Afviste Teknisk Udvalg Rema 1000 i Hammershøj på et oplyst grundlag?
Når byrådspolitikerne i Viborg Kommune onsdag skal beslutte, om en bygherre kan gå videre med planerne om etablering af en Rema 1000 butik og 16 nye lejeboliger i Hammershøj, bliver det uden forudgående borgerinddragelse eller foranalyser.
Af Jan Hagsholm, redaktion@viborgnetavis.dk
Ansøgningen fra bygherren er i første omgang blevet afvist af Teknisk Udvalg på møde den 23. oktober, med forvaltningens begrundelse; citat:
“Området ligger – til trods for, at dette i kommuneplanen er udlagt til centerområde/bymidte – i udkanten af Hammershøj. Butikken vil således ikke blive etableret i tilknytning til andre butikker eller den del af byen, der opleves som bymidte”
Fra rundkørsel i øst til rundkørsel i vest
Det argument har Landsbyerne efterprøvet ved en kortlægning af byens nuværende detailhandel, spisesteder, servicefag med mere, hvor borgere og trafikanter kunne have ærinde i byen. Her viser det sig, at de erhvervsdrivende ikke er koncentreret i bymidten, men derimod ligger spredt fra den ene ende af byen til den anden.
På kortet ses de erhvervsdrivendes placeringer i Hammershøj, herunder Brugsen ved en midterste rundkørsel og den ansøgte placering for Rema 1000 butikken og de 16 lejeboliger ved den vestlige rundkørsel.
Hvad siger detailhandelseksperterne
Spørger man den danske analysevirksomhed Retail Institute Scandinavia, viser flere undersøgelser, at danske forbrugere fordeler sine dagligvarekøb i flere forskellige typer af butikker.
I landområder og opland placerer kunderne typisk mellem 30-40 procent af sine dagligvareindkøb hos den lokale købmand eller brugs, mens 60-70 procent af indkøbene foretages i discountbutikker eller supermarkeder, som man skal køre efter.
For borgerne i Hammershøj – og i oplandet – betyder det en køretur på cirka 15 kilometer til nærmeste Netto eller Rema i Randers eller omkring 20 kilometer til tilsvarende butikker i Viborg, Bjerringbro, Hobro eller Langå.
En bæredygtig placering
Det vil nok være en naiv opfattelse, hvis man tror, at Rema 1000’s bevæggrunde for at etablere en dagligvarebutik i Hammershøj, er et ønske om at løse klimaproblemerne. Og så alligevel, for når man spørger udviklingsdirektør Stephan Sørensen i Rema, er bæredygtighed med i kalkulen.
– Vi har set på Hammershøj i flere omgange, men mulighederne har hidtil ikke været optimale. Med en fremtidig Rema 1000 i byen vil vi være det nære alternativ til en tur ind til de større byer, og det vil spare familierne i området for mange kilometer og ikke mindst tid, forsikrer han.
– Med en Rema 1000 ved den vestlige rundkørsel over for Andelskassen bliver vi samtidig synlige for de mange trafikanter, der passerer i nord-sydgående retning og omvendt. Meget få af dem drejer i dag ind til Hammershøj for at handle, så her ligger umiddelbart et uopdyrket kundeunderlag, fortæller Stephan Sørensen.
– Hammershøj har allerede – byens størrelse taget i betragtning – et aktivt handelsliv, og vi håber, at vores planer kan være en katalysator for mere udvikling i området. Vi ved af erfaring fra mange andre lignende lokalsamfund, at vores tilstedeværelse tiltrækker mere aktivitet end før, vi var til stede, uddyber Stephan Sørensen.
Landsbyerne har efterpøvet de trafikale argumenter fra Rema 1000 og forbrugermønstret fra Retail Institute ved at kortlægge de nuværende placeringer af købmænd og brugsforeninger i en radius af 20 kilometer.
Nye lejeboliger en del af projektet
I forbindelse med planerne om etablering af Rema 1000 butikken vil bygherrerne bag projektet opføre op til 16 lejeboliger i form af dobbeltrækkehuse. Grundlaget for dette er ifølge selskabet til stede.
Landsbyerne har spurgt Jørgen Thomasen, som gennem JT-Byg de seneste 4-5 år har opført flere nye rækkehuse i Hammershøj. Efter hans vurdering vil der fortsat være efterspørgsel på nye lejeboliger. JT Byg råder i dag over 15 rækkehuse alene i Hammershøj, som alle er udlejet.
Afgørelsens time falder onsdag
På initiativ af byrådsmedlem Lars Mogensen, Liberal Alliance bliver sagen nu løftet op til afstemning på byrådsmøde onsdag den 13. november under punkt 22 på dagsordenen.
*Teknisk Udvalg i Viborg Kommune, som i første omgang afviste planer om en Rema 1000 i Hammershøj består af formand Torsten Nielsen (Konservative), Johannes Vesterby (Venstre), Niels-Jørgen Ottesen (Venstre), Aksel Rosager Johansen (Enhedslisten), Birthe Harritz (Velfærdsdemokraterne)
Kommentarer