Viborg Kommune holder fast i forbud mod besøg på plejehjem
Tidligere i dag meldte regeringen ud, at plejehjem alligevel modsat tidligere vejledning gerne må åbne op for besøg til beboerne, hvis det blot foregår uden for og med overholdelse af krav til to meters afstand. Men det er op til den enkelte kommune at vurdere, om man vil tillade dette, og i Viborg Kommune har man blandt andet på opfordring fra Kommunernes Landsforening (KL) valgt at fastholde et forbud.
Pårørende har de seneste uger været afskåret fra at besøge ældre på plejehjem. Nu viser det sig, at den vejledning fra Sundhedsstyrelsen, som flere kommuner har rettet sig efter, var for striks, når det gælder udendørsbesøg. Det erkendte styrelsen torsdag over for Jyllands-Posten, som har gravet i sagen.
I vejledningen fra den 8. april fremgår det, at restriktionerne for besøg på plejehjem “gælder både fællesarealer, udearealer og den del af boligen, som borgeren selv råder over”. Men det er forkert. Den 4. april har Styrelsen for Patientsikkerhed nemlig revideret loven, så pårørende må besøge pårørende på plejehjemmen, hvis det foregår udenfor og udendørsarealer, hvis byrådene i kommunerne finder det forsvarligt, skriver JP i fredag.
Det har fået flere kommuner til at åbne op for, at pårørende kan besøge familiemedlemmer på ældrecentre. Blandt andet har man de seneste dage på flere TV stationer set indslag fra plejehjem i Aarhus, Aalborg og København kommuner, og i dag har TV MidtVest bragt et indslag fra Mors, hvor man også har åbnet op for, at pårørende kan besøge deres kære på plejehjemmene.
Uklare meldinger
Anvisningerne er dog ikke entydige, lyder det fra Viborg Kommune, hvor man har valgt at holde fast ved et forbud.
– Jeg kan virkeligt godt forstå, der har været forvirring om dette her. Når det drejer sig om plejecentre, så er det Styrelsen for patientsikkerhed, der fastsætter kriterier, men når det er bosteder på socialområdet, så er det socialministeriet, der sætter retningslinierne. Og der har været den forskel, at Styrelsen for patientsikkerhed nu har meldt ud, at udearealer kan indgå i forbudet, mens socialministeriet har sagt, at udearealer skal indgå i forbudet, forklarer Mette Andreassen, direktør for Social, Sundhed & Omsorg.
Derfor har man udfra et forsigtighedsprincip valgt at fastholde forbudet på alle bosteder i kommunen, hvilket også anbefales af KL.
Mette Andreasen håber, at der snart kommer nogle præcise retningslinier, som også betyder, at kommunerne kommer til at agere nogenlunde ens i forhold til en generel lempelse.
– Smittefaren er jo lige stor uanset hvor man er, påpeger hun.
Grønt lys, hvis regeringen melder klart ud
Formand for Ældre- og aktivitetsudvalget, Lone Langballe (DF), er bekymret for de ældre på kommunens plejehjem og borgerne på andre døgninstitutioner.
– Vi har valgt at henholde os til som de fleste andre kommuner at holde os de regler, der er kommet fra Sundhedsstyrelsen samt reglerne på socialområdet, og derfor har vi taget beslutningen ud fra et forsigtighedsprincip. Der er jo meget forskel på de forskellige plejecentre og bosteder, vi har i kommunen, men hvis regeringen giver grønt lys for alle bosteder, så har vi en plan klar til at åbne op, som de for eksempel allerede har gjort i Aarhus, siger hun.
Hun understreger, at man fra politisk hold er meget opmærksomme på, at forbudet bærer nogle konsekvenser med sig.
– Vi er naturligvis meget opmærksomme på, at situationen lige nu skaber en masse bekymring, især blandt de pårørende til borgere på plejehjem og andre bosteder. Og at det påvirker vores borgere på blandt andet plejehjemmene. De sidder i en ulykkelig situation uden fysisk kontakt til deres familie, men vi håber, at vi snart med nye retningslinier kan give beboerne på plejehjem og andre bosteder mulighed for at få besøg, siger Lone Langballe.
Kritiske situationer er undtaget
I en pressemeddelelse fredag skriver Viborg Kommune, at man under hele pandemien nøje har fulgt myndighedernes anbefalinger og har, som de fleste kommuner, med afsæt i et forsigtighedsprincip valgt, at besøgsforbuddet omfatter både fællesarealer, udearealer og den del af boligen, som beboerne selv råder over på såvel sociale tilbud, botilbud som pleje- og omsorgscentre.
Det midlertidige besøgsforbud har hele tiden taget højde for at tillade besøg i kritiske situationer. Det gælder:
- uopsættelige besøg fra en nær pårørende til en kritisk syg eller døende person
- forældres eller andre nære pårørendes besøg hos et barn under 18 år
- forældres eller andre nære pårørendes besøg hos en voksen med en kognitiv funktionsnedsættelse, der betyder, at personen mangler evnen til at forstå og acceptere formålet med besøgsrestriktionerne og dermed har et helt særligt behov for besøg
Her er det de enkelte tilbuds ledelser, som vurderer, hvornår der er tale om en kritisk situation, som giver mulighed for at gøre en undtagelse fra besøgsforbuddet.
Vi borg Kommune ingen konstaterede smittetilfælde på plejehjem eller andre døgninstitutioner.
Kommentarer