Apple vil hente strøm fra egne vindmøller og solceller
En vindmøllepark og et 42 megawatt stort solcelleanlæg skal forsyne Apple’s kommende datacentre i Viborg og Aabenraa med grøn strøm. Det oplyser it-virksomheden i en pressemeddelelse til Ritzau.
Ifølge meddelelsen kan Apple kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvor vindmølleparken og solcelleanlægget skal placeres. Men det fremgår, at det bliver i Danmark, og at den vedvarende energi skal kunne leveres allerede i 2020, hvor første etape af datacentret i Foulum også forventes at blive taget i brug.
Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår byggeriet i Aabenraa går i gang.
Oplysningerne om satsningen på vedvarende energi kommer samme dag, som Apple har offentliggjort sin årlige status over virksomhedens initiativer på energiområdet.
Det er ikke nogen nyhed, at man hos Apple har en ambition om at være selvforsynende med energi. Det har tidligere givet anledning til nogle spekulationer omkring blandt andet vindmølleprojektet ved Vinge, som Apple dog har afvist at have noget med at gøre.
Det er først nu, at it-virksomheden ytrer sig om konkrete planer om en vindmøllepark og et solcelleanlæg i Danmark, og det bliver firmaets danske energipartner, European Energy A/S, der skal stå for opførelsen.
Bekymring og glæde
Miljøorganisationen Greenpeace har udtrykt bekymring for, at de kommende datacentre vil lægge beslag på op mod en femtedel af landets strømforbrug.
Klimarådet advarede tidligere på måneden i en rapport om, at de store it-giganters datacentre kan stå i vejen for Danmarks omstilling til grøn strøm.
– Hvis vi ikke er påpasselige, risikerer vi, at datacentrenes strøm kommer fra kulkraftværker herhjemme eller i udlandet, udtalte Klimarådets formand, Peter Møllgaard, til Ritzau i forbindelse med rapportens lancering.
Apple oplyser, at den vedvarende energi til datacentrene vil blive produceret uden offentlig støtte.
I brancheorganisationen Dansk Energi hilser branchechef Kristine Grunnet udmeldingen fra Apple velkommen.
– Her har vi et eksempel på, at et datacenter sørger for, at dets forbrug af el bliver dækket af dansk sol og danske vindmøller uden at få offentlig støtte, siger hun.
Det viser ifølge branchechefen, at man ikke behøver stille krav til datacentrene.
– Klimarådet og Greenpeace har været ude at sige, at man skal stille krav til datacentrene. Det her viser, at det ikke er nødvendigt, og at de selv ønsker at gøre det, siger Kristine Grunnet.
/ritzau
Kommentarer