indsamlet i danske haver. Det er også muligt at få opformeret det  frugttræ, som kom ind i familien for mange år siden, måske som en frøplante sået af ens bedstemor.  Det kan du også høre meget mere til forårsfesten. 

Parken og pometet er åbent daglig frem til udgangen af uge 42.

Kommentarer