Banebyen vinder Byplanprisen 2017
Strategisk planlægning med stor konsekvens og en perlerække af resultater! Sådan lyder en del af den flotte vurdering som juryen giver årets vinder af Byplanprisen, Banebyen/Viborg Kommune.
Se video om baneby-projektet under artiklen.
Viborg Kommune vinder Byplanprisen 2017 og skriver sig dermed ind i historien af flotte planer og stolte byer, der har vundet prisen siden den første uddeling i 1996. Det blev afsløret ved Det danske Byplanmøde i Fredericia den 5. oktober, hvor 600 politikere og byplanlæggere er samlet om temaet ”Business og Bykvalitet”.
Og det er en flot bedømmelse som Viborg får med på vejen. Juryen anerkender det samlede greb i byudviklingen som udføres med inddragelse af interessenter og sans for praktisk gennemførelse, og fremhæver de mange forskellige elementer som samlet skaber den gode planlægning.
– Det er en meget gennemtænkt og gennemført planlægning, som har været afgørende for, at Byplanprisen 2017 lander i Viborg. Særligt omdannelsen af det gamle industrikvarter, der nu er kernen i Banebyen, er et flot og inspirerende eksempel på god og konsekvent planlægning. Planen skaber sammenhæng i byen på en ny og inspirerende måde og viser, hvordan man kan lave stationsnær byfortætning i samspil med borgere og virksomheder. Banebyen har alle forudsætninger for at blive en aktiv og attraktiv del af Viborg, siger arkitekt MAA Mads Rue, Byplanpris-juryen.
Han fremhæver også, at kommunen har en stærk plankultur og på markant vis gør planlægning, design og arkitektur til en vigtig del af byens udvikling.
Stærk forankret planlægning
På sigt etableres 1.700 nye boliger, erhverv og institutioner i Banebyen, herunder blandt andet det moderne ungdomshus GAME Streetmekka, et nyt plejecenter, gymnasium og grønne områder.
Samlet set investeres 5 milliarder kroner i Banebyen.
Juryen fremhæver desuden, at Viborg kan fremvise en perlerække af resultater – fra tiltrækning af Apple til gennemførelse af et af landets mest ambitiøse klimaprojekter, Sønæs ved Søndersø.
– Viborgs planlægning er stærkt forankret og samarbejdsformen skaber dynamik. Man kan se, at det politiske ejerskab er stærkt, og der er løbende dialog på tværs af offentlige og private aktører. Det er en tilgang som bør inspirere andre kommuner, siger Mads Rue.
Kommunen har nedsat et Banebyråd med deltagelse af politikere, større grundejere, private udviklere, bygherrer med videre.
Stolt Viborg-borgmester
Borgmester Torsten Nielsen, der fik overrakt Byplanprisen under Det danske Byplanmøde, lægger vægt på, at resultaterne er opnået gennem samarbejde.
– Jeg er glad og meget stolt over, at Viborg Kommune modtager Byplanprisen i år. Det er en flot anerkendelse og et skulderklap, som vi vil give videre og dele med en bred kreds af samarbejdspartnere, siger Torsten Nielsen.
– Vores gode samarbejde med eksterne parter giver nye løsninger, som kommunen ikke var kommet frem til alene. Samtidig skaber det grobund for et bredt engagement i at gennemføre forandringerne, tilføjer han.
Viborg Kommune vandt Byplanprisen som én af tre nominerede, hvor de to øvrige stærke kandidater var Østerbro i Odense Kommune og Naturbydelen Ringkøbing K i Ringkøbing, Skjern Kommune.
Fakta om Byplanprisen
Byplanprisen uddeles af Dansk Byplanlaboratorium og Arkitektforeningen og prisen er uddelt siden 1996. Byplanprisen tildeles hvert år til en kommune, en region eller en organisation, som har gjort “en særlig indsats for at fremme gode, smukke eller innovative bymiljøer”.
I juryen for Byplanprisen sidder Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening, Jes Møller og Lene Krogh, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium samt Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere.
Læs mere om Byplanprisen her.
Se video om Baneby-projektet her:
Kommentarer