Samfund

VibLand modtager tilskud på knapt 230.000 kroner. Nu iværksætter man ‘Turist i egen kommune version 3.0’ 

Med godt og vel en kvart million i ryggen sætter VibLand gang i et ambitiøst projekt med at kortlægge og synliggøre hidtil uregistrerede cykelstier, vandreruter og vandveje overalt i Viborg Kommune. Foto: Vibland

Med støtte fra Friluftsrådet på 150.000 kroner, Norlys Vækstpulje på samlet 65.000 kroner og landdistriktsudvalget i Viborg Kommune på knapt 14.000 kroner iværksætter VibLand nu et ambitiøst projekt med kortlægning af 1600 kilometer stier,  spor, mark-, skov- og vandveje i hele kommunen på Google Street View. 

Siden VibLands ‘fødsel’ i 2015 har det været et fokusområde at rette opmærksomheden på  de mange kultur- og naturperler, der gemmer sig i alle afkroge af kommunen – ikke mindst  de mange knapt så kendte. 

På den baggrund lancerede VibLand i 2018 konceptet ‘Turist i egen kommune’, for at sætte  fokus på netop dette, og det blev en stor succes. Under coronaen fik VibLand støtte af  landdistriktsudvalget, som på et ekstraordinært møde 18. maj 2020 besluttede at støtte  kampagnen med 220.000 kroner. Penge, som blev brugt på at lancere en version 2.0 af  ‘Turist i egen kommune’ med ny flot hjemmeside, videofilm og facebook-kampagner. 

‘Turist i egen kommune’ version 3.0

Nu er man klar til at lancere ‘Turist i egen kommune’ version 3.0. Med støttekronerne fra  Friluftsrådet, Norlys Vækstpulje og Viborg Kommune, har VibLand netop igangsat et  ambitiøst projekt med at kortlægge 1600 kilometer stier, spor, mark-, skov- og vandveje i  Viborg Kommune. 

Inspirationen kommer fra Randers Kommune, hvor firmaet TrailView på GSW har fotograferet og registreret tilgængelige stier i alle afkroge af kommunen. TrailView, der er ejet og drevet af Jens Peter Hansen, som også er formand for  Cyklistforbundet i Danmark, og som selv er bosiddende i Randers Kommune, har cyklet, gået og sejlet hele kommunen tynd på kryds og tværs for at kortlægge landskabets mange tidligere uopdagede adgange rundt i naturen, fortæller formand for VibLand, Michael  Højbjerg. 

– Det er der kommet et meget detaljeret kort ud af, og det kunne vi også godt tænke os i Viborg, hvor der er så mange smukke steder at se og opleve, siger formanden og tilføjer:

– Det har altid været en af vores kæpheste at binde kommunens landdistrikt bedre sammen. Det får vi mulighed for nu – på en moderne platform, vi ved, at folk navigerer efter. 

Nuværende Google Street dækning i projektområdet Viborg Kommune (til venstre) sammenlignet med med området mellem Randers og Mariager fjorde. Grafik: TrailView

Blå linjer

Konkret går projektet ud på at producere ‘blå linjer’ på Google Street View (GSV) for cirka 1600 kilometer stier, spor, mark-, skov- og vandveje i hele kommunen.

Informationerne vil løbende blive opdateret på hjemmesiden turistiegenkommune.dk.

– Med synliggørelsen på GSV kan vi på hjemmesiden arbejde med princippet ‘Show, don’t  tell’ ved fra hjemmesiden at linke til relevante 360 billeder på GSV, hvorfra brugeren så kan klikke sig videre til mulighederne i et område, fortæller Michael Højbjerg, som har store  forventninger til projektet.

Begejstring i landdistriktsudvalget

Det har man også i kommunens landdistriktsudvalg, som har bidraget til projektet med knapt 14.000 kroner. 

– I Landdistriktsudvalget bestræber vi os på at støtte op om det gode arbejde, som VibLand gør. Og dette er et godt eksempel herpå. Det er et virkeligt spændende projekt, som, vi er overbeviste om, vil skabe værdi for borgerne i Viborg Kommune samt gøre vores kommune mere tilgængelig for folk udefra, siger formand for landdistriktsudvalget, Kim Dongsgaard (V), og fortsætter: 

Målt på landmasse er Viborg Kommune vel landets største. Derfor har vi mange stier, som  kun lokale kender til. Med dette projekt synliggør vi nu disse og gør dem tilgængelige på en  brugervenlig måde. Når projektet er gennemført, vil vi opleve, at flere kommer ud og oplever vores dejlige natur. Vi har enormt store forventninger til dette projekt, og landdistriktsudvalget bakker 100 procent op om det. 

Bjerregrav Nordskov har et fint stisystem, som kan blive mere synlig for offentligheden med den nye kortlægning. Foto: VibLand

Informationsmøde til august

Det er planen at etablere en følgegruppe af aktører i Viborg Kommune, for hvem projektet  kan have stor interesse, fortæller Michael Højbjerg. 

– Vi ønsker at tage en dialog med organisationer, som eksempelvis den lokale afdeling af  Cyklistforbundet, Dansk Vandrelaug, Vi er Viborg med flere, samt politikere, embedsfolk og andre, vi vurderer, kan bidrage konstruktivt til projektet, siger Michael Højbjerg og tilføjer:

– Derfor indkalder vi til et informationsmøde i august måned, hvor Jens Peter Hansen fra TrailView vil fortælle om projektet og præsentere de foreløbige resultater.

Her vil VibLands repræsentanter og alle andre borgere, der har interesse i projektet også  være inviteret. 

Lokale borgere inddrages

Lokale borgere overalt i kommunen vil nemlig fra starten blive inddraget i processen  undervejs, fastslår Michael Højbjerg. 

– VibLand repræsenterer i dag 85+ landsbyer og lokalområder, og de vil blive inddraget i  projektet fra starten. Men vores ønske er, at alle landsbyer og lokalområder over hele kommunen kommer med på banen. Planen er, at vi gennemfotograferer og publicerer et afgrænset område ad gangen, og undervejs får borgerne mulighed for at komme med input, for eksempel med tilføjelse af en sti, et spor – eller en attraktion – vi har overset, siger  Michael Højbjerg og tilføjer: 

– Attraktioner i denne sammenhæng kan være alt fra et lille galleri over en hyggelig legeplads til en fin udsigtsplads.  

Tema på europæisk cykelkonference i Viborg

Viborg er i år værtsby for den europæiske cykelkonference EuroVelo & Cycling Tourism  Conference 2024, hvor man forventer deltagelse af 350 til 400 deltagere fra hele Europa. 

Konferencens arrangører har også fået øje på VibLands projekt, som nu bliver et tema på konferencens første dag.

– Det er vi da superstolte over. Vi synes selv, vi har fat i noget stort, og når det i sådan en sammenhæng bliver fremhævet som det gode eksempel på en international konference, så bliver vi da kun bekræftet i, at vi har fat i noget rigtigt – og vigtigt, siger Michael Højbjerg. 

Tidshorisont

Projektet igangsættes i begyndelsen af sommeren 2024 og forventes afsluttet i 2025 

Fakta om ‘Turist i egen kommune’

Konceptet ‘Turist i egen kommune’ opstod i 2018 efter, den daværende regering  besluttede, at lokale turistindsatser skulle placeres i centrale destinationsselskaber. Viborg  blev i den forbindelse en del af Visit Aarhus. 

I landdistrikterne var der bekymring for, at opmærksomheden forsvandt fra det helt nære, og VibLand besluttede derfor med stor opbakning fra medlemslandsbyerne at iværksætte en kampagne for at sætte fokus på lokale oplevelser, udflugtsmål og andre ‘hot spots’ i  kommunens landdistrikter. Det udmøntede sig i en hjemmeside, hvor landsbyer kunne  lægge info og billeder ind om lokale seværdigheder.  

Konceptet blev løftet til nye højder i 2020, hvor landdistriktsudvalget på baggrund af corona, så et potentiale i den lokale markedsføring. Udvalget besluttede på et ekstraordinært møde at afsætte 220.000 kroner til projektet. 

Pengene blev brugt til at lave en ny, flot hjemmeside, videoer fra lokalområder samt løbende kampagner på sociale medier. 

Fakta om VibLand

VibLand (Viborg Landsbysammenslutning) blev stiftet i september 2015 med det formål at skabe et fælles talerør for Viborg Kommunes landsbyer og lokalområder, så man i  fællesskab kan arbejde for en positiv udvikling i landdistrikterne. 

VibLand er i dag repræsenteret i 85 af kommunens 92 landsbyer. 

 

Kommentarer