Samfund

Viborg Kommune har fokus på borgere med demens

Fredag den 11. november deltog repræsentanter fra Viborg Kommune i en national konference arrangeret af Demensalliancen med deltagelse af sundhedsminister Sophie Løhde. Foto: Viborg Kommune

Viborg Kommune er aktiv medspiller i at samle erfaringer på demensområdet, der kan udbredes til hele landet. Fredag den 11. november deltog repræsentanter fra kommunen i en national konference arrangeret af Demensalliancen med deltagelse af sundhedsminister Sophie Løhde.

Demens er en barsk, dødelig sygdom, som ubønhørligt dag for dag – trænger ind i hjernen og hjemmet hos både den enkelte og familien. Viborg Kommune anslår, at der var ca. 1.400 borgere, som led af demens i 2015 – et antal, som Nationalt Videnscenter for Demens forudser vil stige til flere end 2.600 i 2040.

Viborg Kommune er blandt de syv kommuner, som støtter op med konkrete erfaringer inden for de seks formulerede ambitioner for et bedre liv med demens. Viborg Kommune sætter særligt fokus på den tidlige opsporing af demens, så der kan skabes en rød tråd i den enkeltes forløb – og dermed større tryghed for både den syge og de pårørende.

– Der er ingen tvivl om, at demens allerede er og fremover fortsat vil blive en af fremtidens udfordringer på sundhedsområdet. Det er vigtigt, at vi fokuserer på, hvordan vi kan sikre de bedst mulige levevilkår og livskvalitet til de, som rammes af en demenssygdom, og derfor er jeg selvfølgelig glad for, at Viborg Kommune er blandt de syv kommuner i Danmark, der samarbejder med Demensalliancen. Jeg er sikker på, at vi ved at lære af hinanden på tværs på landets kommuner kan være med til at skabe bedre rammer for vores demente borgere og deres pårørende, siger formand for Ældre- og Sundhedsudvalget, Mette Nielsen om baggrunden for Viborg Kommunes engagement i Demensalliancens arbejde.

Udvikler nye arbejdsgange og redskaber

Viborg-Mette-Nielsen-sundhedsminister-Sophie-Loehde
Formanden for Ældre- og Sundhedsudvalget, Mette Nielsen (S), sammen med sundhedminister Sophie Løhde (V). Foto: Viborg Kommune

Netop nu arbejder Viborg Kommune med at udvikle nye, fælles redskaber til alle faggrupper på plejehjem og i hjemmeplejen med afsæt i at systematisere den viden om demens, der allerede er opsamlet.
Konkret er første skridt at afdække, om en ændret adfærd skyldes begyndende demens eller en fysisk sygdom. Hvis der er tale om demens, arbejder sundheds- og plejepersonalet tværfagligt ud fra en fælles pædagogisk baseret tilgang i plejen. Det er disse erfaringer, som Viborg Kommune blandt andet delte på konferencen.

FAKTA: Sådan arbejder Viborg Kommune med demens

• Et plejecenter har arbejdet med at systematisere den viden, personalet allerede har om demens.
• Personalet deltager i ugentlige møder, hvor de kompetenceudvikler sig løbende ud fra egne erfaringer og praksis.
• På tværs af faggrupper i plejecentret er der udviklet et fælles sprog for symptomer og behandling.
• Ændret adfærd hos borgeren afføder altid først, at borgeren bliver undersøgt for fysiske lidelser. Hvis der ikke er tale om fysisk sygdom, følges der op med en handlingsplan, der tager afsæt i en pædagogisk baseret tilgang.
• Konkret arbejder personalet ud fra begrebet ’tilstande’. Tilstande inddeles på en skala fra 0-5, hvor 0 er trivsel og 5 er oplevelse af kaos.
• Hver borger med demens får tilknyttet en tværfaglig forløbsgruppe, hvor egen læge og en demenskonsulent altid er med, og hvor andre fagpersoner kan træde ind og ud afhængig af den livssituation, borgeren befinder sig i.
• Arbejder videre med, at lokalbefolkningen kender de ti tidlige tegn på demens.

FAKTA: Samarbejde og fakta om demens

• Demensalliancen er et partnerskab mellem FOA, PenSam, Ergoterapeutforeningen,
Dansk Sygeplejeråd, Ældre Sagen og Next Step by Bindslev. Demensalliancen blev etableret med det formål, at ingen skal være alene med demens i Danmark.
• Konferencen den 11. november blev afholdt på Skuespilhuset i København
• Guldborgsund, Horsens, Køge, Lyngby-Taarbæk, Mariagerfjord, Randers og Viborg Kommune deltager i samarbejdet med Demensalliancen.
• Mellem 70.000-90.000 danskere lider aktuelt af demens. Om 25 år vil der være op imod 165.000 personer med demens. Kilde: Demensalliancen.
• Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark. Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens
• De samfundsmæssige udgifter forbundet med demens anslås til at udgøre 24 mia. kroner i Danmark. Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens.

Læs mere på demensalliancen.dk og videnscenterfordemens.dk

Kommentarer