Danmarks nye landshold i ‘Scoot’ i træningslejr på Tjele Efterskole
I den forløbne weekend myldrede Tjele Efterskole med børn og unge på løbehjul. Efterskolen kan nemlig som den ene af bare to efterskoler i Danmark tilbyde undervisning i Scoot, som er den internationale betegnelse for en sportsgren, der er en af de mest hurtigtvoksende grene inden for action sport. Nu er der lavet et landshold for disciplinen, og fredag til søndag var landsholdet i træningslejr på efterskolen i Hammershøj.
Se video fra træningen efter artiklen
30. august fik Danmark et scooting landshold, National Scooter Team Denmark. Scoot (løbehjul, red.) er en af de mest hurtigtvoksende grene inden for action sport både i Danmark og internationalt. Landsholdet består af 26 unge fra hele landet i alderen 13 til 20 år. De er Danmarks bedste atleter inden for disciplinen, og fredag til søndag trænede det unge landshold på Tjele Efterskole, som de sidste par år har også har oplevet stor tilslutning på scooter-linjefaget, som i år har 30 af skolens 110 elever tilknyttet.
Succes med action sport
Tjele Efterskole startede allerede i 2008 op med en street sport linje, hvor BMX var udgangspunktet, og man fik blandt andet etableret en stor BMX bane ved skolen. Sidenhen fulgte også linjefag i skateboard, og nu tilbyder skolen med stor succes også undervisning i løbehjul.
– Det startede egentligt med, at vi begyndte at få forespørgsler på, om vi kunne tilbyde undervisning i løbehjul. Det passede jo meget godt ind i vores street- og ekstremsport tilbud, og vi havde jo allerede faciliteterne med ramper både indendørs og udendørs på skolen, så det lå jo lige til højrebenet, siger forstander Kim Daugbjerg Hansen.
Linjen blev hurtigt en succes; sidste år var 34 elever tilmeldt og i år 30. Samtidig har skolen 20 elever på skate-linjen og 10 elever på BMX-linjen.
– Vi gør en dyd ud af at have gode undervisere på vores linjefag, og på scoot-linjen og de andre street-sportlinjer underviser Lasse Søltoft, som selv har mange års erfaring inden for både BMX, skateboard og løbehjul. Derudover har vi fået tilknyttet en ny underviser til scoot-linjen, Frederik Søndergaard, som er tidligere elev på skolen og lige nu læser HF på eliteidrætslinien, fortæller forstanderen.
Samarbejde med landsholdet
Tjele Efterskole er sammen med Vesterlund Efterskole ved Give de eneste efterskoler i landet, som tilbyder undervisning i løbehjul, og derfor har de to skoler også indgået et samarbejde med det nye landshold, som i weekenden var på træningslejr i Hammershøj.
To af landsholdets topatleter, Hjalte Hansen (15 år) og Simon Jensen (17 år), blev henholdsvis nummer et og to ved DM i Scoot i 2019. Hjalte kan desuden tegne sig for en sølvmedalje i pro-klassen ved VM i Barcelona sidste år, hvor Simon også leverede en flot fjerdeplads. Begge er tidligere elever på Tjele Efterskole.
Organisering af sporten
En sportskomite inden for Scoot har i lang tid i sammen med Dansk Idrætsforbund (DIF) og Rullesport Danmark arbejdet for at få et etableret et officielt landshold for scoot på lige fod med eksempelvis skateboard.
– Vi har rigtig mange talentfulde kørere i Danmark, og Scoot er på vej frem med høj hastighed i udlandet, som en større anerkendt rullesport. Derfor besluttede vi i komiteen, at tiden var inde til, at der skulle oprettes dette landshold, som skulle være i stand til at give de unge og motiverede et skub videre mod det professionelle aspekt af sporten, fortæller Inge Langebek Hansen, der er manager for landsholdet og i øvrigt mor til Hjalte.
Det blev en realitet 30. august i år, hvor det nye landshold blev præsenteret ved et event i Urban Street Zone i Brande, som er det eneste anlæg i Danmark, der lever op til internationale standarder.
– Sporten har været og er stadig meget præget af kommercielle hold og ikke foreningshold, som vi kender det fra andre sportsgrene. Netop derfor er et landshold vigtigt, da det kan samle talentfulde unge på tværs af kommercielle partnerskaber, lyder forklaringen.
Med landsholdet er der blevet sat fokus på at udvikle talenterne, der, som i den forløbne weekend, nu kan samles til fælles træning under ligeværdige forhold. Landstræneren hedder Bastian Mullins (24 år), som sin unge alder til trods er en garvet herre inden for rullesport. Foreløbigt er fire løbere udtaget til EM næste år. Som corona-situationen ser ud lige nu, er må de ‘nøjes med’ at træne med landsholdskammeraterne, mens de kan glæde sig til at komme ud at kæmpe på deres løbehjul mod ‘riders’ i andre lande.
Se video fra træningen på Tjele Efterskole lørdag eftermiddag:
Kommentarer