Kultur

Blomstergården inviterer til temadag – denne gang om de smukke dagliljer

Dagliljer. Fotos: Blomstergården

Lørdag den 12. juli inviterer Blomstergården til endnu en temadag – denne gang med dagliljer som gennemgående tema.

BATUM – Dagliljer har været kendt i de danske haver i mange år. Som navnet siger er det en lilje, hvor den enkelte blomst kun holder en dag, men til gengæld sætter den rigtig mange, så blomstringstiden for  den enkelte plante bliver let mere end en måned.

I år kan Blomstergården præsentere en lang række af potentielt nye sorter, fortæller Villy Mougaard, som sammen med hustruen, Margit, driver den store park mellem Viborg og Rødding.

– Vi har fået frø fra forædlere i Belgien, Polen og Ukraine. Frøene blev sået i 2024, og de første planter er netop begyndt at blomstre. I alt venter vi over 100 forskellige nye hybrider i blomst i år, siger han.

Temadagen byder på to rundvisninger klokken 11 og 14.  Her viser Villy Mougaard, hvordan man selv kan lave sine nye dagliljer. Man skal dog ikke forvente det store resultat af krydsningsforsøg i Danmark, påpeger han:

– Udviklingen af spiredygtigt frø tager cirka tre måneder. Meget afhænger derfor af vejret i den resterende del af sommeren og den første del af efteråret, lyder forklaringen.

I 2024 blev området med dagliljer i parken ændret markant, så der kom mere lys til. Det kan tydeligt ses på mængden af knopper nu. Blomstermængden er i år markant større end de sidste  mange år i de mere end 250 forskellige navnesorter, der er udplantet i parken. 

Dagliljer er meget vinterhårdføre og kan stå på den samme plads i mange år og give blomster mange år fremover. Det er en af de nemmeste stauder man til haven. Den findes i et utal af  farvekombinationer og rene farver og med mange forskellige typer blomster, så der er noget for enhver smag. Også helt bogstaveligt. 

Dagliljer kan nemlig spises og anvendes i Østen, hvor de naturligt er hjemmehørende, som grøntsag. Blomsterne kan for eksempel bruges i salater eller som pynt på kager, der skal serveres samme dag. 

På rundvisningerne vil Villy Mougaard fortælle om alle aspekter ved dyrkning af dagliljer, og på dagen er der også et udvalg af dagliljer til salg.

Blomstergården er en park på to en halv hektar, hvor fokus er på biodiversitet og miljø har en høj prioritet.  Parken er beliggende langt ude på landet i naturskønne omgivelser i en dal skabt af den sidste istid. 

Hele parken er anlagt som en del af den natur, der er i området. Køreturen fra Viborg foregår ad en to og en halv kilometer lang grusvej langs Tjele Ådal, inden ådalen ender i Loldrup Sø. Parken er åben alle ugens  dage fra klokken 10 til 17, og entré koster 50 kroner. 

 

Kommentarer