Mønsted

Hurra! Hurra! Hurraaaa… Festlig indvielse af Mønsted Kalkgruber

Se billedserie

Lokale skolebørn var med hele vejen rundt, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag formiddag klippede den røde snor til indvielsen af de nyrestaurerede Mønsted Kalkgruber.

De sad tålmodigt på plænen under de mange indledende taler. De flankerede statsministeren, da han skulle klippe snoren, og de underholdte ham hele vejen på turen ad den nye gangbro og ind igennem gruberne.

Eleverne fra den lokale skole havde fået fri for at være med, da statsministeren fredag formiddag lagde vejen forbi Mønsted Kalkgruber, og de var med på pletten og tog imod ham med high-fives ved indgangen.

Lars Løkke Rasmussen var der for at indvie og dermed markere afslutningen af et stort restaureringsprojekt samt et tilgængelighedsprojekt, der betyder, at også kørestolsbrugere og gangbesværede nu har adgang til kalkværket – fra bygningerne og ned gennem skoven til indgangen til gruberne.

Artiklen fortsætter under billedet…

Skoleeleverne fra Mønsted Skole havde fået fri, så de kunne være med til indvielsen af det ‘nye’ Mønsted Kalkgruber. Her er statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen , lige inden snoren skal klippes. Foto: Viborg Netavis

20 års jubilæum

Dagen indledtes med, at formanden for bestyrelsen for den selvejende institution Mønsted Kalkgruber, Claus Clausen, bød velkommen til kalkgruberne, som også fejrer, at det er 20 år siden, at Skov- og Naturstyrelsen købte ejendommene og området af violinisten Anker Buch.

– Dengang lavede bestyrelsen en ambitiøs strategi på et stykke A4-papir; men vi fik at vide, at det var for ambitiøst. Så lavede man en mindre ambitiøs strategi på et flot stykke papir, men beholdt den oprindelige i skuffen, og der stod blandt andet renovering af kalkværket og reetablering af det oprindelige kalktog og mange andre ting, som vi har kunnet vinge af undervejs, sagde Claus Clausen.

En speciel barndom

Anker Buchs søn, Søren Brandi, var også på talerstolen, hvor han fortalte malende om sin far og barndommen i kalkgruberne. Søren Brandi var 10 og hans søster 6 år, da deres far i 1981 købte stedet af F.L Schmidt. Den berømte violinist syntes, akustikken var så god, og han sagde, “at det var lige som at få et elektrisk som 40-årig”.

– Det var et specielt sted for os at vokse op med historien om Jens Langkniv samt digte og historer af Blicher og Aakjær så tæt på; og med somme tider flere tusinde gæster på besøg i kalkminerne i højsæsonen, hvor der også blev lavet teater, indspillet film og holdt koncerter. Det var meget specielt, sagde Søren Brandi.

Han fortalte, hvordan faderen med sin passion og lokale engagement har løftet stedet op til at være mere end bare en turist attraktion.

– Han gjorde det til en kulturinstitution med et aktivt kulturliv, og han elskede at dyrke det lokale og få det til at blomstre, sagde sønnen.

– Mit værelse er blevet til kontor for bestyreren eller ‘kontoristen’, som Erik Peitersen siger, en udstilling om vores far (en udstilling, som er skabt af multikunstneren, Erik Peitersen, red.). Min søster og jeg er rigtigt glade for, at han på den måde stadig har en lille plads i stedets lange og store historie. Det vil vi takke for; vi ved, at vores far ville have været meget glad for det, sluttede Søren Brandi.

Artiklen fortsætter under billedet…

Tre friske gutter fra Mønsted fulgtes med statsministeren hele vejen ned til kalktoget. Undervejs fik de en lang snak med ham om blandt andet Kalkmine-løbet, som i 2018 har 10 års jubilæum. Drengene inviterede Lars Løkke Rasmussen til at deltage, noget han ikke helt ville afvise, men heller ikke love. De tre drenge, synes statministeren var flink at tale med, og vurderede, at der nok var en lille chance for, at han kunne finde på at dukke op næste år til Kalkmineløbet, som finder sted i maj måned. Fra venstre: Daniel på 10, Aske på 10 og Jonas på 12. Foto: Viborg Netavis

Et flot projekt for alle

Med en investering på omkring 28 millioner kroner i de to projekter, Realdania, en af de store bidragydere, og direktør Jesper Nygaard som for første gang glædede sig over at se resultatet.

– Jeg har glædet mig rigtigt meget til at komme og se det – det er et superflot projekt, indledte sagde Jesper Nygaard.

– Det vi arbejder med i Realdania handler om livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. Det gør vi blandt andet ved at passe på og udvikle den danske bygningsarv og de danske kulturmiljøer. Og det er Mønsted Kalkgruber et supergodt eksempel på. Med det her projekt, fremtidssikrer vi et historisk kulturmiljø – og på flere planer: Vi holder liv i de fysiske bygninger og de folkelige fortællinger. Vi giver nyt liv til en af Danmarks meget fine turistattraktioner. Der for er vi glade for, at vi sammen med andre har kunnet få det her til at ske. Vi har arbejdet sammen om at gøre en fantastisk turistattraktion endnu mere fantastisk.

Torben Svanberg, formand for Bevia Fonden, som er initiativtager og bidragyder til tilgængelighedsprojektet, udtrykte også stor glæde ved det færdige resultat.

– Nu er Mønsted Kalkgruber  for alvor kommet i spil som en attraktion, og ikke mindst – hvad vi lægger meget vægt på – en ligeværdig oplevelse for alle. Indretningen kan inkludere, men også ekskludere mennesker med handikap. Det er ikke kun et spørgsmål om ramper og elevatorer. Her i Mønsted er resultatet blevet en smuk arkitektonisk løsning, der er tænkt ind fra starten. Vi har fået en ligeværdig oplevelse, og jeg synes, vi har opnået et fornemt resultet, sagde Torben Svanberg og sluttede med at sende en hilsen fra formanden for Vanførefonden, forhenværende finansminister Pia Gjellerup, som ikke kunne være til stede.

Artiklen fortsætter under billedet…

Borgmester Torsten Nielsen (K) hilser på statsministeren efter indvielsen, hvor også venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, foruden en række lokalpolitikere deltog. Foro: Viborg Netavis

En festdag for Danmark

Rosinen i pølseenden på talerækken var statsministern, som havde takket ja på bekomst af partifællerne Claus Clausen og “en vis håndboldtræner fra Viborg”.

– Jeg er meget taknemmelig over at stå her i dag og være en del af den nye historie,der nu skal skrives om Mønsted Kalkgruber, sagde Lars Løkke Rasmussen, som havde stor ros til projektet.

– Der er hentet kalk her fra gruberne i mere end 2700 år, og at stedet her derfor i helt bogstaveligste forstand har været vigtig for at få Danmark til at hænge sammen. Og da tiden løb fra kalkværket, blev det omdannet til det her fantastiske sted. Og så fungerer stedet jo både som både ostelager og hjem for sjældne flagermus; det er jo noget af en kombination – kalk, ost og flagermus! Men jeg har selv lige lavet et ministerium for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, sagde han og høstede latter fra forsamlingen.

– Dette  er kun blevet en realitet fordi engagerede mennesker så muligheder i stedet for begrænsninger. Og fordi der gennem de sidste 20 år er investeret ressourcer, tid, kræfter og energi  i at skabe noget helt særligt. Det, synes jeg, fortjener stor anerkendelse og eksempel til efterfølgelse, sagde han.

Så blev snoren klippet og turen gik ad de nye, flotte stier ned til kalkgruberne, hvor ministeren med følge kørte med kalktoget tilbage til kalkværket, hvor besøget sluttede med frokost.

Som afslutning på rundturen, hvor børnene fuldte statsministeren tæt, blev der lige tid til et fælles billede. Foto: Viborg Netavis

Kommentarer