Samfund

Viborg Kommune opfordrer borgerne til sprøjtefri haver

Viborg Kommune opfordrer i en ny kampagne hus- og haveejere, der bor oven på deres drikkevandsboring, til at undgå at bruge sprøjtemidler.

Sprøjte- og ukrudtsmidler kan skade grundvandet. Derfor sender Viborg Kommune i den kommende tid et brev til de hus- og haveejere, som bor oven på deres drikkevandsboring.

I brevet lyder budskabet, at det er en god idé helt at undgå brugen af sprøjtemidler. Borgerne informeres også om, hvor de får deres vand fra og hvilket vandværk, de bor ved siden af.

Nye borgerne i lokalområdet ved måske ikke, at de bor tæt på vandværket, og at det har stor betydning for, hvordan man behandler den jord, hvor vandet siver ned og danner det fremtidige grundvand.

Der er især stor risiko ved at bruge sprøjtemidler på faste belægninger som for eksempel fortove og fliser. Under faste belægninger er der som regel sand, hvor sprøjtemidlerne ikke nedbrydes så godt og derfor nemt kan sive videre ned til grundvandet.

Alternative metoder til at fjerne ukrudt

Der findes alternative metoder til at fjerne ukrudt ved brug af:

  • Hakkejern – mekanisk fjernelse af ukrudt i havebedet.
  • Bunddække – halm og andet afdækning, der forhindrer ukrudtet i at vokse frem, eller beplantning med bunddække, som f.eks. efeu.
  • Brænding af ukrudt med gasbrænder.
  • Kogende vand.

Klistermærke til postkassen

I brevet er der også vedlagt et klistermærke til husstanden, som kan sættes på postkassen. Af klistermærket fremgår kommunens hjemmeside om grundvandskampagnen.

Se, hvordan husejeren Fumle holder sin have ren uden at bruge sprøjtemidler på denne film.

Få mere at vide om indsatspaner

Viborg Kommune er i øjeblikket i gang med at lave indsatsplaner for at beskytte grundvandet. Planerne omhandler alle almene vandværker i kommunen og beskriver, hvilke tiltag der skal til for at beskytte grundvand- og drikkevand i fremtiden.

Det er vigtigt, at alle borgere er med til at beskytte drikkevandet ved at blandt andet at undgå at bruge sprøjtemidler i haven, lyder opfordringen fra kommunen.

viborg.dk finder man information om, hvilke indsatsplaner der gælder for de enkelte vandværker.

Har man spørgsmål vedrørende drikkevand og grundvand, kan man skrive til geolog Claus Holst Iversen, Natur & Vand, Viborg Kommune, på mailadressen cli@viborg.dk

Kommentarer